Ľubomír Luhový: Obyčajný cirkus a šaškovanie

Futbal

Ľubomír Luhový: Obyčajný cirkus a šaškovanie

V drese internacionálov Spartaka sa na Predsilvestrovskej futbalovej šou predstavil aj Ľubomír Luhový. Bývalý skvelý ligový kanonier je známy svojimi otvorenými názormi, servítku si pred ústa nebral ani tentoraz.

Ľubomír Luhový tvrdí, že aj dnes by išiel do kandidatúry na post prezidenta SFZ. Foto: archív 

 

Ako sa vám hralo na trnavskej palubovke?
- Vždy si za Trnavu rád zahrám, ale toto bol asi jeden z posledných mojich turnajov. Mám zdravotné problémy pohybového aparátu, takže s nohami už nemôžem dobre zaštrikovať. Z mojej strany to bolo trápenie a mužstvo som veľmi nepomohol.


Aké sú pre vás návraty do slovenského Ríma?
- Pre mňa vždy famózne. V čase, keď som hral za Spartak, štadióny boli mnohonásobne plnšie ako za posledných desať rokov. Celé deväťdesiate roky to bolo o vysokých návštevách, ale i o tom, že hralo množstvo kvalitných starších futbalistov, ktorí odovzdávali skúsenosti mladým. Pekné obdobie, priemerná návštevnosť okolo 16 000 divákov na zápas hovorí za všetko.
 

O vás je známe, že máte veľmi dobrý vzťah s Jozefom Adamcom. Čo vám prebleslo mysľou, keď ste ho dnes videli hrať futbal?
- Obaja sme boli útočníci. Samozrejme, neporovnateľne lepší bol Jozef Adamec. Považujem ho za svojho futbalového otca, do konca života si ho budem vážiť. A myslím, že podobne by sa k nemu mali stavať viacerí. Je to človek, ktorý bol telom i dušou spätý s futbalom. Dobré futbalové vlastnosti odovzdával nám. Ja som ich plne pochopil, ako i mnoho hráčov, ktorí mu prešli rukami. Mám na neho len najlepšie spomienky.
 

Prednedávnom ste kandidovali na prezidenta SFZ. Napokon vyhral váš protikandidát Ján Kováčik. Ako vnímate situáciu, ktorá vznikla po futbalových voľbách?
- Neberiem teraz do úst meno Jána Kováčika, ale celými voľbami vznikol jeden paškvil v celej Slovenskej republike. Ani koza nie je celá, ani vlk sýty. Prinieslo to negatívne emócie do futbalu.


Rozmeníte tieto slová na drobné?
- Panuje tu veľmi zlá atmosféra. Otvorene treba povedať, že naše mediálne spektrum je veľmi úzkoprsé. Nie je otvorené konfrontácii. Futbalová spoločnosť sa rozdelila na východ a západ, neveští to nič dobrého. Obe skupiny, je jedno ako ich nazveme, sa bijú do pŕs a zabudli, že je tu nejaký futbal, ktorý sa hrá pre niekoho.
 

Toto konštatovanie zrejme zahŕňa aj "revolučné" dianie v Únii ligových klubov...
- To je obyčajný cirkus a šaškovanie.


Čo by pomohlo slovenskému futbalu?
- Do určitých dôležitých postov vo futbale treba dosadiť dôveryhodných ľudí s čistou minulosťou. Teda ľudí, ktorí majú vyhranený názor, prídu s konceptom a víziou a sú dôveryhodní pre širokú spoločnosť a nie len dvoch – troch ľudí.


Čisto teoreticky. Ak by sa dnes opäť konali voľby na prezidenta SFZ, išli by ste opäť do kandidatúry?
- Nebudú a je to fikcia. Ale nepopieram do budúcnosti opätovne aj túto cestu. Futbaloví činovníci by mali spájať a nie rozdeľovať.
 

Po voľbách zostalo po vás ticho. Kde momentálne pôsobíte?
- Pôsobím v druhej českej lige ako tréner a športový riaditeľ Třinca. Išlo o veľmi dobrú ponuku, ktorá prišla už počas mojej kandidatúry na post prezidenta SFZ. Z profesionálneho hľadiska je to jeden z ďalších mojich krokov.


S Trnavou ste sa počas vášho hráčskeho pôsobenia nerozišli v najlepšom. Viete si predstaviť, že by ste sa do Spartaka raz vrátili ako tréner alebo manažér?
- Vo futbale existuje športová, hráčska stránka. Potom je tu funkcionárska, trénerská oblasť. Nepopieram ani pôsobenie v Trnave, patrí medzi špičkové slovenské kluby. Už len svojou históriou. To, že to nedosahuje za posledných desať rokov, je už iný problém, do ktorého sa nebudem starať. Samozrejme, že by som prípadnú ponuku neodmietal. Trnava má potenciál, len ho akosi nevie využiť.

05. 01. 2011 12:51

Ďalšie z kategórie Futbal

Spomienka na Petra Kubinu

V sobotu 22. januára sa uskutoční už 13. ročník halového futbalového turnaja Memoriál Petra Kubinu.

10.01. 2011, 15:58

Futbalová chuťovka! Čilské finále v stredu na ČT4

Futbalová chuťovka! Čilské finále v stredu na ČT4

Futbaloví fanúšikovia sa môžu tešiť na skutočný bonbónik. Česká televízia odvysiela unikátny záznam legendárneho finále futbalových Majstrovstiev sveta v Čile z roku 1962. Duel Českloslovensko – Brazília 1:3 si môžu športoví priaznivci pozrieť v stredu 9. februára o 20.15 na ČT4.

07.02. 2011, 17:29

Keď brankár stojí v ofsajde

Keď brankár stojí v ofsajde

Ešte v máji vyzeralo všetko priam idylicky. Stabilne chytal zahraničnú súťaž a sníval sen o účasti na svetovom šampionáte v Afrike. Ten sa však rozplynul a následne sa dostal do problémov i v FC Nantes, kde pôsobí.Vyústilo to až do situácie, že za jeseň odchytal iba jeden súťažný zápas. Rodák z Trnavy Ľuboš Kamenár by na druhú polovicu roku 2010 radšej zabudol.

02.01. 2011, 22:10

Brat speváka Bystríka Tomáš udivuje Ameriku zápalom pre futbal

Brat speváka Bystríka Tomáš udivuje Ameriku zápalom pre futbal

Kto by nepoznal trnavského speváka Bystríka? Nie každý však vie, že má dvoch športovo nadaných bratov. Najmladší Marek hrá bejzbal a starší Tomáš sa venuje futbalu. V Amerike.

27.01. 2011, 14:02