Recept: Cibuľová mňamka od gurmánov

Recepty

Cibuľová mňamka od gurmánov

Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.

Typickú chuť dávajú polievke biele víno, tymian a skaramelizovaný cukor. Foto: Caty

 

Recept nie je môj vlastný, ale je to taký mix z viacerých receptov na túto polievku, ktorý mi najviac vyhovuje a chutí.
Maslo a trochu olivového oleja rozpustíme v hrnci a opražíme na tom tri menšie alebo dve väčšie cibule pokrájané na tenšie kolieska. Po chvíli pridáme kryštálový cukor, asi dve PL, a miešame, kým cibuľa nezhnedne vďaka skaramelizovanému cukru. Zasypeme hladkou múkou, rozmiešame a dolejeme studenou vodou. A teraz to dôležité – ochucovanie. Jedna alebo 1,5 kocky zeleninového bujónu, ale vraj môže byť aj mäsový, podľa chuti dosoliť, pridať čierne mleté korenie a tymian. Prilejeme aj jedno až dve deci suchého bieleho vína, myslím, že nemusí byť francúzske :). V niektorých receptoch je namiesto toho písané poldeci koňaku. Ak máte odvahu, vyskúšajte.
Dôležitou súčasťou polievky je opečený chlieb alebo bageta a tvrdý syr nastrúhaný na ňom. Ja to zvyknem robiť aj tak, že zvlášť dám opečený chlebík nakrájaný na kocky a zvlášť o niečo menšie kocôčky syra, napríklad eidamu. Ten sa v polievke krásne ťahá.
A môžeme servírovať. Polievka by mala byť jemne sladká a voňavá, vďaka tymianu. Tomu hovorím veľa muziky za málo peňazí. Bon appétit!
 

23. 03. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Recepty

Schönovo kura na mede

Schönovo kura na mede

Fakt, ten Jožko Schön sa nám stále vracia do myšlienok. Beňo Škreko robil na jeho počesť hubársku ligu, mne občas chýba aj v kuchyni. Veď rád varil a delil sa o dobré recepty. Napríklad také jeho kura na mede sme si obľúbili na prvý šup.

15.02. 2011, 00:00

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Pozvala som na obed štyri ruské manželské páry. Chcela som sa odplatiť za peľmene. Ako prvý som servírovala rozváňajúci vývar. Bola v ňom nakrájaná kuracinka, zelenina a domáce rezance.

26.01. 2011, 21:02

Suši dolnozemských Slovákov

Suši dolnozemských Slovákov

Nebudem sa hádať. Viem, že podobné jedlo varia Maďari a aj Poliaci. Ani u nás to nie je neznáma pochúťka. Jedno je však isté. U dolnozemských Slovákov je to skrátka nepredstaviteľná súčasť jednoduchých, a aj slávnostných obedov a večerí. Môže byť len predjedlom alebo aj hlavným jedlom. Poliaci mu hovoria holúbky (golubki), Slováci v Rumunsku zasa zakrúcaná kapusta a tí v Srbskej Vojvodine mu vravia v miestnom jazyku sarma.

06.01. 2011, 10:33

Chuťovky španielskeho kráľa

Chuťovky španielskeho kráľa

Tapas sa zrodil, keď španielsky kráľ Alfonso X. Múdry ochorel. Musel prijímať malé množstvá jedla a vína medzi hlavnými chodmi. Po uzdravení nariadil, aby sa v Castílii víno servírovalo s niečím na zahryznutie.

01.03. 2011, 00:00