Recept: Vtáčik skoro ako v družine

Recepty

Vtáčik skoro ako v družine

Neviem prečo, ale nejako sa mi zacnelo. V školskej jedálni som toto jedlo príliš nemusel. Zdalo sa mi nejaké čudné a neveriacky som krútil hlavou, čo to tí Španieli jedia. Vôbec som netušil, že zohnať v Španielsku niečo, čomu u nás hovoríme španielsky váčik je takmer nemožné. Nevadí.

Španielsky vtáčik z vtáčieho mäsa. Originál je vraj z hoväda. Foto: Vladimír Kampf.

 

Vygooglil som si recepty a pustil som sa do práce. Objavil som ostrú diskusiu o tom, že údajne pravé španielske vtáčiky by mali z hovädzieho a nie z bravčového. Ja som si povedal, že keď vtáčik, tak z vtáka a použil som kuracie prsia. Prekrojil som ich po hrúbke, jemne vyklepal, aby som ich nepotrhal posolil a začal plniť. Štvrť natvrdo uvareného vajíčka, hranolček slovenského syra, štvrť uhorky tak aby netrčala a nakoniec som pridal kúsky španielskeho salámu chorozo. Nech to má aspoň niečo spoločné so Španielskom. Dcéra kričala, že v škole im do toho dávajú šunku. Nech.
Naplnené rolky som zabezpečil špáradlami. Podarili sa. Spenil som cibuľku na oleji a potom do nej pichol svojich vtáčikov a podlial vodou tak, aby sa tak napoli „kúpali“. Občas som ich prevrátil. Do šťavy som tiež vysypal jednu či dve nadrobno nakrájané uhorky, ktoré mi zostali, na drobno nakrájané na tvrdo uvarené vajíčko, cesnak, pridal som čierne korenie, karí korenia, majoránku, vegetu a dosolil som podľa potreby. Nakoniec som šťavu zahustil troškou strúhanky. Uvaril som k tomu vrecko ryže. Toto jedlo chutilo lepšie, ako tie úbohé vtáčie „skapacinky“ zo školskej jedálne. Nie je to zlá kombinácia do receptu.

20. 12. 2010 09:48

Ďalšie z kategórie Recepty

Schönovo kura na mede

Schönovo kura na mede

Fakt, ten Jožko Schön sa nám stále vracia do myšlienok. Beňo Škreko robil na jeho počesť hubársku ligu, mne občas chýba aj v kuchyni. Veď rád varil a delil sa o dobré recepty. Napríklad také jeho kura na mede sme si obľúbili na prvý šup.

15.02. 2011, 00:00

Cibuľová mňamka od gurmánov

Cibuľová mňamka od gurmánov

Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.

23.03. 2011, 00:00

Chuťovky španielskeho kráľa

Chuťovky španielskeho kráľa

Tapas sa zrodil, keď španielsky kráľ Alfonso X. Múdry ochorel. Musel prijímať malé množstvá jedla a vína medzi hlavnými chodmi. Po uzdravení nariadil, aby sa v Castílii víno servírovalo s niečím na zahryznutie.

01.03. 2011, 00:00

Deci rumu do klobás

Deci rumu do klobás

Klobásky a zemiaky upečené v jednom kamennom pekáči. Dobrota. Na pohľad žiadna vážna veda alebo recept, ktorý by potreboval viac priestoru. Omyl. Teda, ak nechcete žuť nestráviteľné kúsky lacných šúľkov z hypermarketu.

08.02. 2011, 00:00