Bedminton vyžaduje kondíciu, Trnavčania ju majú

Ostatné športy

Bedminton vyžaduje kondíciu, Trnavčania ju majú

Jedným z desiatich športov pod hlavičkou AŠK Slávia Trnava je bedminton. Šport, ktorý má v Trnave dlhú históriu a dosiahol aj výrazné úspechy, prežíva renesanciu. O bedminton je opätovný záujem ako zo strany detí, tak aj ich rodičov.

Jozef Rosina sa svojou manželkou Katarínou a kocúrom, ktorého zdedili po synovi Konšantínovi. Ten žije momentálne v Paríži. Foto: archív Jozefa Rosinu

Celé desaťročia sa tomuto športu venuje Jozef Rosina. Bývalý aktívny hráč, dlhoročný predseda a tréner.

Kam až siahajú začiatky tohto športu v Trnave?

- Až do roku 1973, keď v Jaslovských Bohuniciach v telovýchovnej jednote Atóm vznikol prvý bedmintonový krúžok. Vytvorili ho hráči, ktorí sa pôvodne venovali volejbalu. Od jesene toho roku prešiel celý oddiel do TJ Fortuna Trnava na Františkánskej ulici v priestoroch dnešného jezuitského kláštora. Tam bola stará telocvičňa, ktorá dnes slúži ako mariánska sála. Fortuna v tom čase združovala malé oddiely ako dráhový golf, nohejbal alebo kulturistiku.

Pod Fortunou existoval oddiel až do roku 1985. Posledných 21 rokov už patrí pod Sláviu. Akými výsledkami sa môže pochváliť?

- V začiatkoch sa vytvorilo kvalitné družstvo dospelých, ktoré štartovalo najskôr v oblastnej súťaži. Odtiaľ postúpilo do slovenskej národnej ligy, ktorá bola najvyššou slovenskou súťažou. Každým rokom sme dosahovali stále lepšie výsledky a mužom sa podarilo v roku 1987 vyhrať našu najvyššiu súťaž. Potom už neprešli kvalifikáciou a do najvyššej československej súťaž nepostúpili. Po prechode do Slávie sa naše podmienky zlepšili. K dispozícii máme telocvičňu so štyrmi kurtmi. Najmä osemdesiate roky patrili do zlatej éry trnavského bedmintonu medzi mládežou aj dospelými.  

Mládež mala Slávia dobrú vtedy aj teraz...

- To, áno. Môj brat Gabriel sa v roku 1987 stal majstrom Slovenska v kategórii dorastu. Ďalšie dva roky bol najlepším hráčom na Slovensku vôbec Róbert Racko, ktorý vtedy získal dva tituly vo dvojhre a dva vo štvorhre. V roku 1990 nadviazala na tieto úspechy Viera Kolmanová, ktorá bola takisto majsterkou Slovenska vo dvojhre v doraste. V súčasnosti je už mojou švagrinou.

Zdá sa, že trnavský bedminton je tak trochu rodinným športom?

- Dá sa povedať, veď v osemdesiatych rokoch sa bedmintonu venovala aj moja manželka Katarína.

V roku 1981 spoločne s Katarínou Heldovou-Rosinovou (vľavo) a Janou Šimkovou. Foto: archív Jozefa Rosinu

Na prelome milénií však výsledky mládeže upadli a začala stúpať kategória dospelých... 

 

- Vysvetlenie je jednoduché. Z už spomínaných výborných mládežníkov vzniklo silné družstvo dospelých, ktoré pôsobilo po rozdelení republiky v 1. slovenskej lige. V nej sme boli až do roku 2008. Lenže roky bežali, družstvo starlo, strácalo kvalitu a napokon sme vypadli do nižšej súťaže. Pred tromi rokmi však vznikol v Trnave projekt na rozvoj mládežníckeho bedmintonu v meste.

Koľko detí je v ňom združených?

- Je ich šestnásť a rovná polovica je registrovaná v Slovenskom zväzu bedmintonu. Pre nich to znamená možnosť zúčastňovať sa na súťažiach. Dosahujú aj veľmi pekné výsledky. Najlepšou hráčkou je v kategórii do 13 rokov ešte len 11-ročná Lucia Rákovská. Patrí jej ôsme miesto slovenského rebríčka. Naposledy sa z troch medailí tešila na oblastných majstrovstvách v Šuranoch. V kategórii do 11 rokov si veľmi dobre počína Zuzka Antalovičová. Tá sa pred mesiacom stala oblastnou majsterkou vo štvorhre. Niekoľko pekných úspechov zaznamenala aj Barbora Legényová. Z tých ďalších by som spomenul Adama Macha, Luciu Morvayovú, Leu Čechovú a Emu Gelnarovú.

Jedna z najtalenovanejších hráčok súčasnosti Zuzana Antalovičová. Foto: archív Jozefa Rosinu

Hovorili sme, že záujem o bedminton narástol. Čím si to vysvetľujete?

