Za smeti zaplatia viac

Hlohovec

HLOHOVEC - Od januára si Hlohovčania musia siahnuť hlbšie do vrecka. Poslanci schválili zvýšenie poplatkov za vývoz komunálneho odpadu. Niektorí z nich hovoria o drastickom, ale nevyhnutnom opatrení.

Hlohovčania od januára budú platiť za smeti 25 eur. Foto: Rasťo Piovarči

 

Po novom obyvatelia mesta zaplatia ročne 25 eur. Cena sa tak zdvihla o takmer štyridsať percent. Mesto týmto krokom ušetrí v rozpočte viac ako 300 000 eur. Toto opatrenie už musí podpísať nový primátor mesta Peter Dvoran. Práve od neho však ľudia očakávali hľadanie riešení, ktoré im nezasiahnu do peňaženiek.
Voči radikálnemu zvyšovaniu miestnych daní sa ohradili poslanci Oliver Pestún, Jozef Hviezdarek a Marta Miklovičová. „Nezaťažujme našich obyvateľov. Od januára idú hore ceny, musíme hľadať iné riešenia ako ušetriť,“ povedala. Radnica však v súčasnosti dopláca z rozpočtu ročne 400 000 eur. Podľa súčasného primátora Jána Dlhopolčeka je už situácia neúnosná. Od budúceho roku začne pôsobiť v meste komisia, ktorá preverí živnostníkov a podnikateľov. Zisťovať bude, či majú dostatočný počet smetných nádob v pomere k odpadu, ktorý produkujú. Mestu v súčasnosti dlhujú neplatiči za vývoz smetí viac ako 350 000 eur. „Denne tento problém riešime, sú exekúcie na účty aj mzdy. Tento postup je tiež finančne zaťažujúci,“ uviedla prednostka mesta Eva Lukáčová.
Poslanec Oliver Pestún tvrdí, že zvýšenie poplatkov sa zavádza neskoro. V meste s nimi totiž osem rokov nehýbali. Marta Miklovičová vidí možnosti šetrenia v zrušení funkcie druhého viceprimátora, či nižších dotáciách pre hádzanárov. Pestún navrhol, aby prijali len dvadsaťpercentné zvýšenie, poslanci ho neschválili s tým, že to daný problém nerieši.
 

28. 12. 2010 17:58

Ďalšie z kategórie Hlohovec

VIDEO: Na stretnutie už neprišiel

VIDEO: Na stretnutie už neprišiel

HLOHOVEC – Zádušnou omšou a dvoma minútami ticha si v stredu pripomenuli v kasárňach vojakov, ktorí zahynuli pred piatimi rokmi v lietadle vracajúcom sa z mierovej misie v Kosove. To sa zrútilo pri obci Hejce v Maďarsku po náraze do kopca Borsó.

19.01. 2011, 12:38

Chystajú výstavbu obchodného centra, ľudia sa obávajú kolapsu dopravy

Chystajú výstavbu obchodného centra, ľudia sa obávajú kolapsu dopravy

HLOHOVEC – Ľudia sa boja, že nová výstavba obchodného centra zhorší už beztak katastrofálnu dopravu pred mestom. Investor má však dve nezávislé štúdie konštatujúce to, že stav by mal zostať rovnaký ako doteraz.

15.03. 2011, 16:17

Pacienti v Šulekove zostanú asi bez lekára

Pacienti v Šulekove zostanú asi bez lekára

ŠULEKOVO – Posledný všeobecný lekár v obci zrejme končí. Budova, kde sídli, je v zlom stave, na rekonštrukciu nie sú peniaze. Ak nenájde iné vhodné priestory, presťahuje sa do polikliniky v Hlohovci. Ľudia však svojho lekára pustiť nechcú. Prišli už o zubnú ambulanciu a lekáreň.

23.02. 2011, 08:18

Oheň zlikvidovali lopatami, sekerami a vedrami

Oheň zlikvidovali lopatami, sekerami a vedrami

KOPLOTOVCE – Požiar v chatovej oblasti v katastri obce nahlásili hlohovským hasičom v piatok pred 15. hodinou.

12.02. 2011, 15:52