Novorodenci pod dohľadom

Trnava

Novorodenci pod dohľadom

TRNAVA – Keď niekto zachráni život, je to akoby zachránil celý svet. Týmto mottom sa riadi Nadácia Križovatka, ktorá ako jediná na Slovensku sa venuje problematike a prevencii Syndrómu náhleho úmrtia novorodencov.

Monitory dychu sú neoddeliteľnou súčasťou vybavenia novorodeneckého oddelenia. Táňa Tomasch (vpravo) priniesla ďalšie. Foto Gabriel Kopúnek

 

S finančným prispením trnavskej Nadácie Jána Korca a spoločnosti TEVA Pharmaceuticals odovzdala v utorok novorodeneckému oddeleniu fakultnej nemocnice riaditeľka Nadácie Križovatka Táňa Tomasch päť prístrojov – monitorov dychu. Ich celkový počet na oddelení tak vzrástol na dvadsať a napomáhajú skvalitneniu starostlivosti o deti na oddelení.
Trnavská nemocnica bola prvou, ktorú nadácia pred dvomi rokmi na spoluprácu oslovila. „Na oddelení máme v priemere 33 detí, pre optimálne podmienky je teda prístrojov stále ešte málo. Navyše sme jednou z mála nemocníc, ktoré prístroje mamičkám za poplatok požičiavajú aj domov. Prístroje nám v práci veľmi pomáhajú, pretože ani sestrička nie je schopná toľko detí na oddelení ustrážiť a tiež matky po pôrode nemajú toľko síl, aby svoje deti 24 hodín denne odsledovali,“ poznamenala vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Iveta Rýzková.
Keď dieťa prestane dýchať, monitor do 15 sekúnd spustí alarm. V tomto roku Nadácia Križovatka darovala nemocniciam 25 prístrojov. Za obdobie dvoch rokov sa do domácností zapožičalo 400 monitorov. Len v pondelok opúšťalo trnavskú pôrodnicu deväť detí, z nich piatim prístroj zapožičali.
 

28. 12. 2010 14:19

Ďalšie z kategórie Trnava

Pištoľ ich nezastrašila

Pištoľ ich nezastrašila

TRNAVA – Jana (32) z Modranky sa v sobotu ráno dožadovala so zbraňou v ruke peňazí v dvoch prevádzkach na autobusovej stanici v Trnave. Tvrdila, že lúpi zo zúfalstva.

23.12. 2010, 09:32

Kapre na mobile

Kapre na mobile

TRNAVA – Ryby pri Trnavských rybníkoch začali tento rok predávať o dva týždne skôr, ako obvykle. Tradične najviac išiel na odbyt kapor, po ňom mali zákazníci záujem o pstruhy, sumce, amure, šťuky.

26.12. 2010, 18:49

Drogový díler skončil za mrežami

Drogový díler skončil za mrežami

TRNAVA - Polícia odhalila ďalšiu drogovú trestnú činnosť. Po operatívnom rozpracovaní koncom minulého týždňa kriminalisti zastavili a skontrolovali v Trnave 35-ročného muža z Ružindola. Z vrecka bundy policajtom vydal mikroténové vrecúško s obsahom svetlohnedého prášku.

27.01. 2011, 15:44

So zbraňou v ruke v herni ulúpil 157 eur

So zbraňou v ruke v herni ulúpil 157 eur

TRNAVA – So zbraňou v ruke prepadol v pondelok neznámy páchateľ herňu na Ulici Andreja Žarnova.

09.03. 2011, 11:35