- On prežíva obrovský rozvoj všade na svete. Len na Slovensku vzniklo v posledných rokoch viac ako sto nových klubov. Určite to bolo do istej miery spôsobené aj tým, že na olympiáde v Pekingu štartovala za našu krajinu prvá bedmintonistka v histórii Eva Sládeková. Keby sme mali v Trnave k dispozícii telocvičňu na celý deň, bez problémov by sme ju naplno využili po celý čas. Niekto zo záujemcov chce hrať rekreačne, niekto aj súťažne. Nie je možné vyhovieť všetkým, preto musíme selektovať.

Koľko máte momentálne registrovaných členov, aká široká je vaša základňa?

- Je nás dvadsaťpäť. Keďže máme tréningy len dvakrát do týždňa, väčší počet si ani nemôžeme dovoliť. Preto musíme eventuálnych záujemcov preverovať po talentovej stránke. Zo starších hráčov máme niekoľkých, ktorí pretekajú v kategórii veteránov. Medzi nimi sú Jana Šimková a Eva Lužáková, ktoré patria k najlepším na Slovensku. V kategórii mladších veteránov sa darí Dušanovi Šimekovi a Tiborovi Rackovi. Šimek sa dokonca v roku 2008 zúčastnil na majstrovstvách Európy veteránov v Španielsku.

Veľa ľudí si bedminton predstavuje hlavne ako rekreačný šport. Je medzi ním a vrcholovou podobou zásadný rozdiel?

- Pred pár rokmi sa zmenili pravidlá, keď sa tak ako pri volejbale prestalo hrať na straty. Inak sa hrá na dva víťazné sety do dvadsaťjeden. Zápas sa urýchlil, ale zároveň to znamená, že keď chytíte pár zlých úderov, veľmi ťažko dobiehate stratu. Vrcholový alebo súťažný bedminton je skutočne rýchly a fyzicky náročný. Veľa sa v ňom behá a vyskakuje, všetko na malej ploche. Na rozdiel od tenisovej loptičky košík nesmie padnúť na zem, hrá sa volejovo. Takisto neexistujú prestávky. Ak sa začne hrať set, hráč nesmie opustiť ihrisko. Na každý úder treba okamžite reagovať. Preto je bedminton náročný na kondíciu. Sieť je natiahnutá vo výške 155 cm, dĺžka kurtu je 13,40 m a šírka 6,10 m. Tieto rozmery boli prepočítané z pôvodných anglických mierok. Hráva sa na rôznych povrchoch. Najideálnejší je koberec, na ktorom sa nešmýka, a zároveň tlmí dopady pri výskokoch.

Ako často chodíte na turnaje?

- Tým, že máme hráčov vo viacerých vekových kategóriách a každý z nich má turnaje inokedy, vychádza to tak dvakrát do mesiaca. Už 2. apríla cestujeme na turnaj do Ilavy, kde budú mať zhodou okolností turnaje všetky tri mládežnícke kategórie.

Jozef Rosina spoločne so svojimi súčasnými zverencami. Foto: Michal Hlavatovič

 

Kto je Jozef Rosina

Narodil sa 4.3.1957 v Trnave. S manželkou Katarínou má tri deti, Katarínu (26), Konštantína (24) a Alžbetu (18). Vyštudoval Agronomickú fakultu Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre. V bedmintonom oddieli pôsobí o 1.4.1974, v súčasnosti je jeho predsedom, trénerom a pôsobí aj ako člen rady klubov AŠK Slávia Trnava. V rokoch 1981 a 1987 získal v kategórii dospelých dve medaily na majstrovstvách Slovenska vo štvorhre. Na akademických majstrovstvách SR získal striebro.

31. 03. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Ostatné športy

Florbalisti si v silnej konkurencii vybojovali druhé miesto

Florbalisti si v silnej konkurencii vybojovali druhé miesto

Trnavskí florbalisti sa predstavili na amatérskom turnaji Jonny cup v Martine a vôbec si nepočínali zle.

22.02. 2011, 10:18

Dvanásť, ale nielen do tucta

Dvanásť, ale nielen do tucta

Dvanásťčlenná krasokorčuliarska výprava z Trnavy (jesenásť dievčat a jeden chlapec) sa predviedla na pretekoch v Novom Meste nad Váhom. V kategórii junioriek obsadila v konkurencii ôsmich súťažiacich Erika Viteková druhé miesto.

01.02. 2011, 11:54

Turistika cez Malé Karpaty

Klub turistov Spartak Trnava organizuje v sobotu 22. januára turistický pochod v Malých Karpatoch. Štart pochodu je na železničnej zastávke Buková po príchode vlaku. Ten odchádza z Trnavy o 8.40 h.

17.01. 2011, 11:20

Päťbojári sa predviedli v plnej sile

Päťbojári sa predviedli v plnej sile

Pod taktovkou prezidenta federácie silového trojboja Rudolfa Sisku si v prvom marcom týždni zmerali sily žiaci šiestich trnavských stredných škôl v silovom päťboji.Súťažilo sa v zhyboch na hrazde, tlaku na lavičke, bicepsovom zhybe, zhyboch na bradlách a v drepe na počet opakovaní, za ktoré sa pripisoval vždy jeden bod.

06.03. 2011, 20:19