Recept: Čo Rusi do smetí, my do brucha

Recepty

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Pozvala som na obed štyri ruské manželské páry. Chcela som sa odplatiť za peľmene. Ako prvý som servírovala rozváňajúci vývar. Bola v ňom nakrájaná kuracinka, zelenina a domáce rezance.

Babička dávala aj zemiak, potom je vraj vývar ešte priezračnejší. Foto: Janka

 

V polievkovej mise „lovili“ iba rezance. Ak videli v naberačke iné, zrozpačiteli. Ale neurazili – zjedli. Zakrátko u Taskajevcov som pochopila. Aj Vaľa varila vývar. Po jeho scedení kompletný obsah hrnca vysypala do smetia. „My to nejeme,“ zodpovedala otáznik v mojich očiach. Potvrdili to aj Ľusa, Táňa a Nina. Žasla som. To najlepšie vyhadzujú? A keď vidím v obchode v balíčku polievkovej zeleniny dve mrkvičky, jeden petržlen, kúsok kalerábu, zeleru a minicibuľu, predstavím si, čo všetko trčí z môjho polievkového hrnca. Tak mi napadlo osloviť mladé gazdinky. Neskúsite to ako ja? Vravia, že zelenina je zdravá!
Teda v šesťlitrovom hrnci zalejem tri kuracie skelety (s kožkami aj krídlami) dva a pollitrom studenej vody. Keď zovrie a pozberám vyzrážané bielkoviny, pridám očistenú zeleninu: asi šesť urastených mrkvičiek, päť petržlenov, dva paštrnáky, po polovici kalerábu a zeleru, kúsok kelu, polovicu papriky aj so zrnkami, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, paradajku, pór a ešte tri halúzky zelerových listov, vavrín, po kávovej lyžičke soli a vegety, 10 zrniek čierneho korenia, štipku šafranu. Babička dávala aj zemiak, potom je vraj vývar ešte priezračnejší. Polievka vrie asi hodinu a pol. Odstavenú ju po ďalšej polhodinke scedím. Koreňovú zeleninu dám do jednej misky, obraté a nakrájané mäsko do druhej a v tretej ponúkam rezance uvarené v slanej vode. Aby nebol problém, keby cez obed náhodou prišiel nejaký Rus. Domáci si už zvykli naložiť do taniera z každého rožka troška, zaliať horúcim vývarom a – pochutnať si. Pór, kel a zelerová vňať putujú bez protestov rodiny do môjho brucha. No a ostatné vyvarené s kuracími kosťami a kožkami ide do koša. A u vás ako?

Janka

26. 01. 2011 21:02

Ďalšie z kategórie Recepty

Cibuľová mňamka od gurmánov

Cibuľová mňamka od gurmánov

Názov cibuľová polievka neznie príliš lákavo, no keď sa k nemu pridá slovo francúzska, hneď nadobudne gurmánsky rozmer. A veru je to tak. So správnymi prísadami premeníte zopár cibúľ na delikatesu.

23.03. 2011, 00:00

Chutná barania hlava

Chutná barania hlava

Nie, nebojte sa, nebudeme variť barany, ale cícer baraní (Cicer arietinum). Jeho názov je odvodený z latinského slova aries, čo v preklade znamená barania hlava.

08.03. 2011, 00:00

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Aj vegetarián dostane raz za čas chuť na niečo, čo vyzerá ako jedlo z tanierov mäsožravcov. Čo potom? Ja som si naposledy kúpila sójový polotovar s názvom Sójové stejky.

20.12. 2010, 09:27

Chuťovky španielskeho kráľa

Chuťovky španielskeho kráľa

Tapas sa zrodil, keď španielsky kráľ Alfonso X. Múdry ochorel. Musel prijímať malé množstvá jedla a vína medzi hlavnými chodmi. Po uzdravení nariadil, aby sa v Castílii víno servírovalo s niečím na zahryznutie.

01.03. 2011, 00:00