Recept: Suši dolnozemských Slovákov

Recepty

Suši dolnozemských Slovákov

Nebudem sa hádať. Viem, že podobné jedlo varia Maďari a aj Poliaci. Ani u nás to nie je neznáma pochúťka. Jedno je však isté. U dolnozemských Slovákov je to skrátka nepredstaviteľná súčasť jednoduchých, a aj slávnostných obedov a večerí. Môže byť len predjedlom alebo aj hlavným jedlom. Poliaci mu hovoria holúbky (golubki), Slováci v Rumunsku zasa zakrúcaná kapusta a tí v Srbskej Vojvodine mu vravia v miestnom jazyku sarma.

Na tanieri to síce nie je žiadna snobská ozdoba, ale chuť je skvelá. Foto: Vladimír Kampf

Ja som si recept vypýtal od majstra husliara Jána Nemčeka priamo u neho doma v Kovačici, neďaleko Belehradu, preslávenej insitným maliarskym umením našich krajanov.
Do sarmy najprv treba pomlieť aspoň dva druhy mäsa. Základom by podľa Nemčeka mali byť bravčové a hovädzie. Kto chce, môže použiť aj baranie. Z každého by mal byť rovnaký diel. Nenahraditeľným základom je však bravčové. Treba si dávať veľký pozor aj na druh mäsa. Najsladšie je na krku a pleciach. To je aj najvhodnejšie na varenie sarmy. Okrem mäsa treba pridať aj ryžu. Nemalo by jej byť viac, ako mäsa. Korenie podľa chuti. Husľový majster odporúča, ako do klobás, len nie až toľko papriky: Soľ, čierne korenie a rascu.
Naši tam dolu balia pomiešanú zmes do kvasených kapustových listov. U nás nie je nakladanie celých hláv až tak známe. Nevadí. Núdzovo si môžete zabaliť túto dobrotu aj do nijako neupravených listov. Takto pripravené závitky potom stačí naložiť nahusto do hrnca a aspoň dve až tri hodiny variť. Vtedy už začína šmakovať. U sarmy platí, že čím dlhšie postojí, tým je jej chuť výraznejšia a fajnovejšia. Mäso s ryžou zošúľané v kapustovom liste je akoby suši našich krajanov. Niekedy ho podávajú aj ako polievku. Podľa chuti.

06. 01. 2011 10:33

Ďalšie z kategórie Recepty

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Aj vegetarián dostane raz za čas chuť na niečo, čo vyzerá ako jedlo z tanierov mäsožravcov. Čo potom? Ja som si naposledy kúpila sójový polotovar s názvom Sójové stejky.

20.12. 2010, 09:27

Schönovo kura na mede

Schönovo kura na mede

Fakt, ten Jožko Schön sa nám stále vracia do myšlienok. Beňo Škreko robil na jeho počesť hubársku ligu, mne občas chýba aj v kuchyni. Veď rád varil a delil sa o dobré recepty. Napríklad také jeho kura na mede sme si obľúbili na prvý šup.

15.02. 2011, 00:00

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Pozvala som na obed štyri ruské manželské páry. Chcela som sa odplatiť za peľmene. Ako prvý som servírovala rozváňajúci vývar. Bola v ňom nakrájaná kuracinka, zelenina a domáce rezance.

26.01. 2011, 21:02

Poctivo odpracovaná pochúťka

Poctivo odpracovaná pochúťka

Vraj spisovne sa lokeš povie lokša. Podobne ako oharek uhorka. Čo už s tým my Trnavčania narobíme? Istejšie je používať množné číslo. Neviem ako u vás, ale u nás sa cez sviatky aspoň raz objavia na stole lokše.

20.12. 2010, 09:54