Starí kozáci odchádzajú

Región

Starí kozáci odchádzajú

KĽAČANY/ŠPAČINCE - Z komunistických dresov ich nevyzliekla ani nežná revolúcia. V prvých voľbách do samospráv kandidovali ešte za KSS. Na starostovskej stoličke vydržali šesť volebných období. Po neuveriteľných dvadsiatich piatich rokoch v samospráve odchádzajú do dôchodku – Ľubomír Matlák a Jaroslav Banák.

Špačinský starosta Ľubomír Matlák. Foto: Rasťo Piovarči

 

Obaja sa do funkcie predsedov národného výboru dostali v roku 1985. Podmienkou ale bolo členstvo v strane. Kľačiansky starosta Jaroslav Banák šiel do obecného kresla rovno zo železnice. Služobne je najdlhšie pôsobiacim starostom v bývalom trnavskom okrese. „Jazdil som na rušni Sergej, to bola vtedy novinka, všetci ju obdivovali, lebo dovtedy po trati jazdili len parné stroje. A nakoniec od vedenia rušňa som prešiel do vedenia obce,“ hovorí.
Druhé miesto v pôsobení vo funkcii má starosta Špačiniec Ľubomír Matlák. „Po prevrate boli veľké tlaky rôznych ľudí. Nerobili to ani tak z presvedčenia, ale z pomsty. Všetkých z funkcií odvolávali,“ spomína na situáciu v roku 1990. V zastupiteľstve vtedy bola polovica poslancov komunistov, druhá polovica kresťanov. Niektoré uznesenia tak prešli až na tretíkrát, aj to po vzájomnej dohode.

23. 12. 2010 10:44

Ďalšie z kategórie Región

Ľudí neprijmú

BRESTOVANY – O zvýšenie počtu pracovníkov materskej škôlke požiadala jej riaditeľka. Zamestnanci teraz robia aj práce, ktoré nemajú v zmluve a pracujú nadčasy. Obec si pre zlú finančnú situáciu pribrať nových zamestnancov nemôže dovoliť.

26.12. 2010, 09:20

V Dlhej potrebujú nových ľudí ako soľ. Obec dlhodobo vymiera

DLHÁ – Dlhodobo klesajúci trend počtu obyvateľstva chcú v obci zvrátiť. V auguste budú kolaudovať dve nové bytovky pri kultúrnom dome s 29 bytmi. Nasťahujú sa do nich mladé rodiny z okolitých dedín a miest.

28.02. 2011, 14:29

Miliardár opraví budovu, ktorá podľa územného plánu neexistuje

Miliardár opraví budovu, ktorá podľa územného plánu neexistuje

MAJCICHOV – Obecný futbalový klub aj obec sa radujú. Rekonštrukciu budovy na futbalovom štadióne zaplatí podnikateľ Viktor Karel. Prekvapujúce však je, že podľa územného plánu stavba neexistuje.

11.02. 2011, 09:47

Objasnili sme nejasné spaľovanie v Ružindole

Objasnili sme nejasné spaľovanie v Ružindole

Čitateľka Stanislava z Ružindola adresovala našej redakcii podnet o nepovolenom spaľovaní organického odpadu, ku ktorému malo dôjsť na bývalej, dnes nefunkčnej skládke komunálneho odpadu v Ružindole. „Pracovníci obecného úradu porušili zákon o odpadoch, podľa ktorého je takéto spaľovanie zakázané,“ uviedla.

15.03. 2011, 20:28