Recept: Čo Rusi do smetí, my do brucha

Recepty

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Pozvala som na obed štyri ruské manželské páry. Chcela som sa odplatiť za peľmene. Ako prvý som servírovala rozváňajúci vývar. Bola v ňom nakrájaná kuracinka, zelenina a domáce rezance.

Babička dávala aj zemiak, potom je vraj vývar ešte priezračnejší. Foto: Janka

 

V polievkovej mise „lovili“ iba rezance. Ak videli v naberačke iné, zrozpačiteli. Ale neurazili – zjedli. Zakrátko u Taskajevcov som pochopila. Aj Vaľa varila vývar. Po jeho scedení kompletný obsah hrnca vysypala do smetia. „My to nejeme,“ zodpovedala otáznik v mojich očiach. Potvrdili to aj Ľusa, Táňa a Nina. Žasla som. To najlepšie vyhadzujú? A keď vidím v obchode v balíčku polievkovej zeleniny dve mrkvičky, jeden petržlen, kúsok kalerábu, zeleru a minicibuľu, predstavím si, čo všetko trčí z môjho polievkového hrnca. Tak mi napadlo osloviť mladé gazdinky. Neskúsite to ako ja? Vravia, že zelenina je zdravá!
Teda v šesťlitrovom hrnci zalejem tri kuracie skelety (s kožkami aj krídlami) dva a pollitrom studenej vody. Keď zovrie a pozberám vyzrážané bielkoviny, pridám očistenú zeleninu: asi šesť urastených mrkvičiek, päť petržlenov, dva paštrnáky, po polovici kalerábu a zeleru, kúsok kelu, polovicu papriky aj so zrnkami, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, paradajku, pór a ešte tri halúzky zelerových listov, vavrín, po kávovej lyžičke soli a vegety, 10 zrniek čierneho korenia, štipku šafranu. Babička dávala aj zemiak, potom je vraj vývar ešte priezračnejší. Polievka vrie asi hodinu a pol. Odstavenú ju po ďalšej polhodinke scedím. Koreňovú zeleninu dám do jednej misky, obraté a nakrájané mäsko do druhej a v tretej ponúkam rezance uvarené v slanej vode. Aby nebol problém, keby cez obed náhodou prišiel nejaký Rus. Domáci si už zvykli naložiť do taniera z každého rožka troška, zaliať horúcim vývarom a – pochutnať si. Pór, kel a zelerová vňať putujú bez protestov rodiny do môjho brucha. No a ostatné vyvarené s kuracími kosťami a kožkami ide do koša. A u vás ako?

Janka

26. 01. 2011 21:02

Ďalšie z kategórie Recepty

Suši dolnozemských Slovákov

Suši dolnozemských Slovákov

Nebudem sa hádať. Viem, že podobné jedlo varia Maďari a aj Poliaci. Ani u nás to nie je neznáma pochúťka. Jedno je však isté. U dolnozemských Slovákov je to skrátka nepredstaviteľná súčasť jednoduchých, a aj slávnostných obedov a večerí. Môže byť len predjedlom alebo aj hlavným jedlom. Poliaci mu hovoria holúbky (golubki), Slováci v Rumunsku zasa zakrúcaná kapusta a tí v Srbskej Vojvodine mu vravia v miestnom jazyku sarma.

06.01. 2011, 10:33

Všetko v jednom pekáči

Všetko v jednom pekáči

Nepatrím k ženám, ktoré s nadšením trávia nedeľné doobedie za sporákom a varia, pečú, miešajú, vaľkajú, len aby bolo čo jesť. Ponúkam typ na kompletný obed takmer bez práce a hlavne bez množstva špinavých hrncov, pretože použijem iba jednu panvicu a jeden plech.

16.03. 2011, 00:00

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Na varenom víne sa toho nedá veľa pokaziť, aj keď experti sa nájdu. Horšie je to s punčom. Niektorí tento názov zneužívajú pre víno zmiešané s čajom, v lepšom prípade s džúsom, alebo postupujú dobre, ale zaklincujú to jahodovým či čerešňovým sirupom, ktorý všetko prebije.

20.12. 2010, 08:02

Koláčiky nielen na svadbu

Koláčiky nielen na svadbu

U nás doma príliš neobľubujeme ťažké krémové zákusky. Zato kysnuté buchty alebo koláčiky si doprajeme takmer každú nedeľu. Zvlášť teraz v zime dobre padnú k šálke kávy, teplého kakaa alebo vareného vínka.

22.02. 2011, 00:00