Jozef Valent: Chlap so zumbou v krvi

Ostatné športy

Jozef Valent: Chlap so zumbou v krvi

Byť športovcom dušou aj telom neznamená iba naháňať góly, body a sekundy. Skutočne dobrý a vytrvalý človek môže robiť aj taký šport, ktorý nepatrí medzi ligové či turnajové.

Je skvelé, keď inštruktor dokáže prilákať na šport veľa záujemcov. Foto: archív Jozefa Valenta

Na stránkach Trnavského hlasu sa tak objavila inštruktorka aerobiku Jana Domič-Vítová, lektorka tae-ba Mirka Čaklovičová a teraz dostáva  priestor inštruktor zumby Jozef Valent.
So sympatickým, vysmiatym a optimisticky naladeným mužom sa spája hneď niekoľko superlatívov. Venuje sa zumbe, dynamicky sa vyvíjajúcemu športu, a zároveň je široko-ďaleko jediným chlapom, ktorý jej podľahol. „A pritom je to zvláštne, pretože zumba existuje v Kolumbii a južných krajinách Ameriky už dlhé roky. Do Európy ako veľký fenomén dorazila teraz.“ Čoskoro štyridsaťročný Valent začínal s aerobikom. „Chcel som, aby športovala manželka. Ale po tom, čo otehotnela, prestala na aerobik chodiť. A ja som už od neho neodišiel. Dokonca som si spravil kurz inštruktora,“ zasmial sa.
A zrazu prišla zumba
No pred dvoma rokmi mu učarovala zmes tanečných rytmov indickej bangry, juhoamerickej salsy, španielskeho flamenca, afrických tancov a aerobiku. „Až tak, že som si v októbri minulého roka urobil papiere aj na ňu. Na kurze sme sa stretli štyria chlapi. Jeden z Prahy, ďalší od Košíc, jeden z Pezinka a ja.“ Na hodinách sa dokáže poriadne uvoľniť a strhne so sebou všetky svoje cvičenky. „Sú také, ktoré chodia aj každý deň. Potom zvyknú frflať do zostavy, že toto už tancovali včera,“ zasmial sa. „Treba však brať do úvahy, že prichádzajú aj nové záujemkyne. Tie sa so zumbou len spoznávajú. A pri tomto športe sa skutočne netreba trápiť tým, koľko človek váži. Dámy s väčšou nadváhou sú mnohokrát pohyblivejšie a rytmickejšie ako štíhle tínedžerky.“
Nie je to len tanec
Tak ako v minulosti chodili ženy na aerobik, teraz sa idú potiť na zumbu. „Záujem o aerobik neklesol. Ale na zumbu si trúfajú aj vyššie ročníky. Navyše, kým pri aerobiku ide o presnosť, dodržiavanie 32 dôb a zostavy, v zumbe je to aj o prežívaní, o vytancovaní sa. Často používam hudbu, ktorá človeka okamžite rozhýbe.“ Mnoho ľudí však mýli to, že zumba je len o tancovaní. „Dievčatá prídu na hodinu a myslia si, že sa budú len točiť. Ale v zumbe sú prvky, vďaka ktorým telo posilňujeme.“
Jozef Valent je práve tým inštruktorom, na ktorého hodiny sa ľudia radi vracajú. Trojnásobný otec pritom pracuje na plný úväzok a zumbu berie ako svoje hobby. „Človeka to jednoducho musí baviť. Mňa preto napríklad neoslovujú posilňovne, plné ľudí, ktorí potrebujú pozornosť okolia.“

10. 02. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Ostatné športy

V KHL napätie do posledného kola

V KHL napätie do posledného kola

Predposledný hrací víkend majú za sebou hokejbalisti KHL. Na čele tabuľky sú Rangers, len o skóre pred Atlantou.

23.01. 2011, 20:13

Tenisti odohrajú medzinárodný turnaj v hale, Trnavčan Vittek jednotkou

V areáli TC Empire Trnava sa v termíne 14. – 20. marca uskutoční 4. ročník medzinárodného turnaja ITF štvrtej kategórie hráčov do 18 rokov. Prvenstvo medzi chlapcami si minulý rok vybojoval Nemec Robin Kern a medzi dievčatami Češka Tereza Smitková.

13.03. 2011, 00:00

Brna sa prebojoval až do semifinále

Brna sa prebojoval až do semifinále

V termíne 15. – 18. januára sa konali Halové majstrovstvá Slovenska starších žiakov a žiačok. Chlapci sa zišli na taraflexovom povrchu TC Empire Trnava.

17.01. 2011, 20:32

Ponaháňajú medaily

V areáli TC Empire Trnava sa v termíne 15. - 18. januára uskutočnia na troch taraflexových kurtoch halové Majstrovstvá Slovenska starších žiakov.

11.01. 2011, 13:13