Získali cenu za ekológiu

Spoločnosť

SUCHÁ NAD PARNOU – Obec získala jednu z cien v súťaži o Cenu Slovenskej republiky za krajinu, ktorú udeľuje Slovenská agentúra životného prostredia.

O cenenia 24. novembra súťažili subjekty s projektmi, vďaka ktorým sa zlepší kvalita životného prostredia v danej lokalite a v praxi sú realizované minimálne tri roky. V Suchej nad Parnou v rokoch 2000 až 2005 rozbehol Ústav krajinnej ekológie SAV v spolupráci s Obcou, miestnou základnou školou, farským úradom a poľovníckym združením Zelený háj dva projekty. „Na základe krajinnoekologických analýz sme v okolí kostola spravili rekonštrukciu prírodnej vegetácie. Vysadili sme tu pôvodné dreviny, ktorým prírodné podmienky tejto oblasti vyhovujú, a dokážu tak odolávať rušivým vplyvom,“ hovorí Zita Izakovičová z Ústavu krajinnej ekológie SAV. V druhej časti projektu spoločne poľovníkmi na hranici so Zvončínom vytvorili biokoridor. Ten by mal územie ochrániť pred vetrom a eróziou pôdy a zároveň sa stať útočišťom poľnej zveri. „Ak by sme optimalizovali využitie zeme v rámci katastrov a postupne by sme vysadili takzvané zelené zóny v okolí celého intravilánu, mohli by sme v budúcnosti zabrániť záplavám,“ vysvetľuje ekologička.
Podmienkou súťaže bola účasť verejnosti na projekte. Do druhého projektu s názvom Učíme sa navzájom preto ekológovia zapojili aj deti z miestnej základnej školy. V jej priestoroch spoločnými silami vytvorili environmentálne prírodné laboratórium, kde môžu žiaci okre iného merať zrážky, zisťovať ako dochádza k erózii pôdy a rozkladu biomasy a tiež merať zrážky. Podľa Izakovičovej by mali ľudia v okolí každej obce vytvárať prírodné bariéry, ktoré by ju chránili od nepriaznivých vplyvov.

26. 12. 2010 10:10

Ďalšie z kategórie Spoločnosť

Úspešní filatelisti

TRNAVA - Pri Klube filatelistov Tirnavia pôsobí už viac ako 25 rokov krúžok mladých filatelistov. Vyvrcholením ich činnosti bývajú každoročne výstavy poštových známok a kongresy mladých filatelistov, ktorých sa zúčastňujú tí najlepší.

26.12. 2010, 09:59

VIDEO: Študentom poľnohospodárskej školy viac učarovali zvieratá

VIDEO: Študentom poľnohospodárskej školy viac učarovali zvieratá

TRNAVA – Recesia v slovenskom poľnohospodárstve sa začala v 90. rokoch minulého storočia a stále trvá, čo sa odzrkadlilo aj v poľnohospodárskom odbornom školstve.Prispôsobiť sa aktuálnej situácii na trhu sa musela aj Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave, ktorá je jedinou v kraji a jednou z mála stredných škôl s čisto poľnohospodárskym zameraním na Slovensku.

28.02. 2011, 18:47

V Západoslovenskom múzeu vystavia tie najkrajšie pohľady cez objektív

V Západoslovenskom múzeu vystavia tie najkrajšie pohľady cez objektív

TRNAVA – A je tu ďalší Trnavský objektív, súťažná prehliadka diel od neprofesionálnych fotografov z okresov Trnava, Hlohovec a Piešťany.

09.03. 2011, 13:42

VIDEO: Idú liečiť hudbou

VIDEO: Idú liečiť hudbou

VRBOVÉ – Rockandrolloví Teskohipies začínajú koncom januára turné s charitatívnym podtónom. Päť mladých hudobníkov za svoje vystúpenia bude pýtať od fanúšikov menej peňazí.

12.01. 2011, 23:24