Z chaty ostala len listina

Hlohovec

Z chaty ostala len listina

HLOHOVEC - Výstava o poľovníkoch rozpráva smutný príbeh poľovníckej chaty Včela. Keď ju búrali, našli v nej zakladajúcu listinu uloženú v plechovej škatuľke, zaliatej betónom.

Zakladajúca listina chaty Včela bola roky v betóne v základoch stavby. FOTO: RAS

 

Spoluautor výstavy a pracovník múzea Branislav Varga pátral aj po tom, ako chata vyzerala, ale nikto z poľovníkov fotku nemá. Takmer päťdesiatročná história chaty tak ostala len v spomienkach pamätníkov. A to kedysi na jej mieste stála drevená búda slúžiaca ako včelia farma.
Výstava Poľovníctvo v Hlohovci a okolí zachytáva najväčšie úspechy poľovných združení aj ich každodennú prácu. „Najlepšie obdobie pre poľovníctvo bolo v sedemdesiatych rokoch, vtedy bolo veľa malej zveri, zajace, bažanty, jarabice,“ hovorí spoluautor výstava Branislav Varga. Postupne, ako začali poľnohospodári sceľovať pozemky a používať rôzne postreky, zver začala miznúť. V súčasnosti sú vraj poľovníci radi, ak ulovia niekoľko kusov bažantov. Zo štyroch kŕdlikov jarabíc sa zas tešia v Šulekove. Výstava pritom na fotografiách dokazuje, že kedysi poľovníci narátali tisíc až tisíc dvesto kusov z jednej poľovky. Ani srnčej zveri už nie je toľko, čo kedysi. Zabíja ju najmä repka olejná. V zime ju žalúdok zveri nedokáže stráviť a zväčša sa je trápenie končí smrťou.
Poľovníci sa snažia prilákať do svojich radov najmä mladých ľudí. Krúžky s takýmto zameraním vedú v základnej škole v Maduniciach a Trakoviciach.

 

03. 02. 2011 12:41

Ďalšie z kategórie Hlohovec

Čpavok spustil alarm

HLOHOVEC –Z chladiaceho zariadenia zimného štadióna unikol v pondelok ráno nebezpečný čpavok. Obyvateľov domov v jeho blízkosti vystrašila siréna hasičského auta. Na mieste zasahovali aj mestskí policajti.

11.01. 2011, 18:05

Štátni tajomníci mestám opäť sľubovali hory doly

Štátni tajomníci mestám opäť sľubovali hory doly

HLOHOVEC/PIEŠŤANY – Poliklinike chce pomôcť. Problém so zazmluvnením niektorých prístrojov v novom hlohovskom diagnostickom centre chce riešiť štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Ján Porubský.

01.03. 2011, 08:17

Na diaľnici zhorelo auto, pasažieri sa zachránili

Na diaľnici zhorelo auto, pasažieri sa zachránili

HLOHOVEC - Na ohlasovňu požiarov bol prostredníctvom linky 112 nahlásený požiar osobného automobilu na diaľnici D1 v smere na Trnavu.

18.02. 2011, 18:02

VIDEO: Na misiu nezabudnú

VIDEO: Na misiu nezabudnú

HLOHOVEC – Pamätné medaile za pôsobenie v operácii Eufor Althea udelili v piatok tridsiatim piatim vojakom v kasárňach Dopravného práporu Hlohovec.

07.01. 2011, 20:52