Recept: Vegetariánske mäsové pomyslenie

Recepty

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Aj vegetarián dostane raz za čas chuť na niečo, čo vyzerá ako jedlo z tanierov mäsožravcov. Čo potom? Ja som si naposledy kúpila sójový polotovar s názvom Sójové stejky.

Nie je to naozajstný stejk, ale chutí výborne. Foto: Marianna Wolfová

 

Na obale bol návod na ich základnú prípravu – povariť dvadsať minút vo vode ochutenej koreninami. Ja som pridala hlavne hubové korenie. Sójové mäso treba počas prípravy poriadne ochutiť. Dobre naberá chute rôznych ingrediencií.
Z rezňov potom vyžmýkame vodu. Cibuľu nakrájame na kolieska, očistíme niekoľko strúčikov cesnaku, časť nakrájame na plátky, časť necháme vcelku. Na hlbšej panvici na rozpálenom oleji a mletom alebo drvenom čiernom korení zľahka opražíme cibuľku. Potom vložíme sójové stejky. Tie sa nedajú naozaj opiecť, lepia sa na panvicu, tak ich rýchlo opečieme z oboch strán. Potom podlejeme vodou alebo vývarom, posolíme, pridáme cesnak a koreniny: Mletú červenú papriku, trochu drvených čili papričiek, bobkový list, tymian, mletú rascu. O chvíľu podlejeme červeným vínom – nemusíme šetriť – a dusíme. Sójové mäso, samozrejme, nepotrebuje pri príprave toľko času ako skutočné. Treba skôr sledovať, ako sa ingrediencie v omáčke spojili. Na záver môžeme pridať jeden biely jogurt. Podávame s ryžou a so zvyškom červeného vína.


MARIANNA WOLFOVÁ

20. 12. 2010 09:27

Ďalšie z kategórie Recepty

Schönovo kura na mede

Schönovo kura na mede

Fakt, ten Jožko Schön sa nám stále vracia do myšlienok. Beňo Škreko robil na jeho počesť hubársku ligu, mne občas chýba aj v kuchyni. Veď rád varil a delil sa o dobré recepty. Napríklad také jeho kura na mede sme si obľúbili na prvý šup.

15.02. 2011, 00:00

Deci rumu do klobás

Deci rumu do klobás

Klobásky a zemiaky upečené v jednom kamennom pekáči. Dobrota. Na pohľad žiadna vážna veda alebo recept, ktorý by potreboval viac priestoru. Omyl. Teda, ak nechcete žuť nestráviteľné kúsky lacných šúľkov z hypermarketu.

08.02. 2011, 00:00

Fajnšmekri ju ľúbia z býčka

Fajnšmekri ju ľúbia z býčka

Prídete do reštaurácie hladný ako vlk a máte hlboko do peňaženky. Čo s tým? Zachráni vás cesnaková polievka. Väčšinou je lacná a chutná. Zvyčajne na nej nie je čo pokaziť.

03.04. 2011, 00:00

Recept na vylízané taniere

Recept na vylízané taniere

Život mi ešte stále žičí tancovať v kuchyni pre potešenie žalúdkov mojich troch najbližších. No a keď už varím pre štyroch, občas behám i s fotoaparátom, aby sa najedli aj ďalší. Aspoň očami, kým ich svojím receptom nepresvedčím, že sa oplatí vyskúšať.

20.12. 2010, 10:01