Cesta do zlatého veku kúpeľov

Piešťany

Cesta do zlatého veku kúpeľov

PIEŠŤANY – Vysnívaný život. Presne to zachytávajú štyri veľkoplošné fotografie vystavené od piatka v Kursalone.


 

Secesný maliar Alfons Mucha s Manželkou Mariou na návšteve v kúpeľoch. Foto: th

 

Koniec dvadsiatych a tridsiate roky boli pre kúpele i mesto zlatým obdobím. Kúsok atmosféry z tohto zvláštneho veku teraz rezonuje aj v meste. Fotografie majú ešte jednu zvláštnosť. Slúžia aj na zlepšenie akustiky vo veľkom priestore Kursalonu.
„Kúpeľný a spoločenský život v meste bol rozmanitý. Na jednej z fotografií vidno predchodcu amfiteátra. Konali sa tu nielen koncerty a hrali divadlá, ale aj sa tu športovo zápolilo,“ hovorí riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa. Umelecký ruch rozvírila aj návšteva kúpeľov Alfonsa Muchu a jeho manželky Marie. Uvítal ich sám riaditeľ Ľudovít Winter. Fotograf objektívom zachytil aj to, ako na Kúpeľnom ostrove hľadali nové zdroje liečivej vody. „Pani Tüköry pomocou prútika skúma, kde by mohol prameň byť. V jej blízkosti sa pohyboval aj Imrich Winter,“ opisuje fotografiu. Aký bol výsledok tohto pátrania, sa zrejme už nedozvieme. Tak trošku zvláštny príbeh dopovedá posledná fotografia. Hostia si šli oddýchnuť do nádherného Grand hotela. Sedia na terase a popíjajú nápoje. Bol koniec dvadsiatych rokov a vo svete vypukla kríza.

21. 01. 2011 12:20

Ďalšie z kategórie Piešťany

Samovrah skončil na psychiatrii

Samovrah skončil na psychiatrii

PIEŠŤANY – Najprv sa chcel hodiť pod vlak, potom zase skočiť z mosta rovno do Váhu. Vo štvrtok ráno mestskí policajti zachraňovali štyridsaťšesťročného Jána zo Starej Lehoty.

24.01. 2011, 14:19

VIDEO: Dvetisíc brigádnikov čistí mesto od špiny

VIDEO: Dvetisíc brigádnikov čistí mesto od špiny

PIEŠŤANY – Už žiadny neporiadok. To si povedal Piešťanec Michal Fiala a zaktivizoval školákov i úradníkov. Tí v rámci podujatia Gesto za čisté mesto už po druhý raz vyšli v pondelok do ulíc zbierať odpadky.

15.03. 2011, 11:17

Pre kúpalisko vyrúbu 330 stromov

Pre kúpalisko vyrúbu 330 stromov

PIEŠŤANY – Bazény, ktoré radnica plánuje začať stavať, rozhádali obyvateľov mesta. Kým jedni chcú, aby sa kúpalisko postavilo za každú cenu, druhí sa obávajú zničenia mestského parku. Okrem množstva náletovej zelene totiž vyrúbu aj niekoľko vzácnych starých topoľov.

12.01. 2011, 09:25

Môžu za vyhodených psov aj ročné poplatky?

Môžu za vyhodených psov aj ročné poplatky?

PIEŠTANY – Útulok je od januára preplnený na prasknutie. Za posledný týždeň do neho pribudlo pätnásť psov. Vedenie muselo zastaviť prijímanie nových zvierat až do odvolania.

21.01. 2011, 12:13