Recept: Recept na vylízané taniere
Recepty
Život mi ešte stále žičí tancovať v kuchyni pre potešenie žalúdkov mojich troch najbližších. No a keď už varím pre štyroch, občas behám i s fotoaparátom, aby sa najedli aj ďalší. Aspoň očami, kým ich svojím receptom nepresvedčím, že sa oplatí vyskúšať.
Stačí dať veľa zeleniny a sviečkovú netreba zahusťovať. Foto: Janka
Napríklad toť mi ponúkli v mäsiarstve falošnú hovädziu sviečkovú v akcii. Neodolala som. Kúpila som čosi cez kilo. Povedala som si, že dám do hrnca všetko, čo treba, aby bola ako pravá. Na oleji som preto opražila asi 5 dkg údenej slaniny nakrájanej na rezančeky. Keď sa mi zdala akurátna, zo všetkých strán som na nej opražila umytú a osušenú sviečkovú. Mäso som vybrala a do výpeku som nasypala dve nadrobno pokrájané cibule. Po chvíli, keď bola cibuľa sklovitá, som pridala očistenú a pokrájanú zeleninu – tri veľké mrkvy, dva veľké petržleny, jeden paštrnák, kus zeleru, tri strúčiky cesnaku. Aj toto som opražila a napokon som do zeleniny vložila mäso. Obsah panvice som podliala vodou, osolila, posypala rascou, pridala tri bobkové listy, zakryla a varila asi dve hodiny. Zmäknuté mäso som zo zeleniny vybrala zároveň s bobkovými listami. Do vychladnutej rozmixovanej zeleniny som pridala 2 dl kyslej smotany a štipku strúhaného muškátového orieška. Všetko som prevarila, okorenila trochou mletého čierneho korenia, dochutila vegetou, pridala lyžicu kryštálového cukru. Napokon som dvomi polievkovými lyžicami octu omáčku okyslila. Ostalo už len nakrájať mäso na tenké plátky, naporciovať ho na taniere k zohriatej knedli (tá mi nikdy v mrazničke nechýba) a zaliať omáčkou. Čo dodať? Snáď iba, že poobede mi moji stravníci navrhovali, aby som odfotila aj tie vylízané taniere.
Aha, a ešte čosi. Dve odlišnosti od zvyčajných receptov. „Moja“ sviečková nie je prešpikovaná slaninou a v omáčke niet ani štipky múky. Zeleniny dávam toľko, aby po rozmixovaní so smotanou nič nebolo nutné zahusťovať. Foto: Janka
Janka
20. 12. 2010 10:01