Recept: Suši dolnozemských Slovákov

Recepty

Suši dolnozemských Slovákov

Nebudem sa hádať. Viem, že podobné jedlo varia Maďari a aj Poliaci. Ani u nás to nie je neznáma pochúťka. Jedno je však isté. U dolnozemských Slovákov je to skrátka nepredstaviteľná súčasť jednoduchých, a aj slávnostných obedov a večerí. Môže byť len predjedlom alebo aj hlavným jedlom. Poliaci mu hovoria holúbky (golubki), Slováci v Rumunsku zasa zakrúcaná kapusta a tí v Srbskej Vojvodine mu vravia v miestnom jazyku sarma.

Na tanieri to síce nie je žiadna snobská ozdoba, ale chuť je skvelá. Foto: Vladimír Kampf

Ja som si recept vypýtal od majstra husliara Jána Nemčeka priamo u neho doma v Kovačici, neďaleko Belehradu, preslávenej insitným maliarskym umením našich krajanov.
Do sarmy najprv treba pomlieť aspoň dva druhy mäsa. Základom by podľa Nemčeka mali byť bravčové a hovädzie. Kto chce, môže použiť aj baranie. Z každého by mal byť rovnaký diel. Nenahraditeľným základom je však bravčové. Treba si dávať veľký pozor aj na druh mäsa. Najsladšie je na krku a pleciach. To je aj najvhodnejšie na varenie sarmy. Okrem mäsa treba pridať aj ryžu. Nemalo by jej byť viac, ako mäsa. Korenie podľa chuti. Husľový majster odporúča, ako do klobás, len nie až toľko papriky: Soľ, čierne korenie a rascu.
Naši tam dolu balia pomiešanú zmes do kvasených kapustových listov. U nás nie je nakladanie celých hláv až tak známe. Nevadí. Núdzovo si môžete zabaliť túto dobrotu aj do nijako neupravených listov. Takto pripravené závitky potom stačí naložiť nahusto do hrnca a aspoň dve až tri hodiny variť. Vtedy už začína šmakovať. U sarmy platí, že čím dlhšie postojí, tým je jej chuť výraznejšia a fajnovejšia. Mäso s ryžou zošúľané v kapustovom liste je akoby suši našich krajanov. Niekedy ho podávajú aj ako polievku. Podľa chuti.

06. 01. 2011 10:33

Ďalšie z kategórie Recepty

Vtáčik skoro ako v družine

Vtáčik skoro ako v družine

Neviem prečo, ale nejako sa mi zacnelo. V školskej jedálni som toto jedlo príliš nemusel. Zdalo sa mi nejaké čudné a neveriacky som krútil hlavou, čo to tí Španieli jedia. Vôbec som netušil, že zohnať v Španielsku niečo, čomu u nás hovoríme španielsky váčik je takmer nemožné. Nevadí.

20.12. 2010, 09:48

Poctivo odpracovaná pochúťka

Poctivo odpracovaná pochúťka

Vraj spisovne sa lokeš povie lokša. Podobne ako oharek uhorka. Čo už s tým my Trnavčania narobíme? Istejšie je používať množné číslo. Neviem ako u vás, ale u nás sa cez sviatky aspoň raz objavia na stole lokše.

20.12. 2010, 09:54

Cibuľová mňamka od gurmánov

Cibuľová mňamka od gurmánov

Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.

23.03. 2011, 00:00

Koláčiky nielen na svadbu

Koláčiky nielen na svadbu

U nás doma príliš neobľubujeme ťažké krémové zákusky. Zato kysnuté buchty alebo koláčiky si doprajeme takmer každú nedeľu. Zvlášť teraz v zime dobre padnú k šálke kávy, teplého kakaa alebo vareného vínka.

22.02. 2011, 00:00