Reakcia na článok Frida Vajsa v periodiku Trnavský hlas, 10.3. - 16.3. 2011, strana 16 - 17

Reportáže

Reakcia na článok Frida Vajsa v periodiku Trnavský hlas, 10.3. - 16.3. 2011, strana 16 - 17

Neviem, kto je Frido Vajs, ale určite to nebude kvalitný profesionálny novinár. Mám dojem, že je to hochštapler, čo parazituje na novinárskej práci a hanbí sa uviesť svoje pravé meno.

Dolné Dubové. Foto: Michal Hlavatovič

 

Asi vie prečo. O to viac ma zaráža, že v minulom čísle ste uverejnili jeho reportáž o fašiangoch. Zhodou okolností som sa fašiangov v niektorých z týchto dedín zúčastnil a žiadneho Frida Vajsa som tam nevidel. Dvakrát som zazrel vaše redakčné auto, z ktorého vystúpil IBA váš fotograf, ktorý je pri článku uvedený ako autor fotografií. Pár krát šťukol fotoaparátom a odfrčal.

Článok Frida Vajsa, okrem toho, že nezodpovedá skutočnosti, dehonestuje dobrovoľnú prácu ľudí, ktorí ju robia (na rozdiel od Frida Vajsa) zadarmo. Chcem opísať fašiangy v týchto dedinách len tak, neprofesionálne, neumelecky – ale reálne. Možno som si i ja niektoré veci nevšimol, ale súdny čitateľ v tej-ktorej obci iste zistí, kto tam bol naozaj.


Kátlovce
 

V roku 2009 mužská spevácka skupina Kátlovani pod vedením Ing. Jozefa Jamricha a podľa scenára Mgr. Evy Kubišovej zorganizovala fašiangové slávnosti v kultúrnom dome, ktoré končili pochovávaním basy. Namiesto od domu k domu, chodili krojovaní mládenci a devy od stola k stolu a vinšovali podľa kátlovskej tradície. Potom nasledoval obrad pochovávania basy. Akcia sa stretla s úspechom a stala sa náhradou za tradičný sprievod po dedine a odvtedy sa praktikuje každý rok. Možno sa to niekomu zdá málo, ale skupina ľudí zachránila z miestnych tradícií to, čo sa dalo, a možno o rok – o dva budú mať Kátlovce i sprievod dedinou. Niekto bude mať totiž na čom stavať.

Nižná: Foto: Michal Hlavatovič

 

Jaslovské Bohunice
 

V Jaslovských Bohuniciach má pochovávanie basy tradíciu, ale so sprievodom po obci to je horšie. Frido Vajs to videl príliš ružovo. Znovuobnovenie tejto tradície nebolo až také úspešné. Sprievod maškár s dychovou hudbou Dubovanka prešiel častokrát i veľký úsek obce bez toho, aby niekto vyšiel na ulicu. Snáď o rok to bude tak, ako to videl vizionár Frido Vajs, a ako si to i želali usporiadatelia. Zlatý klinec fašiangov v Jaslovských Bohuniciach Fridovi Vajsovi úplne unikol. V spoločenskom dome sa konalo pochovávanie basy, ktoré vyvolávalo salvy smiechu a miestny folklórny súbor Blavanka i dychová hudba Dubovanka naozaj navodili pravú fašiangovú náladu. Amatérski umelci boli rozhodne profesionálnejší, ako váš žurnalista.

 

Dolné Dubové
 

V Dolnom Dubovom bol štáb Trnavského hlasu okolo 10:00, takže z predvečernej veselice nemohol zachytiť nič. Ešte šťastie, že Frido Vajs o nej nevedel. Ktovie, čo by o nej napísal.

 

Chtelnica: Foto: Michal Hlavatovič

 

Dechtice
 

V Dechticiach sa i napriek snahe vašich kvalitných profesionálnych prispievateľov darí udržať tradíciu, ktorá sa znovu zrodila pred pár rokmi. Chlapci v regrútskom veku predvádzajú tzv. podšabľový tanec (pozn. pre Frida Vajsa: Nemá to súvis so žalúdočnými ťažkosťami). Za zvukov miestnej dychovej hudby Dechtičané, spolu s krojovanými dievčinami behom dvoch dní roztancúvali celú dedinu. Tak, ako inde, i tu sa popíja a občas sa stane, že to niekto nezvládne. Ale nebude to také hrozné, ako ste minulý rok písali, pretože tá partia začína v sobotu ráno o 9:00 a tancuje dedinou do neskorých popoludňajších hodín.

