Recept: Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Recepty

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Na varenom víne sa toho nedá veľa pokaziť, aj keď experti sa nájdu. Horšie je to s punčom. Niektorí tento názov zneužívajú pre víno zmiešané s čajom, v lepšom prípade s džúsom, alebo postupujú dobre, ale zaklincujú to jahodovým či čerešňovým sirupom, ktorý všetko prebije.

Receptov na zaručene pravý vianočný punč je viacero. Tento má k nemu minimálne blízko. Foto: Katarína Rosinová

 

Preto, ak si chcete punč naozaj vychutnať, treba doňho trošku investovať. Okrem vína určite potrebujete ešte rum, veď práve on dodáva arómu chutným punčovým zákuskom. Niektorí dávajú aj trochu tretieho alkoholu, napríklad koňaku, kalvadosu alebo inej ovocnej pálenky, ale mne tam vôbec nechýba. Potom treba už len citrusové ovocie – pomaranče, mandarínky, citróny, koreniny a cukor.
Experimentovaním so zložením a množstvom som získala približne tento pomer: 150 gramov kryštálového cukru miešame v hrnci, až kým neskaramelizuje. Zalejeme asi dvomi dcl vody, pridáme dve deci tuzemského rumu, liter suchého červeného vína, klinčeky a škoricu. Necháme na ohni zohriať. Medzitým si odšťavíme tri pomaranče, tri mandarínky a dva menšie citróny. Prilejeme do hrnca a zohrievame, až kým sa zo zmesi nezačne pariť. Pozor, aby punč nezačal vrieť, jedine že by sme ho chceli bez alkoholu. Horúci nápoj má peknú ružovkastú farbu. Precedíme ho do pohárov a pridáme kúsky citróna a pomaranča. Potom už len popíjame. Najlepšie v kruhu tých, ktorých máme radi.

20. 12. 2010 08:02

Ďalšie z kategórie Recepty

Cibuľová mňamka od gurmánov

Cibuľová mňamka od gurmánov

Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.

23.03. 2011, 00:00

Deci rumu do klobás

Deci rumu do klobás

Klobásky a zemiaky upečené v jednom kamennom pekáči. Dobrota. Na pohľad žiadna vážna veda alebo recept, ktorý by potreboval viac priestoru. Omyl. Teda, ak nechcete žuť nestráviteľné kúsky lacných šúľkov z hypermarketu.

08.02. 2011, 00:00

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Aj vegetarián dostane raz za čas chuť na niečo, čo vyzerá ako jedlo z tanierov mäsožravcov. Čo potom? Ja som si naposledy kúpila sójový polotovar s názvom Sójové stejky.

20.12. 2010, 09:27

Chuťovky španielskeho kráľa

Chuťovky španielskeho kráľa

Tapas sa zrodil, keď španielsky kráľ Alfonso X. Múdry ochorel. Musel prijímať malé množstvá jedla a vína medzi hlavnými chodmi. Po uzdravení nariadil, aby sa v Castílii víno servírovalo s niečím na zahryznutie.

01.03. 2011, 00:00