Recept: Fajnšmekri ju ľúbia z býčka
Recepty
Prídete do reštaurácie hladný ako vlk a máte hlboko do peňaženky. Čo s tým? Zachráni vás cesnaková polievka. Väčšinou je lacná a chutná. Zvyčajne na nej nie je čo pokaziť.
To je ona - cesnaková. Tentoraz z kuracieho vývaru. Foto: vlk
Teda, nemalo by na nej byť nič na pokazenie, pokiaľ by sme nežili na Slovensku postihnutom gastronomickou katastrofou. Číra cesnaková polievka je aj jednoduchá na prípravu. Ako základ stačí vývar. Niekto používa vodu z varenia zemiakov, zeleniny, mäsa či len vodu, do ktorej pridá lyžičku alebo dve vegety. Primerane! Nepresoliť! Ak máte po ruke zeleninovú vňať, trebárs sušenú, neuškodí. Prospeje aj čierne korenie. Fajnšmekri tvrdia, že najdelikátnejší základ cesnakovej je hovädzí vývar. Ja ju robím aj z ochuteného vývaru z jedného kuracieho prsíčka, ktoré potrebujem na šalát.
Najdôležitejšiu ingredienciu môžete pridať aj počas varenia. Cesnak roztlačíte do vývaru. Čím skôr ho tam pridáte, tým viac zmení chuť a bude menej štípať a páchnuť po sebe. Kto chce polievku, ktorá fakt chutí a vonia po čerstvom cesnaku, musí ho tam pridať až po dovarení.
Kto chce, môže si do cesnakovej pridať syr. Tu nastáva prudká zmena. Doteraz sme varili super lacno. Môžeme v tom pokračovať a do polievky nastrúhať lacný eidam. V tom prípade v nej máme bielu ťahavú masu. Kto si chce pochutnať bez naťahovania a dosiahnuť výraznejšiu arómu, uprednostní tvrdý strúhaný syr. Parmigiano alebo Grana Padano. Hmmm...
Nakoniec pridáme do polievky na malé kocôčky pokrájaný a opražený chlebík. Tí najväčší fajnšmekri si však ešte predtým do nej pridajú jedno vajíčko. Len tak ho do polievočky vylejú, rovno zo škrupiny. Komu vajíčko na takmer surovo nechutí, môže ho pridať do polievky na poslednú minútu varenia. Uvarí sa namäkko. Ak ho necháte vo vriacom kúpeli dlhšie, bude na tvrdo, čo tiež nie je zlé. :-)
03. 04. 2011 00:00