Recept: Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Recepty

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Na varenom víne sa toho nedá veľa pokaziť, aj keď experti sa nájdu. Horšie je to s punčom. Niektorí tento názov zneužívajú pre víno zmiešané s čajom, v lepšom prípade s džúsom, alebo postupujú dobre, ale zaklincujú to jahodovým či čerešňovým sirupom, ktorý všetko prebije.

Receptov na zaručene pravý vianočný punč je viacero. Tento má k nemu minimálne blízko. Foto: Katarína Rosinová

 

Preto, ak si chcete punč naozaj vychutnať, treba doňho trošku investovať. Okrem vína určite potrebujete ešte rum, veď práve on dodáva arómu chutným punčovým zákuskom. Niektorí dávajú aj trochu tretieho alkoholu, napríklad koňaku, kalvadosu alebo inej ovocnej pálenky, ale mne tam vôbec nechýba. Potom treba už len citrusové ovocie – pomaranče, mandarínky, citróny, koreniny a cukor.
Experimentovaním so zložením a množstvom som získala približne tento pomer: 150 gramov kryštálového cukru miešame v hrnci, až kým neskaramelizuje. Zalejeme asi dvomi dcl vody, pridáme dve deci tuzemského rumu, liter suchého červeného vína, klinčeky a škoricu. Necháme na ohni zohriať. Medzitým si odšťavíme tri pomaranče, tri mandarínky a dva menšie citróny. Prilejeme do hrnca a zohrievame, až kým sa zo zmesi nezačne pariť. Pozor, aby punč nezačal vrieť, jedine že by sme ho chceli bez alkoholu. Horúci nápoj má peknú ružovkastú farbu. Precedíme ho do pohárov a pridáme kúsky citróna a pomaranča. Potom už len popíjame. Najlepšie v kruhu tých, ktorých máme radi.

20. 12. 2010 08:02

Ďalšie z kategórie Recepty

Deci rumu do klobás

Deci rumu do klobás

Klobásky a zemiaky upečené v jednom kamennom pekáči. Dobrota. Na pohľad žiadna vážna veda alebo recept, ktorý by potreboval viac priestoru. Omyl. Teda, ak nechcete žuť nestráviteľné kúsky lacných šúľkov z hypermarketu.

08.02. 2011, 00:00

Recept na vylízané taniere

Recept na vylízané taniere

Život mi ešte stále žičí tancovať v kuchyni pre potešenie žalúdkov mojich troch najbližších. No a keď už varím pre štyroch, občas behám i s fotoaparátom, aby sa najedli aj ďalší. Aspoň očami, kým ich svojím receptom nepresvedčím, že sa oplatí vyskúšať.

20.12. 2010, 10:01

Všetko v jednom pekáči

Všetko v jednom pekáči

Nepatrím k ženám, ktoré s nadšením trávia nedeľné doobedie za sporákom a varia, pečú, miešajú, vaľkajú, len aby bolo čo jesť. Ponúkam typ na kompletný obed takmer bez práce a hlavne bez množstva špinavých hrncov, pretože použijem iba jednu panvicu a jeden plech.

16.03. 2011, 00:00

Chuťovky španielskeho kráľa

Chuťovky španielskeho kráľa

Tapas sa zrodil, keď španielsky kráľ Alfonso X. Múdry ochorel. Musel prijímať malé množstvá jedla a vína medzi hlavnými chodmi. Po uzdravení nariadil, aby sa v Castílii víno servírovalo s niečím na zahryznutie.

01.03. 2011, 00:00