Recept: Vtáčik skoro ako v družine

Recepty

Vtáčik skoro ako v družine

Neviem prečo, ale nejako sa mi zacnelo. V školskej jedálni som toto jedlo príliš nemusel. Zdalo sa mi nejaké čudné a neveriacky som krútil hlavou, čo to tí Španieli jedia. Vôbec som netušil, že zohnať v Španielsku niečo, čomu u nás hovoríme španielsky váčik je takmer nemožné. Nevadí.

Španielsky vtáčik z vtáčieho mäsa. Originál je vraj z hoväda. Foto: Vladimír Kampf.

 

Vygooglil som si recepty a pustil som sa do práce. Objavil som ostrú diskusiu o tom, že údajne pravé španielske vtáčiky by mali z hovädzieho a nie z bravčového. Ja som si povedal, že keď vtáčik, tak z vtáka a použil som kuracie prsia. Prekrojil som ich po hrúbke, jemne vyklepal, aby som ich nepotrhal posolil a začal plniť. Štvrť natvrdo uvareného vajíčka, hranolček slovenského syra, štvrť uhorky tak aby netrčala a nakoniec som pridal kúsky španielskeho salámu chorozo. Nech to má aspoň niečo spoločné so Španielskom. Dcéra kričala, že v škole im do toho dávajú šunku. Nech.
Naplnené rolky som zabezpečil špáradlami. Podarili sa. Spenil som cibuľku na oleji a potom do nej pichol svojich vtáčikov a podlial vodou tak, aby sa tak napoli „kúpali“. Občas som ich prevrátil. Do šťavy som tiež vysypal jednu či dve nadrobno nakrájané uhorky, ktoré mi zostali, na drobno nakrájané na tvrdo uvarené vajíčko, cesnak, pridal som čierne korenie, karí korenia, majoránku, vegetu a dosolil som podľa potreby. Nakoniec som šťavu zahustil troškou strúhanky. Uvaril som k tomu vrecko ryže. Toto jedlo chutilo lepšie, ako tie úbohé vtáčie „skapacinky“ zo školskej jedálne. Nie je to zlá kombinácia do receptu.

20. 12. 2010 09:48

Ďalšie z kategórie Recepty

Cibuľová mňamka od gurmánov

Cibuľová mňamka od gurmánov

Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.

23.03. 2011, 00:00

Suši dolnozemských Slovákov

Suši dolnozemských Slovákov

Nebudem sa hádať. Viem, že podobné jedlo varia Maďari a aj Poliaci. Ani u nás to nie je neznáma pochúťka. Jedno je však isté. U dolnozemských Slovákov je to skrátka nepredstaviteľná súčasť jednoduchých, a aj slávnostných obedov a večerí. Môže byť len predjedlom alebo aj hlavným jedlom. Poliaci mu hovoria holúbky (golubki), Slováci v Rumunsku zasa zakrúcaná kapusta a tí v Srbskej Vojvodine mu vravia v miestnom jazyku sarma.

06.01. 2011, 10:33

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Na varenom víne sa toho nedá veľa pokaziť, aj keď experti sa nájdu. Horšie je to s punčom. Niektorí tento názov zneužívajú pre víno zmiešané s čajom, v lepšom prípade s džúsom, alebo postupujú dobre, ale zaklincujú to jahodovým či čerešňovým sirupom, ktorý všetko prebije.

20.12. 2010, 08:02

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Pozvala som na obed štyri ruské manželské páry. Chcela som sa odplatiť za peľmene. Ako prvý som servírovala rozváňajúci vývar. Bola v ňom nakrájaná kuracinka, zelenina a domáce rezance.

26.01. 2011, 21:02