Riaditeľa galérie chcú odvolať

Spoločnosť

Riaditeľa galérie chcú odvolať

TRNAVA - Návrhom na odvolanie riaditeľa Galérie Jána Koniarka v Trnave Vladimíra Beskida sa mala dnes zaoberať komisia pre školstvo telesnú kultúru a a kultúru Trnavského samosprávneho kraja. Nebola však uznášaniaschopná.

Vladimíra Beskida chcelo vedenie TTSK odvolať už pred tromi rokmi. Nepozdávalo sa im smerovanie galérie. Foto: Gabo Kopúnek

 

Predseda TTSK Tibor Mikuš odôvodnil odvolanie nedostatkami v riadiacej práci, za ktoré dostal riaditeľ galérie tri písomné upozornenia na porušenie pracovnej disciplíny. Nedostatky Vladimír Beskid priznal, za odvolaním však vidí spor o odbornosť a ďalšie smerovanie galérie. To mu hrozilo už pred tromi rokmi, vtedy sa za neho postavili umelecké kruhy a proti odvolaniu zozbierali stovky podpisov.
Ako pre Trnavský hlas uviedol riaditeľ komunikačného odboru TTSK Patrik Velšic, odvolanie musí najskôr schváliť komisia a následne zastupiteľstvo TTSK. „To zasadne o dva týždne 9. februára. Či sa dovtedy komisia stretne a odvolanie prerokuje, je otázne. Bez jej stanoviska však k odvolaniu dôjsť nemôže.“
Situáciu monitorujú aj umelecké kruhy. Podporu Vladimírovi Beskidovi vyslovili predsedníčka Rady galérií Slovenska Magdaléna Klobučníková, riaditeľka Nitrianskej galérie Renáta Niczová, vysokoškolský pedagóg a hovorca iniciatívy Výzva slovenských výtvarníkov a teoretikov Blažej Baláž či riaditeľ Galérie mesta Bratislavy Ivan Jančár.
 

21. 01. 2011 16:21

Ďalšie z kategórie Spoločnosť

Denne zoči-voči Zubatej

TRNAVA – Určite by bolo jednoduchšie pracovať ako predavačka v potravinách, svadobnom salóne či v rýchlom občerstvení. Pracovníčky pohrebnej služby si však svoju prácu cenia a tvrdia, že ich duševne obohacuje.

10.01. 2011, 19:16

Výzva pre fotografov

Výzva pre fotografov

MADUNICE – Už čoskoro sa v Maduniciach uskutoční 1. oficiálny ročník výstavy Tretie oko, ktorá je zameraná na zaktivizovanie fotografov amatérov.

21.01. 2011, 12:09

VIDEO: Protestovať sa dá i mlčaním

VIDEO: Protestovať sa dá i mlčaním

TRNAVA - V rámci predstavovania súčasnej maľby Galéria Jána Koniarka v Trnave zaradila do svojej dramaturgie samostatnú prezentáciu Michala Czinegeho (1980), výraznú postavu mladej maliarskej generácie.

14.02. 2011, 13:42

Dejiny nepoznačené ideológiou

Dejiny nepoznačené ideológiou

TRNAVA – Prvé veľké dejiny mesta symbolicky rozposlali minulý štvrtok do sveta. Pracovalo na nich pätnásť autorov niekoľko rokov. S vydaním dva roky meškali, ale čakať sa oplatilo. Prvý zväzok má viac ako šesťsto strán a prináša všetko nové, čo sa podarilo doteraz o histórii Trnavy zistiť až po rok 1945.

26.12. 2010, 09:42