Recept: Horúca jesenná dobrôtka

Recepty

Horúca jesenná dobrôtka

Sezóna tekvíc je v plnom prúde. Ak ich využívate len na vyrezávanie zubatých hláv, robíte veľkú chybu. Z tekvice môžete uvariť skvelú polievku.

Naservírovaná tekvica nemusí byť len nepríjemnou spomienkou na školskú jedáleň. Foto: Marianna Wolfová

 

Ja som si myslela, že mi nebude chutiť. Asi kvôli spomienkam na nevábny tekvicový prívarok v školskej jedálni. Čakala som, že bude zvláštne sladká. Potom som ju v Rakúsku ochutnala. Tam si potrpia na klasickú kuchyňu z prírodných surovín. Tekvicová polievka bola skvelá. A hlavne mi dobre padla v sychravom jesennom počasí. Tak som si jednu veľkú ťažkú oranžovú tekvicu zadovážila aj na domov.
Keď tekvicu rozrežete, vo vnútri nájdete dužinu a vlákna s jadierkami. Tie vlákna a jadierka som hodila do hrnca, pridala trochu vody, podusila, doliala vodu a varila. Zatiaľ som si nakrájala dužinu a jednu veľkú cibuľu na kocky. Na oleji som opražila cibuľu, pridala som tekvicovú dužinu a chvíľu miešala. Potom som do toho priliala vývar z tekvicových vlákien a jadierok, precedený cez sitko. Celé som to osolila a ochutila trochou mletého čierneho korenia. Kto chce vyskúšať pikantnejšiu verziu tekvicovej polievky, môže pridať aj roztlačený cesnak, sušený zázvor a chilli. Kto chce rafinovanejšiu chuť, nech prilejte trochu bieleho vína.
Keď bola tekvica mäkká, rozmixovala som obsah hrnca ponorným mixérom a pridala som jeden biely jogurt. Ten polievku trochu okyslil. Kto si chce vychutnať príjemnú sladkú chuť tekvice, nech radšej pridá smotanu na šľahanie. Kto má rád kyslé, môže primiešať aj balzamikový ocot alebo citrónovú šťavu. Polievku som opäť nechala prejsť varom a medzitým som si na suchej panvici opiekla lúpané tekvicové semienka. Na tanieri som nimi polievku posypala a ozdobila kvapkami tekvicového oleja.


MARIANNA WOLFOVÁ

20. 12. 2010 09:45

Ďalšie z kategórie Recepty

Poctivo odpracovaná pochúťka

Poctivo odpracovaná pochúťka

Vraj spisovne sa lokeš povie lokša. Podobne ako oharek uhorka. Čo už s tým my Trnavčania narobíme? Istejšie je používať množné číslo. Neviem ako u vás, ale u nás sa cez sviatky aspoň raz objavia na stole lokše.

20.12. 2010, 09:54

Vtáčik skoro ako v družine

Vtáčik skoro ako v družine

Neviem prečo, ale nejako sa mi zacnelo. V školskej jedálni som toto jedlo príliš nemusel. Zdalo sa mi nejaké čudné a neveriacky som krútil hlavou, čo to tí Španieli jedia. Vôbec som netušil, že zohnať v Španielsku niečo, čomu u nás hovoríme španielsky váčik je takmer nemožné. Nevadí.

20.12. 2010, 09:48

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Aj vegetarián dostane raz za čas chuť na niečo, čo vyzerá ako jedlo z tanierov mäsožravcov. Čo potom? Ja som si naposledy kúpila sójový polotovar s názvom Sójové stejky.

20.12. 2010, 09:27

Cibuľová mňamka od gurmánov

Cibuľová mňamka od gurmánov

Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.

23.03. 2011, 00:00