Aj záložný padák potrebuje servis

Región

Aj záložný padák potrebuje servis

TRSTÍN – Vždy raz do roka musia kôli bezpečnosti paraglajdisti prebaliť svoje záložné padáky. Akciu nazývajú záložkovica a v sobotu sa v miestnej telocvični uskutočnila už po tretí raz.

Záložné padáky musia paraglajdisti raz do roka vytiahnuť a nafúknuť. foto: Dušan Suchán

 

Tieto padáky majú uložené v sedačke a aktivujú ich len v prípade nebezpečenstva a ohrozenia. „Ak sa stane niečo s padákom, na ktorom letíme, a nedokážeme to opraviť počas pádu, rýchlo vyhadzujeme záložný padák,“ vysvetľuje paraglajdista Dušan. V telocvični na gymnastických kruhoch simulujú let. Zavesia na ne sedačku, rozhojdajú sa a skúšajú vyhodiť záložný padák. Takto sa aspoň čiastočne priblížia k podmienkam skutočného letu. Dôležité je takýto padák prevetrať, nafúknuť a znova poskladať podľa predpisov. Môže sa totiž stať, že sa zle zložený padák v prípade núdze neotvorí. Na to, aby bolo všetko podľa pravidiel, dohliadajú školení piloti alebo technici leteckej amatérskej asociácie. Jej členmi sú takmer všetci paraglajdisti.

01. 02. 2011 08:26

Ďalšie z kategórie Región

Archeológovia hľadali starých Slovanov, prekopali sa ku Keltom

Archeológovia hľadali starých Slovanov, prekopali sa ku Keltom

SILADICE – Jeden zemnicový dom z doby laténskej sa podarilo odkryť hlohovským archeológom. Tí práve robia výskum v katastri obce.

02.03. 2011, 11:15

Nosíme drevo do lesa

Nosíme drevo do lesa

SMOLENICE - Napriek tomu, že firma Madero sídli hneď vedľa štátneho podniku Lesy Smolenice, o producentoch dreva u nás sa jej spolumajiteľ Jiří Vomasta nevyjadruje nijako lichotivo. Pre rezivo si radšej chodia do Rakúska.

28.12. 2010, 17:42

Zostali na suchu

LEOPOLDOV – Za vodu riadne platia, ale umývať sa ani piť ju nemôžu. Už týždeň sú obyvatelia bytovky na Prechodnom odpojení od dodávok vody. Vodári prikročili k tomuto kroku po tom, čo dlhy neplatičov neúmerne narástli. Tí sú v bytovke traja, ale voda teraz netečie nikomu, majú totiž len jeden uzáver. Ľudia sú zúfalí, nevedia, čo bude a obávajú sa, že vianočné sviatky strávia na suchu.

26.12. 2010, 08:45

Dostali odmeny

ZAVAR – V závere roka si finančne polepší nielen starosta obce, ale aj jeho zástupca, členovia obecnej rady a poslanci. Celkovo im obec vyplatí viac ako 4500 eur.

26.12. 2010, 09:21