VIDEO: V novej synagóge tieklo víno zo sudov. A poriadne!

Spoločnosť

VIDEO: V novej synagóge tieklo víno zo sudov. A poriadne!

TRNAVA – Podujatí, ktoré preferujú nápoj bohov a učia ľudí, ako si ho vychutnávať, je v oblasti Malých Karpát neúrekom. V Trnave k nim pribudlo ďalšie, Trnavský trh vína.

Svoje výnimočné odrody priniesli do Trnavy aj vinári z Čajkova. Foto: Darina Kvetanová

S pohárikmi pripravenými na vznešený mok prišli ľudia v sobotu do novej synagógy na Haulíkovej ulici. Víno ponúkalo dvanásť vystavovateľov z okolia Trnavy, stredného i východného Slovenska. „My sme prišli z ďalekého, šesť kilometrov vzdialeného Ružindola,“ zavtipkoval po niekoľkých pohárikoch Ivan Šulan. „Každý vystavovateľ sem prinesie to najlepšie zo svojich pivníc, také ročníky a kvality, ako máme my, však neponúkne ani jeden z vinárov,“ pochválil sa. Najväčším šampiónom z ich ponuky je podľa neho Rizling vlašský ročník 2007, ľuďom však v sobotu najviac chutil Devín ročník 2009, bobuľový výber.

 


Zástupy ľudí sa tvorili aj pri vinároch z Čajkova, ktorí ponúkali pre trnavský región výnimočné víno, Peseckú leánku. „Pestuje ho veľmi málo vinohradníkov. Naše vinice sú v oblasti Štiavnických vrchov, ktoré vznikli sopečnou činnosťou. Vďaka ideálnym podmienkam vykazuje víno krásnu arómu a výnimočnú chuť,“ povedal vinohradník Marek Uhnák s tým, že za niekoľko hodín sa im podarilo vypredať všetky fľaše Peseckej leánky.
Trnavský trh vína organizovala Max galéria spolu s Európskym vinárskym rytierskym stavom a vinotékou Dobrý pocit. Eugen Blaškovič za organizátorov povedal, že je fajn, ak sa umenie spojí s dobrým vínom a ľudia sa takto môžu stretnúť na príjemnej akcii. 

Ľudia si totiž mohli vychutnať aj diela popredného slovenského fotografa Ľuba Špirku, ktorý ich po Bratislave, Prahe, Washningtone, New Yorku a Moskve vystavuje práve v bývalej ortodoxnej synagóge. Okrem figurálnych fotografií ľudského tela ponúka aj pohľady na známe osobnosti. Všetky fotografie pritom vďaka špeciálnej technike pôsobia ako obrazy. V synagóge mohli vidieiť aj stálu expozíciu abstrakcií Eugena Blaškoviča a tiež jeho pohľady na Trnavu.

Odborníci na víno si v synagóge v sobotu mohli vyberať. Chutilo im. Foto: Darina Kvetanová

13. 03. 2011 14:33

Ďalšie z kategórie Spoločnosť

Celoročné jazdenie umožní nová hala

TRNAVA – Jazdecký areál pre kone Kačín sa rozrastá. Začiatkom nového roka bude kompletne dokončená nová hala, ktorá umožní celoročnú prevádzku tohto športu.

06.01. 2011, 22:19

Najviac zaujala Trnavčanka

Najviac zaujala Trnavčanka

Trnavský kraj má svoju historicky prvú titul Miss. V trnavskom hoteli Holiday Inn ju v odborná porota vybrala spomedzi dvanástich finalistiek počas slávnostného galaprogramu. Najviac hlasov získala 20-ročná Trnavčanka Katarína Rezbáriková.

23.12. 2010, 12:40

VIDEO: Prezentovali mesto i kraj

VIDEO: Prezentovali mesto i kraj

Bratislavská Incheba už po 17. raz hostila vystavovateľov a návštevníkov medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour. Propagovali sa aj viaceré mestá regiónu i Trnavský samosprávny kraj.

21.01. 2011, 15:43

VIDEO: Klientom Domova prispeli veľvyslanci, osobnosti i zamestnanci úradu

VIDEO: Klientom Domova prispeli veľvyslanci, osobnosti i zamestnanci úradu

TRNAVA – Ľudia, ktorí poctivo pracujú, majú právo na zábavu, aj keď sú časy ťažšie. Potešenie zo stretávania sa a príjemná spoločenská atmosféra sú niečím, čo patrí k životu.

28.02. 2011, 15:13