 

Dechtice: Foto: Michal Hlavatovič

Večer potom ešte muzikanti hrajú tancovačku a v nedeľu pokračujú opäť po dedine. Neviem si dosť dobre predstaviť, ako by to vydržal na mol opitý chlap. Frido Vajs asi pohŕda dedinskou „lúzou“. Tí chlapci sú len obyčajní maturanti a pre takého absolventa žurnalistiky je to len plebs. Preto mu možno uniklo, že v sobotu večer bola v nabitom kultúrnom dome veselica s gulášom a pred polnocou sa prvýkrát po mnohých rokoch pochovávala basa. Jozef Machovič a Paľo Mancovič dali dohromady partiu, ktorá svojim programom zabávala, naozaj do posledného miesta nabitý, obecný kultúrny stánok. Ako by povedal sveták Frido Vajs: Sedlač sa rozchádzala až v neskorých nočných hodinách. To ale už Frido nevidel.

Smutné je to, že tlač, ako i ostatné médiá by mali takéto aktivity propagovať a podporovať, vo vašom periodiku sa však niekto snaží znechutiť každého, kto sa v Dechticiach o čosi pokúsi. Ak sa na budúci rok neuskutoční na fašiangy nič, bude snáď Frido Vajs spokojný. Túto reakciu píšem na podnet mnohých rozhorčených Dechtičanov. To že som sa venoval i ostatným obciam som urobil preto, aby som poukázal, že Frido Vajs tam určite nebol a svoje reportáže si asi vycucal z prsta.

Ľudia, ktorí sa snažia udržať a rozvíjať tradície sú zvyčajne nadšenci, ktorí to určite nerobia pre peniaze. Zaslúžia si vďaku a podporu i vtedy, ak ich dielo nie je dokonalé. Ak sa plody ich práce niekomu nepáčia, môže si to vyskúšať sám.

Frido Vajs by to všetko určite zorganizoval lepšie.

Ps: Frido Vajs si pri zberaní materiálu na reportáž z Dechtíc nevšimol, že sme pred fašiangami nestihli pozametať ulice, ale ani to, že v sobotu sa začalo na ihrisku s prípravnými prácami na výstavbe nových šatní a tribúny. To sú pre ťažkého profesionála nezaujímavé témy.


Ak si chce niekto pozrieť videozáznamy z fašiangových zvyklostí v niektorých obciach, sú na adrese www.horeblawski.eu/fasangy. Onedlho tam pribudnú i tie tohtoročné. Dúfam, že si to pozrie i Frido Vajs, aspoň konečne uvidí to, o čom zasvätene písal.


S pozdravom
ING. PETER ROHÁČ

 

Pôvodnú reportáž, na ktorú autor reaguje, nájdete TU.

11. 03. 2011 08:09

Ďalšie z kategórie Reportáže

V núdzi pomáha monitor

V núdzi pomáha monitor

Je to jednoduché. Stačí pokriviť zopár plechov, poskladať ich, nastriekať, osadiť motor a interiér a hotovo. Ďalšie auto z Trnavy jazdí po svete.

04.01. 2011, 20:22

Smola, bastardy nemajú, len psov!

Smola, bastardy nemajú, len psov!

Pri železničnom priecestí na Suchovskej sa ozýva štekot. Nie všetci vedia, že oplotený pozemok hneď za kaplnkou ukrýva psí útulok. Hoci funguje už šesť rokov. Keď vstúpime dovnútra, štekot zosilnie tak, že nepočuť vlastného slova.

06.02. 2011, 10:52

Psí záprah je taký rýchly, ako jeho najpomalší člen

Psí záprah je taký rýchly, ako jeho najpomalší člen

Rodinou mašéra Antona Mikloviča (38) z Brestovian je popri manželke Petronele aj dvanásť sibírskych huskyov. Uprostred januára sme všetkých štrnástich našli oddychovať doma, hoci za normálnych okolností by niekde v teréne trénovali alebo vozili turistov.

12.02. 2011, 00:00

Dychovka z Kerestúra jubiluje

Dychovka z Kerestúra jubiluje

V Križovanoch nad Dudváhom tradície ešte nevymreli. Spolu s folklórnym súborom Dudváh ich šíri Dychová hudba Križovianka. Svoje 85. narodeniny oslávila krstom už šiesteho albumu.

07.03. 2011, 00:00