Recept: Recept na vylízané taniere

Recepty

Recept na vylízané taniere

Život mi ešte stále žičí tancovať v kuchyni pre potešenie žalúdkov mojich troch najbližších. No a keď už varím pre štyroch, občas behám i s fotoaparátom, aby sa najedli aj ďalší. Aspoň očami, kým ich svojím receptom nepresvedčím, že sa oplatí vyskúšať.

Stačí dať veľa zeleniny a sviečkovú netreba zahusťovať. Foto: Janka

 

Napríklad toť mi ponúkli v mäsiarstve falošnú hovädziu sviečkovú v akcii. Neodolala som. Kúpila som čosi cez kilo. Povedala som si, že dám do hrnca všetko, čo treba, aby bola ako pravá. Na oleji som preto opražila asi 5 dkg údenej slaniny nakrájanej na rezančeky. Keď sa mi zdala akurátna, zo všetkých strán som na nej opražila umytú a osušenú sviečkovú. Mäso som vybrala a do výpeku som nasypala dve nadrobno pokrájané cibule. Po chvíli, keď bola cibuľa sklovitá, som pridala očistenú a pokrájanú zeleninu – tri veľké mrkvy, dva veľké petržleny, jeden paštrnák, kus zeleru, tri strúčiky cesnaku. Aj toto som opražila a napokon som do zeleniny vložila mäso. Obsah panvice som podliala vodou, osolila, posypala rascou, pridala tri bobkové listy, zakryla a varila asi dve hodiny. Zmäknuté mäso som zo zeleniny vybrala zároveň s bobkovými listami. Do vychladnutej rozmixovanej zeleniny som pridala 2 dl kyslej smotany a štipku strúhaného muškátového orieška. Všetko som prevarila, okorenila trochou mletého čierneho korenia, dochutila vegetou, pridala lyžicu kryštálového cukru. Napokon som dvomi polievkovými lyžicami octu omáčku okyslila. Ostalo už len nakrájať mäso na tenké plátky, naporciovať ho na taniere k zohriatej knedli (tá mi nikdy v mrazničke nechýba) a zaliať omáčkou. Čo dodať? Snáď iba, že poobede mi moji stravníci navrhovali, aby som odfotila aj tie vylízané taniere. 

Aha, a ešte čosi. Dve odlišnosti od zvyčajných receptov. „Moja“ sviečková nie je prešpikovaná slaninou a v omáčke niet ani štipky múky. Zeleniny dávam toľko, aby po rozmixovaní so smotanou nič nebolo nutné zahusťovať. Foto: Janka

 

Janka

20. 12. 2010 10:01

Ďalšie z kategórie Recepty

Koláčiky nielen na svadbu

Koláčiky nielen na svadbu

U nás doma príliš neobľubujeme ťažké krémové zákusky. Zato kysnuté buchty alebo koláčiky si doprajeme takmer každú nedeľu. Zvlášť teraz v zime dobre padnú k šálke kávy, teplého kakaa alebo vareného vínka.

22.02. 2011, 00:00

Cibuľová mňamka od gurmánov

Cibuľová mňamka od gurmánov

Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.

23.03. 2011, 00:00

Horúca jesenná dobrôtka

Horúca jesenná dobrôtka

Sezóna tekvíc je v plnom prúde. Ak ich využívate len na vyrezávanie zubatých hláv, robíte veľkú chybu. Z tekvice môžete uvariť skvelú polievku.

20.12. 2010, 09:45

Deci rumu do klobás

Deci rumu do klobás

Klobásky a zemiaky upečené v jednom kamennom pekáči. Dobrota. Na pohľad žiadna vážna veda alebo recept, ktorý by potreboval viac priestoru. Omyl. Teda, ak nechcete žuť nestráviteľné kúsky lacných šúľkov z hypermarketu.

08.02. 2011, 00:00