Recept: Cibuľová mňamka od gurmánov
Recepty
Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.
Typickú chuť dávajú polievke biele víno, tymian a skaramelizovaný cukor. Foto: Caty
Recept nie je môj vlastný, ale je to taký mix z viacerých receptov na túto polievku, ktorý mi najviac vyhovuje a chutí.
Maslo a trochu olivového oleja rozpustíme v hrnci a opražíme na tom tri menšie alebo dve väčšie cibule pokrájané na tenšie kolieska. Po chvíli pridáme kryštálový cukor, asi dve PL, a miešame, kým cibuľa nezhnedne vďaka skaramelizovanému cukru. Zasypeme hladkou múkou, rozmiešame a dolejeme studenou vodou. A teraz to dôležité – ochucovanie. Jedna alebo 1,5 kocky zeleninového bujónu, ale vraj môže byť aj mäsový, podľa chuti dosoliť, pridať čierne mleté korenie a tymian. Prilejeme aj jedno až dve deci suchého bieleho vína, myslím, že nemusí byť francúzske :). V niektorých receptoch je namiesto toho písané poldeci koňaku. Ak máte odvahu, vyskúšajte.
Dôležitou súčasťou polievky je opečený chlieb alebo bageta a tvrdý syr nastrúhaný na ňom. Ja to zvyknem robiť aj tak, že zvlášť dám opečený chlebík nakrájaný na kocky a zvlášť o niečo menšie kocôčky syra, napríklad eidamu. Ten sa v polievke krásne ťahá.
A môžeme servírovať. Polievka by mala byť jemne sladká a voňavá, vďaka tymianu. Tomu hovorím veľa muziky za málo peňazí. Bon appétit!
23. 03. 2011 00:00