V Cíferi budú mať prvé vojenské minimúzeum. Zriadi ho miestny rádioamatér

Región

V Cíferi budú mať prvé vojenské minimúzeum. Zriadi ho miestny rádioamatér

Miroslav Horník má vo svojej zbierke 170 typov rádiových vysielačiek. Najstaršiu používali vojaci za druhej svetovej vojny. Niektoré prijímače si vyrobil sám, iné povymieňal s ostatnými zberateľmi a vyradené prístroje zháňal aj z armády.

Vojenské múzeum bude strážiť tento vojak. Ako všetky rádioprijímače, aj on pochádza zo zbierky Miroslava Horníka. Foto: Darina Kvetanová

 

Unikátne kusy si Miroslav nechce nechať len pre seba. Plánuje ich vystavovať v bývalom vojenskom bunkri, ktorý patril do teritoriálnej rádiovej hlásnej siete. V prípade útoku chemickými zbraňami z neho vojaci monitorovali zamorené územia. Aktivitu mu už odsúhlasilo aj obecné zastupiteľstvo a Cíferčania sa teraz môžu tešiť na vojenské minimúzeum. „Vystavím tu spojovaciu techniku česko-slovenskej armády a chcel by som odtiaľto aj vysielať, je tu totiž menšie rušenie signálu ako v zastavanej oblasti,“ hovorí. Rovnaké priestory ako múzeá dávno využívajú aj v Škótsku. „Naše bunkre sú však krajšie a účelnejšie vybudované. Verím, že sa preto vojenské minimúzeum verejnosti určite zapáči,“ dodáva Miroslav Horník.

 

Video a viac informácií o Miroslavovi Horníkovi a jeho záľube čítajte TU

18. 03. 2011 12:40

Ďalšie z kategórie Región

Veľkí zostávajú v politike

TEPLIČKY - Starosta Miroslav Veľký aj jeho brat Tibor Veľký, ktorý je hlavou Horného Trhovišťa, pokračujú vo svojich funkciách. V Tepličkách nedávno hrozilo, že zanikne futbal, no v poslednej chvíli ho práve starosta zachránil.

23.12. 2010, 10:18

Archeológovia hľadali starých Slovanov, prekopali sa ku Keltom

Archeológovia hľadali starých Slovanov, prekopali sa ku Keltom

SILADICE – Jeden zemnicový dom z doby laténskej sa podarilo odkryť hlohovským archeológom. Tí práve robia výskum v katastri obce.

02.03. 2011, 11:15

Škola je v smútku

Škola je v smútku

VEĽKÉ KOSTOĽANY – Včerajšia tragická nehoda šokovala všetkých spolužiakov zosnulých piatačiek Simonky a Alicky.

20.01. 2011, 14:57

Strieľali na auto, posádka im ušla

Strieľali na auto, posádka im ušla

LEOPOLDOV – Červená Škoda Favorit upútala pozornosť policajnej hliadky z Leopoldova po tom, čo v stredu 2. marca krátko po 22. hodine vychádzala z poľnej cesty. Navyše bola bez evidenčných čísiel. Policajti chceli osádku automobilu skontrolovať, lenže vodič ich výzvu nerešpektoval a zrýchlil.

03.03. 2011, 14:40