Pamiatkari pôjdu do Káčeráka

Trnava

Pamiatkari pôjdu do Káčeráka

TRNAVA - Bývalý Káčerov majer už takmer celý opravili. V marci sa sem presťahuje krajský pamiatkový úrad. Ten chce inšpirovať vlastníkov historických budov, aby ich rovnako ako oni, obnovili a dali im podobu, akú mali v dobe svojho vzniku.

Káčerov majer sa za dvestoročnú existenciu nezmenil. Foto: Rasťo Piovarči

 

Káčerov majer nebol počas svojej viac ako dvestoročnej existencie nikdy radikálne prestavaný. Pamiatkarom sa dokonca podľa starej dochovanej pohľadnice podarilo umiestniť na okná pôvodné košovité mreže.

Podľa dobovej pohľadnice na okná umiestnili košovité mreže. Foto: Rasťo Piovarči

„Podľa tejto fotografie boli rovnaké, ako sú na sladovni Sessler,“ hovorí Milan Kazimír z Krajského pamiatkového úradu.
Zaujímavosťou je, že pôvodne na mieste majera stála pustovňa. Po nej však neostali žiadne stopy, len nákres na mape. Ani pri rekonštrukcii pivničných priestorov nenarazili pamiatkári na nič, čo by nasvedčovalo, že tu niekedy takýto objekt stál. Majer dal postaviť Michal Valter, pivovarník z cudziny. Neskôr sa stal natoľko významným, že ho uznávali ako trnavského mešťana. Pri rekonštrukcii majera našli pod omietkou nad vstupným priečelím jeho iniciály.
 

Milan Kazimír by chcel inšpirovať majiteľov historických budov, aby im dali pôvodný vzhľad. Foto: Rasťo Piovarči

Od začiatku 20. storočia budovu využívali vojaci. „Napriek ich storočnému pôsobeniu ostala vo veľmi zachovalom stave. Až nás to milo zaskočilo,“ dodáva Kazimír.
 

07. 01. 2011 12:37

Ďalšie z kategórie Trnava

VIDEO: Otrávené návnady pre psov v Kamennom mlyne sú fámou

VIDEO: Otrávené návnady pre psov v Kamennom mlyne sú fámou

TRNAVA – V prímestskej rekreačnej oblasti Kamenný mlyn ktosi rozmiestnil psie maškrty posypané otravou na hlodavce. Tak si dávajte na chlpáčov pozor! Táto informácia sa v pondelok objavila na sociálnej sieti Facebook.

01.02. 2011, 14:44

Planý predvolebný sľub

Planý predvolebný sľub

TRNAVA – Od januára mali obyvatelia mesta cestovať autobusmi mestskej hromadnej dopravy (MHD) počas nedieľ a sviatkov zadarmo. Trnavčanom to v rámci predvolebnej kampane sľúbil Vladimír Butko, ak ho zvolia za primátora.

06.01. 2011, 11:24

Pozor na vykrádačov áut

TRNAVA – Zlodeji si v noci zo stredy na štvrtok zobrali na mušku dve autá na Spartakovskej a Hlbokej ulici. Vlámali sa do nich a majiteľom odcudzili elektroniku.

23.12. 2010, 09:16

Vykročili sme veselo

Vykročili sme veselo

TRNAVA - Ľudia posledný deň v roku trávili na rôznych miestach. S priateľmi na byte, chate alebo oslavovali v podnikoch. Úderom polnoci však väčšina bola na čerstvom vzduchu, aby sa potešila či sama odpálila silvestrovský ohňostroj.

07.01. 2011, 11:45