Recept: Horúca jesenná dobrôtka

Recepty

Horúca jesenná dobrôtka

Sezóna tekvíc je v plnom prúde. Ak ich využívate len na vyrezávanie zubatých hláv, robíte veľkú chybu. Z tekvice môžete uvariť skvelú polievku.

Naservírovaná tekvica nemusí byť len nepríjemnou spomienkou na školskú jedáleň. Foto: Marianna Wolfová

 

Ja som si myslela, že mi nebude chutiť. Asi kvôli spomienkam na nevábny tekvicový prívarok v školskej jedálni. Čakala som, že bude zvláštne sladká. Potom som ju v Rakúsku ochutnala. Tam si potrpia na klasickú kuchyňu z prírodných surovín. Tekvicová polievka bola skvelá. A hlavne mi dobre padla v sychravom jesennom počasí. Tak som si jednu veľkú ťažkú oranžovú tekvicu zadovážila aj na domov.
Keď tekvicu rozrežete, vo vnútri nájdete dužinu a vlákna s jadierkami. Tie vlákna a jadierka som hodila do hrnca, pridala trochu vody, podusila, doliala vodu a varila. Zatiaľ som si nakrájala dužinu a jednu veľkú cibuľu na kocky. Na oleji som opražila cibuľu, pridala som tekvicovú dužinu a chvíľu miešala. Potom som do toho priliala vývar z tekvicových vlákien a jadierok, precedený cez sitko. Celé som to osolila a ochutila trochou mletého čierneho korenia. Kto chce vyskúšať pikantnejšiu verziu tekvicovej polievky, môže pridať aj roztlačený cesnak, sušený zázvor a chilli. Kto chce rafinovanejšiu chuť, nech prilejte trochu bieleho vína.
Keď bola tekvica mäkká, rozmixovala som obsah hrnca ponorným mixérom a pridala som jeden biely jogurt. Ten polievku trochu okyslil. Kto si chce vychutnať príjemnú sladkú chuť tekvice, nech radšej pridá smotanu na šľahanie. Kto má rád kyslé, môže primiešať aj balzamikový ocot alebo citrónovú šťavu. Polievku som opäť nechala prejsť varom a medzitým som si na suchej panvici opiekla lúpané tekvicové semienka. Na tanieri som nimi polievku posypala a ozdobila kvapkami tekvicového oleja.


MARIANNA WOLFOVÁ

20. 12. 2010 09:45

Ďalšie z kategórie Recepty

Chutná barania hlava

Chutná barania hlava

Nie, nebojte sa, nebudeme variť barany, ale cícer baraní (Cicer arietinum). Jeho názov je odvodený z latinského slova aries, čo v preklade znamená barania hlava.

08.03. 2011, 00:00

Cibuľová mňamka od gurmánov

Cibuľová mňamka od gurmánov

Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.

23.03. 2011, 00:00

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Na varenom víne sa toho nedá veľa pokaziť, aj keď experti sa nájdu. Horšie je to s punčom. Niektorí tento názov zneužívajú pre víno zmiešané s čajom, v lepšom prípade s džúsom, alebo postupujú dobre, ale zaklincujú to jahodovým či čerešňovým sirupom, ktorý všetko prebije.

20.12. 2010, 08:02

Suši dolnozemských Slovákov

Suši dolnozemských Slovákov

Nebudem sa hádať. Viem, že podobné jedlo varia Maďari a aj Poliaci. Ani u nás to nie je neznáma pochúťka. Jedno je však isté. U dolnozemských Slovákov je to skrátka nepredstaviteľná súčasť jednoduchých, a aj slávnostných obedov a večerí. Môže byť len predjedlom alebo aj hlavným jedlom. Poliaci mu hovoria holúbky (golubki), Slováci v Rumunsku zasa zakrúcaná kapusta a tí v Srbskej Vojvodine mu vravia v miestnom jazyku sarma.

06.01. 2011, 10:33