Recept: Čo Rusi do smetí, my do brucha

Recepty

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Pozvala som na obed štyri ruské manželské páry. Chcela som sa odplatiť za peľmene. Ako prvý som servírovala rozváňajúci vývar. Bola v ňom nakrájaná kuracinka, zelenina a domáce rezance.

Babička dávala aj zemiak, potom je vraj vývar ešte priezračnejší. Foto: Janka

 

V polievkovej mise „lovili“ iba rezance. Ak videli v naberačke iné, zrozpačiteli. Ale neurazili – zjedli. Zakrátko u Taskajevcov som pochopila. Aj Vaľa varila vývar. Po jeho scedení kompletný obsah hrnca vysypala do smetia. „My to nejeme,“ zodpovedala otáznik v mojich očiach. Potvrdili to aj Ľusa, Táňa a Nina. Žasla som. To najlepšie vyhadzujú? A keď vidím v obchode v balíčku polievkovej zeleniny dve mrkvičky, jeden petržlen, kúsok kalerábu, zeleru a minicibuľu, predstavím si, čo všetko trčí z môjho polievkového hrnca. Tak mi napadlo osloviť mladé gazdinky. Neskúsite to ako ja? Vravia, že zelenina je zdravá!
Teda v šesťlitrovom hrnci zalejem tri kuracie skelety (s kožkami aj krídlami) dva a pollitrom studenej vody. Keď zovrie a pozberám vyzrážané bielkoviny, pridám očistenú zeleninu: asi šesť urastených mrkvičiek, päť petržlenov, dva paštrnáky, po polovici kalerábu a zeleru, kúsok kelu, polovicu papriky aj so zrnkami, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, paradajku, pór a ešte tri halúzky zelerových listov, vavrín, po kávovej lyžičke soli a vegety, 10 zrniek čierneho korenia, štipku šafranu. Babička dávala aj zemiak, potom je vraj vývar ešte priezračnejší. Polievka vrie asi hodinu a pol. Odstavenú ju po ďalšej polhodinke scedím. Koreňovú zeleninu dám do jednej misky, obraté a nakrájané mäsko do druhej a v tretej ponúkam rezance uvarené v slanej vode. Aby nebol problém, keby cez obed náhodou prišiel nejaký Rus. Domáci si už zvykli naložiť do taniera z každého rožka troška, zaliať horúcim vývarom a – pochutnať si. Pór, kel a zelerová vňať putujú bez protestov rodiny do môjho brucha. No a ostatné vyvarené s kuracími kosťami a kožkami ide do koša. A u vás ako?

Janka

26. 01. 2011 21:02

Ďalšie z kategórie Recepty

Vtáčik skoro ako v družine

Vtáčik skoro ako v družine

Neviem prečo, ale nejako sa mi zacnelo. V školskej jedálni som toto jedlo príliš nemusel. Zdalo sa mi nejaké čudné a neveriacky som krútil hlavou, čo to tí Španieli jedia. Vôbec som netušil, že zohnať v Španielsku niečo, čomu u nás hovoríme španielsky váčik je takmer nemožné. Nevadí.

20.12. 2010, 09:48

Schönovo kura na mede

Schönovo kura na mede

Fakt, ten Jožko Schön sa nám stále vracia do myšlienok. Beňo Škreko robil na jeho počesť hubársku ligu, mne občas chýba aj v kuchyni. Veď rád varil a delil sa o dobré recepty. Napríklad také jeho kura na mede sme si obľúbili na prvý šup.

15.02. 2011, 00:00

Cibuľová mňamka od gurmánov

Cibuľová mňamka od gurmánov

Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.

23.03. 2011, 00:00

Horúca jesenná dobrôtka

Horúca jesenná dobrôtka

Sezóna tekvíc je v plnom prúde. Ak ich využívate len na vyrezávanie zubatých hláv, robíte veľkú chybu. Z tekvice môžete uvariť skvelú polievku.

20.12. 2010, 09:45