Dvakrát okolo zemegule

Ostatné športy

Dvakrát okolo zemegule

Pre športových fanatikov nie je ani vek prekážkou. Peter Benkovský miluje cykloturistiku. Hoci na jeseň oslávil šesťdesiate druhé narodeniny, stále aktívne brázdi cesty. Za uplynulý rok prešiel 5700 kilometrov.

Petrovi Benkovskému bicykel učaroval. Foto: archív pb

 

Cyklotúry sa stali jeho vášňou, venuje sa im už štrnásť rokov. „Na kilometre sa blížim k číslu, ktoré predstavuje dvojnásobok obvodu zemegule,“ tvrdí Peter Benkovský.
 

Z koňa krajší svet
V priemere spraví 4600 kilometrov za rok. Rekord zaznamenal v roku 2009, keď sa tachometer zastavil na cifre 7300. V nasledujúcich mesiacoch si však trúfa toto číslo pokoriť. „Či sa to podarí, závisí od okolností. Musí byť dobré počasie, dostatok voľného času a zdravie,“ vraví. „V prírode sa vždy neuveriteľne nabijem energiou. Kochám sa a pohodlne si ťahám. Nejde mi o mimoriadne športové výkony, ale o relax,“ povie a jedným dychom dodáva: „Hovorí sa, že svet zo sedla koňa vyzerá úplne inak, ako keď sa naň pozeráte pri chôdzi. Podobné konštatovanie platí aj o jazde na bicykli.“
S cykloturistikou prešiel za tých štrnásť rokov už množstvo krajín – Poľsko, Maďarsko, Česko, Rakúsko, Chorvátsko či Čiernu Horu. „V lete sa s partiou chystáme do Dánska a s turistickým oddielom na Sicíliu. Nevynecháme ani krásy Slovenska, napríklad okolie Kremnice.“
 

Nakladačka v Orešanoch
Na bicykli zažil už strašne veľa. Od idylky v slnečnej jari cez zmáčanie v prudkom lejaku a asfalt roztápajúci sa od tepla až po výstupy cez strmé kopce, kde zosadali i tí najvýkonnejší a tlačili bicykel pešo. Dodnes nemá problém vytiahnuť dvojkolesového tátoša a za šesť dní prejsť vzdialenosť z nemeckého pohraničia do Bratislavy. Na svoje výkony sa však napriek všetkému pozerá skromným okom. „Nie som výnimočný. V Trnave žije obrovské množstvo ľudí, ktorí majú najazdených ročne ešte viac kilometrov ako ja. Nedávno som si počas prestávky dával v Horných Orešanoch kofolu. Dal som sa do reči s ďalším cyklistom. Vravím mu, že už mám najazdených 2500 kilometrov. On odpovedal, že toľko dovtedy nabehal. Odchádzal som odtiaľ takýto maličký,“ smeje sa ukazujúc stlačenú škáru medzi dvoma prstami.

 

S partiou cykloturistov zavítal v lete 2009 k jazerám neďaleko Salzburgu. Foto: archív pb


Šport ho zachránil
Na cestách Petra Benkovského stretnete najčastejšie s priateľmi z turistického klubu. Neraz však aj ako osamelého jazdca. Trasy volí podľa chuti. Doma má obsiahlu kroniku, kam si pravidelne značí, aký úsek za daný deň prešiel. Záznamy mu pomáhajú i pri organizovaní cykloturistiky a plánovaní ďalších výletov. „Teraz na dôchodku mám viac voľného času. Často si prejdem trasu vopred. Keď ideme na viacdňový výjazd, zabezpečím ubytovanie či potrebnú prepravu,“
Členom Klubu slovenských turistov Spartak Trnava je od roku 1976. Sedem rokov mu dokonca i predsedal. „Mal som obdobie, keď som prešiel s turistami všetky pešie trasy i cyklotrasy, ktoré absolvovali“ poznamená.
Pravidelné športovanie mu okrem iného pomáha i pri upevňovaní zdravia. „Som astmatik. Keby som nešportoval, tak pri chôdzi dnes dychčím ako králik. Ľudia hovoria, že na svoj vek nevyzerám. Tvrdím, že cykloturistika ma zachránila, keď som podnikal. Vždy som sa po práci na kolesách skvele odreagoval,“ dodal.

20. 01. 2011 09:17

Ďalšie z kategórie Ostatné športy

Krasokorčuliarky dolaďujú formu na šampionát

Krasokorčuliarky dolaďujú formu na šampionát

Pretekárky KK Trnava sa uplynulý víkend predstavili na Veľkej cene Ružomberka. V súťaži sa dopustili niekoľkých chýb, čo ich stálo víťazstvá a lepšie umiestnenia.

23.02. 2011, 12:29

Svaly, na ktoré sa dobre pozerá

Svaly, na ktoré sa dobre pozerá

Môže sa pýšiť titulom majstra Československa aj Slovenska. Ocenenia zbieral v športovej aj klasickej kulturistike. Vyrastal pod vedením trénera Petra Uríčka, teraz sa sám venuje novým nádejam. Pretekár, tréner a rozhodca Ján Cabaník.

03.03. 2011, 00:00

V Suchej sa bude hrať mariáš

Mariášový club Suchá nad Parnou organizuje v sobotu 5. februára 13. ročník Memoriálu Františka Stana v reštaurácii u Nikodéma.

31.01. 2011, 13:17

KST Viktória Trnava v pohári s vynikajúcimi výsledkami

KST Viktória Trnava v pohári s vynikajúcimi výsledkami

Stolnotenisové turnaje Slovenského pohára mládeže SR v kategóriách najmladších žiakov a žiačok mali v sobotu 22. januára svoje tretie pokračovanie. Vynikajúce výkony podali hráči trnavskej KST Viktória, keď získali zlatú a striebornú medailu.

23.01. 2011, 19:44