Recept: Vegetariánske mäsové pomyslenie

Recepty

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Aj vegetarián dostane raz za čas chuť na niečo, čo vyzerá ako jedlo z tanierov mäsožravcov. Čo potom? Ja som si naposledy kúpila sójový polotovar s názvom Sójové stejky.

Nie je to naozajstný stejk, ale chutí výborne. Foto: Marianna Wolfová

 

Na obale bol návod na ich základnú prípravu – povariť dvadsať minút vo vode ochutenej koreninami. Ja som pridala hlavne hubové korenie. Sójové mäso treba počas prípravy poriadne ochutiť. Dobre naberá chute rôznych ingrediencií.
Z rezňov potom vyžmýkame vodu. Cibuľu nakrájame na kolieska, očistíme niekoľko strúčikov cesnaku, časť nakrájame na plátky, časť necháme vcelku. Na hlbšej panvici na rozpálenom oleji a mletom alebo drvenom čiernom korení zľahka opražíme cibuľku. Potom vložíme sójové stejky. Tie sa nedajú naozaj opiecť, lepia sa na panvicu, tak ich rýchlo opečieme z oboch strán. Potom podlejeme vodou alebo vývarom, posolíme, pridáme cesnak a koreniny: Mletú červenú papriku, trochu drvených čili papričiek, bobkový list, tymian, mletú rascu. O chvíľu podlejeme červeným vínom – nemusíme šetriť – a dusíme. Sójové mäso, samozrejme, nepotrebuje pri príprave toľko času ako skutočné. Treba skôr sledovať, ako sa ingrediencie v omáčke spojili. Na záver môžeme pridať jeden biely jogurt. Podávame s ryžou a so zvyškom červeného vína.


MARIANNA WOLFOVÁ

20. 12. 2010 09:27

Ďalšie z kategórie Recepty

Chutná barania hlava

Chutná barania hlava

Nie, nebojte sa, nebudeme variť barany, ale cícer baraní (Cicer arietinum). Jeho názov je odvodený z latinského slova aries, čo v preklade znamená barania hlava.

08.03. 2011, 00:00

Poctivo odpracovaná pochúťka

Poctivo odpracovaná pochúťka

Vraj spisovne sa lokeš povie lokša. Podobne ako oharek uhorka. Čo už s tým my Trnavčania narobíme? Istejšie je používať množné číslo. Neviem ako u vás, ale u nás sa cez sviatky aspoň raz objavia na stole lokše.

20.12. 2010, 09:54

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Pozvala som na obed štyri ruské manželské páry. Chcela som sa odplatiť za peľmene. Ako prvý som servírovala rozváňajúci vývar. Bola v ňom nakrájaná kuracinka, zelenina a domáce rezance.

26.01. 2011, 21:02

Cibuľová mňamka od gurmánov

Cibuľová mňamka od gurmánov

Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.

23.03. 2011, 00:00