VIDEO: Naspäť do doby, keď boli Malé Karpaty ostrovom v mori

Pozvánky

VIDEO: Naspäť do doby, keď boli Malé Karpaty ostrovom v mori

TRNAVA – Západoslovenské múzeum v Trnave otvorilo v piatok výstavu Bolo u nás more, ktorá približuje obdobie mladších treťohôr. V tej dobe boli Malé Karpaty ostrovom a ich okolie zaliate morom.

Na výstave môžu návštevníci vidieť napríklad skameneliny lastúrnikov a ulitníkov staré až 22 miliónov rokov v porovnaní so schránkami dnešných živočíchov. Exponáty pochádzajú zo zbierky múzea a od súkromných zberateľov. Väčšinu ich našli na Záhorí a na južnom Slovensku. Výstava však ponúka aj pohľad na unikáty z Trnavského okresu. Významným náleziskom je napríklad trstínsky Hájiček. „Druh ulitníka, fosílny conus, ktorý sme našli na tomto mieste, je doslova na nerozoznanie od toho, ktorý dnes žije v oblasti Filipín,“ povedal autor výstavy Miroslav Hornáček. Jednou z najbohatších oblastí na výskyt skamenelín je Dubová pri Modre. Zberatelia tu našli množstvo koralových trsov a veľké lastúry ustríc. Pobrežie pravdepodobne zatopila sladká voda, tieto živočíchy preto nemohli migrovať a zahynuli. Ďalšími významnými lokalitami, kde našli zberatelia skameneliny, sú Rohožník, Mučín či Smolenice. „Ľudia zanietení pre zberateľstvo natrafia na takéto unikáty raz za desiatky rokov. Treťohorné skameneliny sa totiž zvyčajne nenachádzajú na povrchu. Zbierať sa preto dajú len príležitostne, počas výkopových prác,“ objasnil Miroslav Hornáček. „Je to už akási deformácia, človek ide okolo výkopu a hneď ho musí skontrolovať. Aj keď je 90 percent prípadov negatívnych, raz za čas motyka vystrelí a vtedy to stojí za to.“

 


Počas výstavy natrafíte aj na mapu, ktorá zobrazuje skutočnosť, že v období mladších treťohôr boli Malé Karpaty ostrovom s dĺžkou asi 50 kilometrov. K ústupu mora došlo vplyvom horotvornej činnosti. Výstava tiež prezentuje fotografie zväčšených skamenelých miniatúrnych fosílií. „Niektoré z nich mali nanajvýš milimeter, dva,“ dodal autor Miroslav Hornáček.

14. 03. 2011 14:57

Ďalšie z kategórie Pozvánky

Výstava diel na tému muž a žena v spoločnej domácnosti

Od štvrtka 10. marca je v trnavskej galérii v klUbe 3 otvorená výstava diel umelca Mira Trubača.

10.03. 2011, 12:11

Výstava v múzeu Bolo u nás more

Výstava v múzeu Bolo u nás more

TRNAVA – V Západoslovenskom múzeu spustili vo štvrtka 10. marca novú výstavu pod názvom Bolo u nás more.

10.03. 2011, 11:25