VIDEO: V Trnave strieľal góly Ronaldo

Ostatné športy

VIDEO: V Trnave strieľal góly Ronaldo

Záľuba z mladosti ich neopúšťa ani po päťdesiatich rokoch. Partia spolužiakov, spoluhráčov a hlavne veľkých priateľov sa doteraz venuje gombíkovému futbalu. Dokonca cez jarmočný víkend zorganizovali v tejto stolovej hre majstrovstvá sveta.

Trnavskí gombíkari. Na fotografii zľava Juraj Galko, Ladislav Ďurišík, Dušan Cipro st., Peter Cisár, Alexander Cisár, Dušan Cipro ml., Eduard Hladký, Ladislav Kátrik. Foto: Ján Král

 

Samozrejme, samotný názov turnaja je trochu prehnaný. Hrali ho iba Slováci, rodení Trnavčania. Každý si však priviezol vlastný tím. Reprezentačný! Ronaldo, Klose, Donovan, Torres. Tieto známe mená sa predstavili v gombíkovom vydaní „svetového šampionátu“. Najlepšie sa napokon darilo Dušanovi Ciprovi staršiemu, ktorý s Portugalskom obsadil prvé miesto. Ten do tajov hry zasvätil aj svojho syna, ktorý však na partiu skúsených borcov nestačil a obsadil poslednú priečku tabuľky.
Na turnaji hral aj Peter Cisár, Trnačan roky žijúci v Amerike. „Od roku 1983 bývam v Detroite. Vyhnal ma tam komunistický systém. Pravidelne sa vraciam, na za kamarátmi a samozrejme gombíkmi. Stretávame sa takto takmer každoročne. Vnímame to ako stretnutie a spomienku na krásne mladé roky,“ hovorí chlapík, ktorý sa zúčastnil ako pozvaný hosť aj tohtoročných Trnavských dní.
V gombíkoch si zmeral sily aj so svojím bratom Alexandrom. Vzájomné stretnutia hráči intenzívne prežívali. Nechýbalo vzájomné hecovanie. „Veľmi dobre sa poznáme. Vieme, čo na koho platí, kto sa v čom pohybuje a aká hláška koho najviac naštartuje. Navzájom sa však aj oceníme,“ hovorí Alexander Císar. „Gombíky boli kedysi veľmi populárne, hrávali sa s nimi rôzne športy. Aj také extrémy ako hod guľou, atletika a podobné. Hotový fanatizmus! Základy nás naučil otec. Vtedy sa hra volala šprc. Časom sme ju vylepšili a spravili z nej gombíkový futbal. Drží nás to už päťdesiat rokov a to je čo povedať,“ spokojne sa usmieva. A kedy plánujú ďalšie pokračovanie? „Keď opäť príde môj brat z Ameriky, vždy zorganizujeme nejaký turnaj. Určite si však zahráme s kamarátmi aj Vianočný pohár,“ prisľúbil Cisár.
Ak sa chcete dozvedieť o tejto hre viac, pozrite si stránku www.gombiky.wbl.sk

 

 

Konečné poradie: 1. Portugalsko (D. Cipro, st.), 2. Írsko (E. Hladký), 3. Nemecko (A. Cisár), 4. Rakúsko (J. Galko), 5. Srbsko (L. Ďurišík), 6. USA (P. Cisár), 7. Maďarsko (L. Kátrik), 8. Španielsko (D. Cipro ml.)

10. 01. 2011 12:49

Ďalšie z kategórie Ostatné športy

Stolnotenistky Viktórie bojujú o majstrovstvá Slovenska

Stolné tenistky KST Viktória Trnava mali na programe posledné dvojkolo prvej polovice nadstavbovej časti ženskej extraligy. Úvodné stretnutie vo Valalikoch zvládli Trnavčanky v zložení Adámeková, Malá, Krchňavá na jednotku.

22.02. 2011, 00:00

Majstrovské striebro pre stolnú tenistku Krchňavú

Majstrovské striebro pre stolnú tenistku Krchňavú

V Národnom stolnotenisovom centre v Bratislave sa konali majstrovstvá Slovenska jednotlivcov. Trnavu zastupovali hráčky KST Viktória Martina Adámeková a Ivana Krchňavá.

08.03. 2011, 15:11

Atlanta dvakrát vyhrala a je stále prvá

Atlanta dvakrát vyhrala a je stále prvá

Z prvých troch celkov KHL zaváhali len Smajlíci, ktorí stratili bod s posledným Coloradom.

17.01. 2011, 19:47

V Suchej sa bude hrať mariáš

Mariášový club Suchá nad Parnou organizuje v sobotu 5. februára 13. ročník Memoriálu Františka Stana v reštaurácii u Nikodéma.

31.01. 2011, 13:17