Recept: Poctivo odpracovaná pochúťka

Recepty

Poctivo odpracovaná pochúťka

Vraj spisovne sa lokeš povie lokša. Podobne ako oharek uhorka. Čo už s tým my Trnavčania narobíme? Istejšie je používať množné číslo. Neviem ako u vás, ale u nás sa cez sviatky aspoň raz objavia na stole lokše.

Lokše sú chutné plnené čímkoľvek a ako príloha k čomukoľvek. Už len urobiť ich. Foto: Katarína Rosinová

 

Mama ich robieva plnené domácou pečeňovou nátierkou. Toto jedlo je síce dosť prácne, ale zato chutné a vyjde vás lacno. Na vianočných trhoch alebo v reštaurácii by ste sa za misu plnených lokší nedoplatili.
Na pohostenie päťčlennej rodiny potrebujeme dve kilá zemiakov, ktoré uvaríme v šupke, vychladnuté ošúpeme a pomelieme alebo postrúhame. Pridáme za hrsť soli a toľko hladkej múky T650, aby sa nám vytvorilo vláčne cesto. Nezľaknite sa, že bude najskôr šialene lepkavé. Múky by však nemala byť viac ako tretina celkového množstva. Z cesta si urobíme valček, z ktorého odkrajujeme kolieska a tvarujeme placky. Lokše pečieme z oboch strán buď na panviciach bez oleja, alebo priamo na platničke, nasucho. Hotové potrieme olejom alebo rozpustenou masťou a cesnakom. Plníme napríklad spomínanou pečeňovou nátierkou. Na ňu potrebujeme pol kila kuracích pečienok a zopár plátkov údenej slaninky, ktoré spolu restujeme na cibuli. Keď sú hotové, pridáme do panvice dve vajcia a miešame, až kým nezhustnú. Dochutíme soľou a korením, rozmixujeme a na záver do teplej hmoty vmiešame 125 gramov masla. Necháme rozpustiť. Natierame na lokše a konzumujeme. Chudnúť sa bude až po sviatkoch. :)

20. 12. 2010 09:54

Ďalšie z kategórie Recepty

Fajnšmekri ju ľúbia z býčka

Fajnšmekri ju ľúbia z býčka

Prídete do reštaurácie hladný ako vlk a máte hlboko do peňaženky. Čo s tým? Zachráni vás cesnaková polievka. Väčšinou je lacná a chutná. Zvyčajne na nej nie je čo pokaziť.

03.04. 2011, 00:00

Cibuľová mňamka od gurmánov

Cibuľová mňamka od gurmánov

Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.

23.03. 2011, 00:00

Schönovo kura na mede

Schönovo kura na mede

Fakt, ten Jožko Schön sa nám stále vracia do myšlienok. Beňo Škreko robil na jeho počesť hubársku ligu, mne občas chýba aj v kuchyni. Veď rád varil a delil sa o dobré recepty. Napríklad také jeho kura na mede sme si obľúbili na prvý šup.

15.02. 2011, 00:00

Chutná barania hlava

Chutná barania hlava

Nie, nebojte sa, nebudeme variť barany, ale cícer baraní (Cicer arietinum). Jeho názov je odvodený z latinského slova aries, čo v preklade znamená barania hlava.

08.03. 2011, 00:00