S výzorom detského domova sú spokojní

Trnava

S výzorom detského domova sú spokojní

TRNAVA – Budovu detského domova v centre mesta už štvrtý rok rekonštruujú. Práce však spomalilo čakanie na statický posudok. Medzitým sa ale objavili fámy o tom, že majiteľ barokového objektu Arcibiskupský úrad porušil nariadenia pamiatkárov. Obe inštitúcie to však vylúčili a označili za výmysel.

Rekonštrukciu spomalilo čakanie na statický posudok. FOTO: gk

„Sme s postupom prác a vzhľadom budovy nadmieru spokojní,“ uviedla riaditeľka Krajského pamiatkového úradu v Trnave (KPU) Gabriela Kvetanová. Komplex budov Seminára sv. Štefana patrí medzi národné kultúrne pamiatky. „Pokračujeme v rekonštrukcii v súlade so všetkými platnými rozhodnutiami pamiatkárov. Vzhľad fasády bude vyzerať tak, ako sme sa navzájom dohodli,“ uviedla hovorkyňa Arcibiskupského úradu v Trnave Margita Vanovčanová. Práve vzhľad fasády údajne nemal zodpovedať požiadavka pamiatkárov. „Je to mylné, všetko ide podľa predpisov,“ povedala Katarína Klačanská z KPU, ktorá robí na objekte pravidelné kontroly.
Arcibiskupský úrad sa k výške nákladov na dlhodobú rekonštrukciu nechcel vyjadrovať. „Zodpovedajú obsiahlosti takejto rekonštrukcie,“ dodala hovorkyňa. V budúcnosti pripravujú rekonštrukcie aj ďalších objektov.
Seminár sv. Štefana dostala cirkev z rúk štátu späť až v roku 1997 v takom zlom stave, že narýchlo odstavili všetky elektrické a plynové rozvody. Každá obhliadka vraj spôsobovala majiteľom šok. Údajne v hlavách sôch svätcov boli popribíjané klince, ktoré držali lampy.
 

21. 01. 2011 12:26

Ďalšie z kategórie Trnava

VIDEO: Streľbou zahnal lupiča

VIDEO: Streľbou zahnal lupiča

TRNAVA – Predajňu autosúčiastok na Ulici Terézie Vansovej tesne pred záverečnou v piatok 7. januára prepadol maskovaný lupič so samopalom v ruke.

11.01. 2011, 19:25

Novorodenci pod dohľadom

Novorodenci pod dohľadom

TRNAVA – Keď niekto zachráni život, je to akoby zachránil celý svet. Týmto mottom sa riadi Nadácia Križovatka, ktorá ako jediná na Slovensku sa venuje problematike a prevencii Syndrómu náhleho úmrtia novorodencov.

28.12. 2010, 14:19

Policajti objasnili ďalšiu ozbrojenú lúpež, ktorá sa stala v trnavskej herni

TRNAVA – Mužovi, ktorý lúpil v trnavskej herni, hrozí dvanásť rokov väzenia.

25.02. 2011, 11:39

Nové sídlo mať nebudú, staré rekonštruovať nemôžu

Nové sídlo mať nebudú, staré rekonštruovať nemôžu

TRNAVA – Hasiči musia zostať v starej budove. Päťdesiatročná hasičská stanica na Rybníkovej ulici už súčasným požiadavkám záchranárov nevyhovuje. Pôvodne mali postaviť novú modernú budovu, ale na tú nie sú teraz peniaze.

07.02. 2011, 16:14