Chcú vlastnú strechu nad hlavou

Spoločnosť

TRNAVA - Začínajú s novými aktivitami. Po tom, čo Srbov uznala vláda za národnostnú menšinu, môžu pripravovať rôzne projekty a uchádzať sa o financie a dotácie z grantov. V Trnave chystajú zriadiť vlastné centrum, z ktorého chcú šíriť svoju kultúru.

V súčasnosti rokujú s Mestom o pridelení priestorov. „Verím, že sa k nám pridajú aj ľudia, ktorí doteraz o nás nevedeli. Dokonca sú medzi nami aj Slováci, a to nás teší. Rozširujeme naše kamarátstvo,“ hovorí predseda Spolku Srbov na Slovensku Stane Ribič. Celý rok 2011 bude v znamení Srbov, oslavujú totiž jubileum. Päťsto rokov od ich príchodu na naše územie.
Oslavy vyplnia športovými a kultúrnymi podujatiami. Pripravujú vydávanie časopisu, ktorý sa zrejme objaví už vo februári. Písaný bude nielen klasickou latinkou, ale aj cyrilikou. „U nás sú to rovnocenné písma a my to chceme zachovať,“ vysvetľuje Ribič. Okrem toho spustia internetové noviny a nakrútia dokument o živote Srbov na území Slovenska. Dokonca majú do budúcnosti aj jeden odvážny plán. Pravoslávnu kaplnku, ktorá kedysi stála v Trnave, opäť postaviť podľa zachovaných dobových dokumentov. „Pozemok, kde stála, nám patrí. Ak sa nám podarí toto zrealizovať, budú mať pravoslávni svoju modlitebňu,“ dodáva.
 

07. 01. 2011 12:17

Ďalšie z kategórie Spoločnosť

Výzva pre fotografov

Výzva pre fotografov

MADUNICE – Už čoskoro sa v Maduniciach uskutoční 1. oficiálny ročník výstavy Tretie oko, ktorá je zameraná na zaktivizovanie fotografov amatérov.

21.01. 2011, 12:09

VIDEO: Príbeh Samka, ktorý je takmer ako každé iné dieťa

VIDEO: Príbeh Samka, ktorý je takmer ako každé iné dieťa

DOLNÉ DUBOVÉ – Samko je takmer ako iný šesťročný chlapec. Usmieva sa, rád kreslí, miluje sladkosti a svojich rodičov. V detskej izbe má však okrem hračiek aj pomôcky na špeciálne cviky, ktorým sa bude venovať do konca svojho života. Preto to takmer.

16.03. 2011, 15:31

Denne zoči-voči Zubatej

TRNAVA – Určite by bolo jednoduchšie pracovať ako predavačka v potravinách, svadobnom salóne či v rýchlom občerstvení. Pracovníčky pohrebnej služby si však svoju prácu cenia a tvrdia, že ich duševne obohacuje.

10.01. 2011, 19:16

Dejiny nepoznačené ideológiou

Dejiny nepoznačené ideológiou

TRNAVA – Prvé veľké dejiny mesta symbolicky rozposlali minulý štvrtok do sveta. Pracovalo na nich pätnásť autorov niekoľko rokov. S vydaním dva roky meškali, ale čakať sa oplatilo. Prvý zväzok má viac ako šesťsto strán a prináša všetko nové, čo sa podarilo doteraz o histórii Trnavy zistiť až po rok 1945.

26.12. 2010, 09:42