Lyžiarska dilema pri Kremnici

Tipy na výlet

Lyžiarska dilema pri Kremnici

Minulý týždeň sme zavítali na zasnežené Donovaly. Rozvinuté lyžiarske stredisko nasadilo latku vysoko. No ako sa hovorí, nie každý deň je nedeľa, preto sme sa poobzerali po niečom bližšom a lacnejšom. Hor sa na Skalku do Kremnických vrchov!

V Skalka arene vás hore pohodlne vyvezie štvorsedačka. Foto: Katarína Rosinová

Hneď ako sme zaparkovali a s lyžami na pleciach sa vyberali k pokladni, nastala dilema. Jedna tabuľa ukazovala na staré, pôvodné stredisko Skalka, druhá na nové Skalka arena. Funguje len prvý rok a lyžiarov láka na štvorsedačkovú lanovku
Pripravte sa na to, že každá časť má iného majiteľa, preto v nich platí iný skipas. To je aj na slovenské pomery trošku rarita. Nám sa však neplánovane podarilo vyskúšať obidve časti
za jednu cenu...


Skalnaté Skalky
Na naliehanie kamaráta sme sa vydali doľava, na starú Skalku, ktorá pozostáva z piatich zjazdoviek. Sklamanie sa dostavilo po prvých dvoch jazdách. Jedna zjazdovka strmá a krátka, s nepohodlnou pomou, druhá vhodná len pre tých, čo stoja na lyžiach prvýkrát. Tretia cez les bola plná kamenia. Síce bola odstavená, ale nie zahradená, preto sme si to nevšimli a kvalitne si doškriabali lyže. Rozčarovaní sme požiadali paniu v kase o vrátenie peňazí. Veľké plus za to, že tak bez zbytočných rečí urobila a vrátila nám plnú sumu – 15 eur na jedného. Vlastne len dvanásť, lebo ešte predtým sme si vybavili skupinovú zľavu. To by sa asi nestalo hocikde.

 

Z Peknej vyhliadky je ešte krajší výhľad. Foto: Katarína Rosinová


Jedna, no upravená
A tak sme sa presunuli vedľa, ku konkurencii. Zjazdovka Pekná vyhliadka nesie svoj názov oprávnene. Z vrchnej stanice vo výške 1228 metrov nad morom je vidno panorámu širokého okolia. Síce len jedna, ale zato dlhá, široká, upravená a najmä takmer prázdna zjazdovka nám po predošlom sklamaní opäť vyvolala na tvári úsmev. Náročnosťou patrí k stredne ťažkým až ľahkým. Výhodou oproti susednému stredisku sú aj klasické bezkontaktové čipové karty, ktoré vás pustia cez turniket, aj keď ich máte vo vrecku. Celodenný lístok stojí 16 eur plus päťeurová záloha na kartu. Až do obeda snežné delá šliapali naplno a čerstvý prašan nemal kto príliš zošúchať. Aj dva lyžiarske kurzy zmizli, a tak sme pestrofarebné vetrovky lyžiarov zahliadli len kde-tu. Paráda!

 

Čerstvý, i keď umelý, prašan vírilo len zopár lyžiarov. Foto: Katarína Rosinová


Hotdogy a kadibúdky
Po pár jazdách sme zatúžili po kapustnici, gulášiku alebo niečom inom teplom do žalúdka. Smola. V nahrubo zbúchanej drevenej búdke s nápisom bufet mali len párky v rožku a párky vedľa rožkov, na tácke. Bagety sa im už minuli. Chýbali tu aj ďalšie, inde samozrejmé služby: Servis, požičovňa lyží a najmä WC! „Kúsok dole na svahu sú toi-toiky,“ poučil ma predavač v bufete. K prenosným kadibúdkam bolo treba zlyžovať. Verím, že tieto provizórne podmienky sú len dočasné, keďže fungujú krátko. O rok by to mohlo byť celkom slušné stredisko so službami na úrovni.
Mimochodom, bežkárov tu naokolo bolo viac ako zjazdárov, lokalitu vyhľadávajú pre kilometre upravovaných lyžiarskych bežeckých tratí. Každoročne sa tu konajú medzinárodné vytrvalostné bežecké preteky Biela stopa.

 

Ako sa tam dostať?
Z Trnavy po rýchlostnej komunikácii R1 okolo Nitry a Zlatých Moraviec. Do Kremnice sa dostanete odbočkou na Martin. Treba prejsť cez mesto a za ním ešte asi desať kilometrov cez lesík. Na úseku z Kremnice na Skalku si dávajte pozor, je plný serpentín, cesta býva zľadovatená a lepšie je mať reťaze. Ak z domu vyrazíte o 7. h prídete práve včas na začiatok o 9. h. Lyžuje sa až do 16. h.

02. 02. 2011 23:50

Ďalšie z kategórie Tipy na výlet

Vďaka delám sneh až päť mesiacov v roku

Vďaka delám sneh až päť mesiacov v roku

Tridsaťšesť kilometrov zjazdoviek, na to sme sa tešili od začiatku zimy. Stredisko Jasná v Nízkych Tatrách nás privítalo krásnym slnečným počasím. Kde však začať? Na Záhradkách? Bielej púti? Alebo Otupnom? Strediská Chopok sever a Chopok juh sú medzi sebou prepojené. Kto sa na severnej strane Nízkych Tatier nudí, môže prelyžovať na južnú stranu a naopak.

10.02. 2011, 11:20

Viac než kostol

Viac než kostol

Toho, kto sa k nej dostane po prvý raz, prekvapí, že kdesi v malom mestečku na Záhorí stojí bazilika s takým veľkým významom pre slovenských kresťanov. Trochu rozpakov a po nich dúšok histórie.

31.12. 2010, 11:02

Večer to nie je pre každého! Po západe slnka vyzerá aj na svahu všetko inak

Večer to nie je pre každého! Po západe slnka vyzerá aj na svahu všetko inak

Ak chceme ísť lyžovať len na otočku, máme na výber z niekoľkých stredísk vzdialených 30 až 65 kilometrov. Najbližšie k Trnave je Pezinská Baba – najvýznamnejšie stredisko zimných športov v Malých Karpatoch. Pracovný víkend si môžete spríjemniť lyžovačkou po západe slnka.

25.02. 2011, 00:00

Drevené mesto ako na dlani

Drevené mesto ako na dlani

Kto ešte nebol v Banskej Štiavnici, mal by to napraviť. Oplatí sa sem ísť nielen na víkend. V starobylom banskom meste je čo obdivovať. Hoci hlavná turistická sezóna je tu v lete, aj v zimných mesiacoch je prístupná verejnosti časť historického jadra a technických pamiatok, zapísaných v zozname UNESCO.

06.01. 2011, 12:18