Na ministra Galka vytiahli v archíve jeho vlastný spis

Trnava

Na ministra Galka vytiahli v archíve jeho vlastný spis

Piatková návšteva vojenského archívu oživila v ministrovi spomienky na mladosť. Zamestnanci na neho vytiahli jeho spis o absolvovaní základnej vojenskej služby.

Minister obrany Ľudovít Galko si prezrel v piatok Vojenský archív v Trnave. foto: ras

„Bolo to krátko po nežnej revolúcii, vtedy sa dala dosiahnuť najvyššia hodnosť čatár. A tú som získal,“ zaspomínal si minister. Nájsť tento spis, iba tak – náhodne, by však v archíve mohla byť hotová fuška. Podľa posledných prepočtov je tu totiž spisov toľko, že ak by niekto naukladal vedľa seba, dalo by sa po nich prejsť možno až do Piešťan. Spolu merajú približne tridsaťtri kilometrov.
Vojenský archív je dnes doslova na prasknutie. V labyrinte chodieb plných regálov sa laik ľahko stratí. Všade naokolo dýcha minulosť, ale pýši sa aj smutnou raritou. Kedysi tu sídlili vojaci a často sem kvôli nim chodievali tajní a eštebáci. „Cez okno v miestnosti, ktorú nazývame kaplnka, tajne sledovali vojakov, ktorí chodili do kostola,“ povedal riaditeľ archívu Jozef Petráš. Do tejto špehúnskej miestnosti vedú schody, po ktorých údajne chodila aj Mária Terézia.
 

19. 03. 2011 10:25

Ďalšie z kategórie Trnava

VIDEO: Otrávené návnady pre psov v Kamennom mlyne sú fámou

VIDEO: Otrávené návnady pre psov v Kamennom mlyne sú fámou

TRNAVA – V prímestskej rekreačnej oblasti Kamenný mlyn ktosi rozmiestnil psie maškrty posypané otravou na hlodavce. Tak si dávajte na chlpáčov pozor! Táto informácia sa v pondelok objavila na sociálnej sieti Facebook.

01.02. 2011, 14:44

Komfortnejšie cestovanie v Trnave

Komfortnejšie cestovanie v Trnave

TRNAVA – Spoločnosti SAD Trnava sa podarilo za niekoľko rokov vymeniť celý vozový park. Na jar bude verejnosti slúžiť ďalších 19 nových plynových autobusov.

13.01. 2011, 09:50

VIDEO: Riaditeľa Galérie Jána Koniarka poslanci odvolali

VIDEO: Riaditeľa Galérie Jána Koniarka poslanci odvolali

TRNAVA – Ani protest priamo pred budovou Úradu Trnavského samosprávneho kraja nepomohol súčasnému riaditeľovi Galérie Jána Koniarka. Zastupiteľstvo ho v stredu na svojom zasadnutí odvolalo.

09.02. 2011, 14:07

Kapre na mobile

Kapre na mobile

TRNAVA – Ryby pri Trnavských rybníkoch začali tento rok predávať o dva týždne skôr, ako obvykle. Tradične najviac išiel na odbyt kapor, po ňom mali zákazníci záujem o pstruhy, sumce, amure, šťuky.

26.12. 2010, 18:49