Recept: Suši dolnozemských Slovákov

Recepty

Suši dolnozemských Slovákov

Nebudem sa hádať. Viem, že podobné jedlo varia Maďari a aj Poliaci. Ani u nás to nie je neznáma pochúťka. Jedno je však isté. U dolnozemských Slovákov je to skrátka nepredstaviteľná súčasť jednoduchých, a aj slávnostných obedov a večerí. Môže byť len predjedlom alebo aj hlavným jedlom. Poliaci mu hovoria holúbky (golubki), Slováci v Rumunsku zasa zakrúcaná kapusta a tí v Srbskej Vojvodine mu vravia v miestnom jazyku sarma.

Na tanieri to síce nie je žiadna snobská ozdoba, ale chuť je skvelá. Foto: Vladimír Kampf

Ja som si recept vypýtal od majstra husliara Jána Nemčeka priamo u neho doma v Kovačici, neďaleko Belehradu, preslávenej insitným maliarskym umením našich krajanov.
Do sarmy najprv treba pomlieť aspoň dva druhy mäsa. Základom by podľa Nemčeka mali byť bravčové a hovädzie. Kto chce, môže použiť aj baranie. Z každého by mal byť rovnaký diel. Nenahraditeľným základom je však bravčové. Treba si dávať veľký pozor aj na druh mäsa. Najsladšie je na krku a pleciach. To je aj najvhodnejšie na varenie sarmy. Okrem mäsa treba pridať aj ryžu. Nemalo by jej byť viac, ako mäsa. Korenie podľa chuti. Husľový majster odporúča, ako do klobás, len nie až toľko papriky: Soľ, čierne korenie a rascu.
Naši tam dolu balia pomiešanú zmes do kvasených kapustových listov. U nás nie je nakladanie celých hláv až tak známe. Nevadí. Núdzovo si môžete zabaliť túto dobrotu aj do nijako neupravených listov. Takto pripravené závitky potom stačí naložiť nahusto do hrnca a aspoň dve až tri hodiny variť. Vtedy už začína šmakovať. U sarmy platí, že čím dlhšie postojí, tým je jej chuť výraznejšia a fajnovejšia. Mäso s ryžou zošúľané v kapustovom liste je akoby suši našich krajanov. Niekedy ho podávajú aj ako polievku. Podľa chuti.

06. 01. 2011 10:33

Ďalšie z kategórie Recepty

Horúca jesenná dobrôtka

Horúca jesenná dobrôtka

Sezóna tekvíc je v plnom prúde. Ak ich využívate len na vyrezávanie zubatých hláv, robíte veľkú chybu. Z tekvice môžete uvariť skvelú polievku.

20.12. 2010, 09:45

Recept na vylízané taniere

Recept na vylízané taniere

Život mi ešte stále žičí tancovať v kuchyni pre potešenie žalúdkov mojich troch najbližších. No a keď už varím pre štyroch, občas behám i s fotoaparátom, aby sa najedli aj ďalší. Aspoň očami, kým ich svojím receptom nepresvedčím, že sa oplatí vyskúšať.

20.12. 2010, 10:01

Deci rumu do klobás

Deci rumu do klobás

Klobásky a zemiaky upečené v jednom kamennom pekáči. Dobrota. Na pohľad žiadna vážna veda alebo recept, ktorý by potreboval viac priestoru. Omyl. Teda, ak nechcete žuť nestráviteľné kúsky lacných šúľkov z hypermarketu.

08.02. 2011, 00:00

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Na varenom víne sa toho nedá veľa pokaziť, aj keď experti sa nájdu. Horšie je to s punčom. Niektorí tento názov zneužívajú pre víno zmiešané s čajom, v lepšom prípade s džúsom, alebo postupujú dobre, ale zaklincujú to jahodovým či čerešňovým sirupom, ktorý všetko prebije.

20.12. 2010, 08:02