Bielu horu prevŕta tunel

Región

Bielu horu prevŕta tunel

TRSTÍN – Za zlepšenie dopravy medzi Trnavou a Senicou zaplatí Slovenská správa ciest (SSC) viac ako 146 miliónov eur. Cesta prvej triedy v súčasnosti už nevyhovuje, nová bude bezpečnejšia a cestu cez Bielu horu urýchli tunel.

Cez Bielu horu povedie tunel. FOTO: GAK

 

Súčasná tranzitná doprava smerujúca do Senice prechádza cez obce a nadmerne ich zaťažuje. „Pôvodne sa uvažovalo nad dvoma možnosťami, ako riešiť tento problém. Po zvážení vplyvov na životné prostredie zvíťazil červený variant s tunelom popod Bielu Horu v dĺžke jeden a pol kilometra. Pred ním bude asi tristometrový úsek estakád. S prvými prácami by chceli začať v roku 2014 a s ukončením celej výstavby sa počíta v roku 2025,“ informovala Iveta Fedorová z SSC.
V Trstíne sa obyvatelia i obecný úrad prikláňali k červenému variantu. „Sme radi, že nás odbremenia od dopravy, ktorá je už neúnosná,“ povedala starostka obce Marta Genčúrová. Cesta už nepôjde cez obec, ale vedľa nej. V neďalekej Jablonici museli vyhlásiť referendum, nakoniec však bolo neplatné, pretože takmer nikto naň neprišiel. Rozhodnúť tak muselo obecné zastupiteľstvo.
SSC sa riešením situácie na hlavnej tepne do Senice zaoberá už niekoľko rokov. Po tom, čo vypracovali technickú štúdiu, ju dva rok posudzoval rezort životného prostredia.
 

03. 02. 2011 12:38

Ďalšie z kategórie Región

Advent v Trstíne

Advent v Trstíne

TRSTÍN – V kultúrnom dome sa 4. a 5. decembra už po štvrtý raz uskutočnila vianočná výstava Advent v Trstíne. Opäť podujatie organizoval Miestny spolok Slovenského Červeného kríža.

28.12. 2010, 16:52

Najmladší starosta plný sily

RATKOVCE – Obyvatelia si za starostu tento rok zvolili len 26-ročného Martina Červenku. Súboj so starostom, ktorý sedel na Ratkovskom najvyššom kresle od roku 1993 vyhral o 37 hlasov. Súčasný starosta Viliam Sobota nie je voľbou občanov nadšený.

26.12. 2010, 09:34

Na povoz vyzbierali v šenku

Na povoz vyzbierali v šenku

MAJCICHOV – Mikuláš, čert a anjel si po vystúpení z koča chlipli z fľaše, ktorú im podal krčmár. Hlboký nádych, výdych. A ide sa za deťmi!

26.12. 2010, 09:23

Spoločnými silami

BOHDANOVCE – Starosta obce nechce v novom roku sklamať svojich voličov, chce predovšetkým vychádzať v ústrety obyvateľom a hľadať kompromisy.

06.01. 2011, 21:47