Recept: Cibuľová mňamka od gurmánov

Recepty

Cibuľová mňamka od gurmánov

Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.

Typickú chuť dávajú polievke biele víno, tymian a skaramelizovaný cukor. Foto: Caty

 

Recept nie je môj vlastný, ale je to taký mix z viacerých receptov na túto polievku, ktorý mi najviac vyhovuje a chutí.
Maslo a trochu olivového oleja rozpustíme v hrnci a opražíme na tom tri menšie alebo dve väčšie cibule pokrájané na tenšie kolieska. Po chvíli pridáme kryštálový cukor, asi dve PL, a miešame, kým cibuľa nezhnedne vďaka skaramelizovanému cukru. Zasypeme hladkou múkou, rozmiešame a dolejeme studenou vodou. A teraz to dôležité – ochucovanie. Jedna alebo 1,5 kocky zeleninového bujónu, ale vraj môže byť aj mäsový, podľa chuti dosoliť, pridať čierne mleté korenie a tymian. Prilejeme aj jedno až dve deci suchého bieleho vína, myslím, že nemusí byť francúzske :). V niektorých receptoch je namiesto toho písané poldeci koňaku. Ak máte odvahu, vyskúšajte.
Dôležitou súčasťou polievky je opečený chlieb alebo bageta a tvrdý syr nastrúhaný na ňom. Ja to zvyknem robiť aj tak, že zvlášť dám opečený chlebík nakrájaný na kocky a zvlášť o niečo menšie kocôčky syra, napríklad eidamu. Ten sa v polievke krásne ťahá.
A môžeme servírovať. Polievka by mala byť jemne sladká a voňavá, vďaka tymianu. Tomu hovorím veľa muziky za málo peňazí. Bon appétit!
 

23. 03. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Recepty

Poctivo odpracovaná pochúťka

Poctivo odpracovaná pochúťka

Vraj spisovne sa lokeš povie lokša. Podobne ako oharek uhorka. Čo už s tým my Trnavčania narobíme? Istejšie je používať množné číslo. Neviem ako u vás, ale u nás sa cez sviatky aspoň raz objavia na stole lokše.

20.12. 2010, 09:54

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Aj vegetarián dostane raz za čas chuť na niečo, čo vyzerá ako jedlo z tanierov mäsožravcov. Čo potom? Ja som si naposledy kúpila sójový polotovar s názvom Sójové stejky.

20.12. 2010, 09:27

Chuťovky španielskeho kráľa

Chuťovky španielskeho kráľa

Tapas sa zrodil, keď španielsky kráľ Alfonso X. Múdry ochorel. Musel prijímať malé množstvá jedla a vína medzi hlavnými chodmi. Po uzdravení nariadil, aby sa v Castílii víno servírovalo s niečím na zahryznutie.

01.03. 2011, 00:00

Fajnšmekri ju ľúbia z býčka

Fajnšmekri ju ľúbia z býčka

Prídete do reštaurácie hladný ako vlk a máte hlboko do peňaženky. Čo s tým? Zachráni vás cesnaková polievka. Väčšinou je lacná a chutná. Zvyčajne na nej nie je čo pokaziť.

03.04. 2011, 00:00