Recept: Poctivo odpracovaná pochúťka

Recepty

Poctivo odpracovaná pochúťka

Vraj spisovne sa lokeš povie lokša. Podobne ako oharek uhorka. Čo už s tým my Trnavčania narobíme? Istejšie je používať množné číslo. Neviem ako u vás, ale u nás sa cez sviatky aspoň raz objavia na stole lokše.

Lokše sú chutné plnené čímkoľvek a ako príloha k čomukoľvek. Už len urobiť ich. Foto: Katarína Rosinová

 

Mama ich robieva plnené domácou pečeňovou nátierkou. Toto jedlo je síce dosť prácne, ale zato chutné a vyjde vás lacno. Na vianočných trhoch alebo v reštaurácii by ste sa za misu plnených lokší nedoplatili.
Na pohostenie päťčlennej rodiny potrebujeme dve kilá zemiakov, ktoré uvaríme v šupke, vychladnuté ošúpeme a pomelieme alebo postrúhame. Pridáme za hrsť soli a toľko hladkej múky T650, aby sa nám vytvorilo vláčne cesto. Nezľaknite sa, že bude najskôr šialene lepkavé. Múky by však nemala byť viac ako tretina celkového množstva. Z cesta si urobíme valček, z ktorého odkrajujeme kolieska a tvarujeme placky. Lokše pečieme z oboch strán buď na panviciach bez oleja, alebo priamo na platničke, nasucho. Hotové potrieme olejom alebo rozpustenou masťou a cesnakom. Plníme napríklad spomínanou pečeňovou nátierkou. Na ňu potrebujeme pol kila kuracích pečienok a zopár plátkov údenej slaninky, ktoré spolu restujeme na cibuli. Keď sú hotové, pridáme do panvice dve vajcia a miešame, až kým nezhustnú. Dochutíme soľou a korením, rozmixujeme a na záver do teplej hmoty vmiešame 125 gramov masla. Necháme rozpustiť. Natierame na lokše a konzumujeme. Chudnúť sa bude až po sviatkoch. :)

20. 12. 2010 09:54

Ďalšie z kategórie Recepty

Schönovo kura na mede

Schönovo kura na mede

Fakt, ten Jožko Schön sa nám stále vracia do myšlienok. Beňo Škreko robil na jeho počesť hubársku ligu, mne občas chýba aj v kuchyni. Veď rád varil a delil sa o dobré recepty. Napríklad také jeho kura na mede sme si obľúbili na prvý šup.

15.02. 2011, 00:00

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Na varenom víne sa toho nedá veľa pokaziť, aj keď experti sa nájdu. Horšie je to s punčom. Niektorí tento názov zneužívajú pre víno zmiešané s čajom, v lepšom prípade s džúsom, alebo postupujú dobre, ale zaklincujú to jahodovým či čerešňovým sirupom, ktorý všetko prebije.

20.12. 2010, 08:02

Vtáčik skoro ako v družine

Vtáčik skoro ako v družine

Neviem prečo, ale nejako sa mi zacnelo. V školskej jedálni som toto jedlo príliš nemusel. Zdalo sa mi nejaké čudné a neveriacky som krútil hlavou, čo to tí Španieli jedia. Vôbec som netušil, že zohnať v Španielsku niečo, čomu u nás hovoríme španielsky váčik je takmer nemožné. Nevadí.

20.12. 2010, 09:48

Chuťovky španielskeho kráľa

Chuťovky španielskeho kráľa

Tapas sa zrodil, keď španielsky kráľ Alfonso X. Múdry ochorel. Musel prijímať malé množstvá jedla a vína medzi hlavnými chodmi. Po uzdravení nariadil, aby sa v Castílii víno servírovalo s niečím na zahryznutie.

01.03. 2011, 00:00