Recept: Čo Rusi do smetí, my do brucha
Recepty
Pozvala som na obed štyri ruské manželské páry. Chcela som sa odplatiť za peľmene. Ako prvý som servírovala rozváňajúci vývar. Bola v ňom nakrájaná kuracinka, zelenina a domáce rezance.
Babička dávala aj zemiak, potom je vraj vývar ešte priezračnejší. Foto: Janka
V polievkovej mise „lovili“ iba rezance. Ak videli v naberačke iné, zrozpačiteli. Ale neurazili – zjedli. Zakrátko u Taskajevcov som pochopila. Aj Vaľa varila vývar. Po jeho scedení kompletný obsah hrnca vysypala do smetia. „My to nejeme,“ zodpovedala otáznik v mojich očiach. Potvrdili to aj Ľusa, Táňa a Nina. Žasla som. To najlepšie vyhadzujú? A keď vidím v obchode v balíčku polievkovej zeleniny dve mrkvičky, jeden petržlen, kúsok kalerábu, zeleru a minicibuľu, predstavím si, čo všetko trčí z môjho polievkového hrnca. Tak mi napadlo osloviť mladé gazdinky. Neskúsite to ako ja? Vravia, že zelenina je zdravá!
Teda v šesťlitrovom hrnci zalejem tri kuracie skelety (s kožkami aj krídlami) dva a pollitrom studenej vody. Keď zovrie a pozberám vyzrážané bielkoviny, pridám očistenú zeleninu: asi šesť urastených mrkvičiek, päť petržlenov, dva paštrnáky, po polovici kalerábu a zeleru, kúsok kelu, polovicu papriky aj so zrnkami, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, paradajku, pór a ešte tri halúzky zelerových listov, vavrín, po kávovej lyžičke soli a vegety, 10 zrniek čierneho korenia, štipku šafranu. Babička dávala aj zemiak, potom je vraj vývar ešte priezračnejší. Polievka vrie asi hodinu a pol. Odstavenú ju po ďalšej polhodinke scedím. Koreňovú zeleninu dám do jednej misky, obraté a nakrájané mäsko do druhej a v tretej ponúkam rezance uvarené v slanej vode. Aby nebol problém, keby cez obed náhodou prišiel nejaký Rus. Domáci si už zvykli naložiť do taniera z každého rožka troška, zaliať horúcim vývarom a – pochutnať si. Pór, kel a zelerová vňať putujú bez protestov rodiny do môjho brucha. No a ostatné vyvarené s kuracími kosťami a kožkami ide do koša. A u vás ako?
Janka
26. 01. 2011 21:02