Recept: Vtáčik skoro ako v družine
Recepty
Neviem prečo, ale nejako sa mi zacnelo. V školskej jedálni som toto jedlo príliš nemusel. Zdalo sa mi nejaké čudné a neveriacky som krútil hlavou, čo to tí Španieli jedia. Vôbec som netušil, že zohnať v Španielsku niečo, čomu u nás hovoríme španielsky váčik je takmer nemožné. Nevadí.
Španielsky vtáčik z vtáčieho mäsa. Originál je vraj z hoväda. Foto: Vladimír Kampf.
Vygooglil som si recepty a pustil som sa do práce. Objavil som ostrú diskusiu o tom, že údajne pravé španielske vtáčiky by mali z hovädzieho a nie z bravčového. Ja som si povedal, že keď vtáčik, tak z vtáka a použil som kuracie prsia. Prekrojil som ich po hrúbke, jemne vyklepal, aby som ich nepotrhal posolil a začal plniť. Štvrť natvrdo uvareného vajíčka, hranolček slovenského syra, štvrť uhorky tak aby netrčala a nakoniec som pridal kúsky španielskeho salámu chorozo. Nech to má aspoň niečo spoločné so Španielskom. Dcéra kričala, že v škole im do toho dávajú šunku. Nech.
Naplnené rolky som zabezpečil špáradlami. Podarili sa. Spenil som cibuľku na oleji a potom do nej pichol svojich vtáčikov a podlial vodou tak, aby sa tak napoli „kúpali“. Občas som ich prevrátil. Do šťavy som tiež vysypal jednu či dve nadrobno nakrájané uhorky, ktoré mi zostali, na drobno nakrájané na tvrdo uvarené vajíčko, cesnak, pridal som čierne korenie, karí korenia, majoránku, vegetu a dosolil som podľa potreby. Nakoniec som šťavu zahustil troškou strúhanky. Uvaril som k tomu vrecko ryže. Toto jedlo chutilo lepšie, ako tie úbohé vtáčie „skapacinky“ zo školskej jedálne. Nie je to zlá kombinácia do receptu.
20. 12. 2010 09:48