Na nový grafikon zatiaľ nenabehnú

Trnava

Na nový grafikon zatiaľ nenabehnú

TRNAVA – Projekt optimalizácie dopravy, ktorý má znížiť vyťaženosť vozidiel mestskej autobusovej dopravy(MAD), v januári mesto podľa pôvodných zámerov nespustí.

Ján Kánik z odboru územného rozvoja a koncepcií MsÚ Trnava hovorí, že na nový grafikon budú jazdiť mestské autobusy najskôr v júli. Foto: Darina Kvetanová

Dokumenty potrebné k záverečnej fáze tvorby nového grafikonu mala pôvodne vypracovať SAD Trnava. Mesto tieto práce nakoniec berie do vlastných rúk. „Ide o vozové a zastávkové cestovné poriadky, ktoré majú preukázať presné nasadenie autobusu. Hovoria o pohybe každého vozidla, teda aj o situáciách, keď musí autobus tankovať a keď dochádza k výmene vodičov,“ povedal Ján Kánik z odboru územného rozvoja a koncepcií MsÚ Trnava. „Je to náročná a zdĺhavá robota, preto predpokladám, že optimalizáciu spustíme skúšobne v júli, keď budú autobusy menej vyťažené. Ak bude prebiehať podľa našich predstáv, úplný nábeh na nový grafikon plánujeme na september,“ dodal.

V rámci optimalizácie chce radnica tiež zohľadniť 19 nových plynových autobusov SAD Trnava, ktoré dá spoločnosť do obehu na jar. Spoločnosť DIC, s. r. o, ktorá optimalizáciu vypracovala, navrhla vytvoriť šesť základných liniek. Tie budú v 20-minútovom intervale pokrývať územie centrálnej mestskej zóny. Na ne nadviaže ďalších šesť liniek do odľahlejších častí mesta, ktoré budú premávať v hodinových intervaloch. Vylúčené však nie sú ani mimoriadne linky v čase dopravných špičiek. Výsledkom optimalizácie bude aj spojazdnenie mikrobusu, ktorý bude prechádzať centrom mesta. Takéto riešenie má mestu priniesť zníženie celkových nákladov približne o desať percent.
 

18. 01. 2011 11:10

Ďalšie z kategórie Trnava

Planý predvolebný sľub

Planý predvolebný sľub

TRNAVA – Od januára mali obyvatelia mesta cestovať autobusmi mestskej hromadnej dopravy (MHD) počas nedieľ a sviatkov zadarmo. Trnavčanom to v rámci predvolebnej kampane sľúbil Vladimír Butko, ak ho zvolia za primátora.

06.01. 2011, 11:24

Lietajúce lampáše

TRNAVA - V sobotu večer sa nad mestom vznášali tisícky balónov šťastia. Do neba ich spoločne z futbalového štadióna na Slávii vypustili nadšenci, ktorí sa na kreatívnej akcii dohodli prostredníctvom internetovej sociálnej siete Facebook. Nápad majú na svedomí piati Trnavčania, súrodenci Královičovci. „V čase, keď sme všetci rozbehaní po nákupných centrách, sme chceli ľudí motivovať, aby spomalili, zastavili sa a vychutnali si tak pravú atmosféru vianočných sviatkov,“ povedal za všetkých Martin Královič.

26.12. 2010, 09:09

Pamiatkari pôjdu do Káčeráka

Pamiatkari pôjdu do Káčeráka

TRNAVA - Bývalý Káčerov majer už takmer celý opravili. V marci sa sem presťahuje krajský pamiatkový úrad. Ten chce inšpirovať vlastníkov historických budov, aby ich rovnako ako oni, obnovili a dali im podobu, akú mali v dobe svojho vzniku.

07.01. 2011, 12:37

TAKTO ODPOVEDÁ MINISTERSTVO! Nagy tají dôvod odvolania Bartekovej. Odkazuje na zákon

TAKTO ODPOVEDÁ MINISTERSTVO! Nagy tají dôvod odvolania Bartekovej. Odkazuje na zákon

TRNAVA – Trnavský hlas dnes oslovil ohľadom nečakaného odvolania prednostky Krajského úradu životného prostredia v Trnave Ingrid Bartekovej ministra Józsefa Nagya, ktorý tento návrh v stredu podal vláde. Čítajte veľavravné odpovede jeho hovorkyne Beatrice Hudákovej.

17.03. 2011, 16:38