Recept: Deci rumu do klobás

Recepty

Deci rumu do klobás

Klobásky a zemiaky upečené v jednom kamennom pekáči. Dobrota. Na pohľad žiadna vážna veda alebo recept, ktorý by potreboval viac priestoru. Omyl. Teda, ak nechcete žuť nestráviteľné kúsky lacných šúľkov z hypermarketu.

Stačí zopár nezvyčajných ingrediencií a klobáska chutí inak, fajnovšie. Foto: Vladimír Kampf

 

Toto nie je recept zdravej výživy. Ja som sa tohto jedla nevedel nabažiť u husliara Jána Nemčeka v Kovačici. Jeho klobásy sú ušľachtilé rovnako ako nástroje, ktoré vyrába. Neskutočný súzvuk tónov. Kým jeho etnickí susedia Srbi robia bledé klobásy, na dedinských ostrovoch našich krajanov či Maďarov vo Vojvodine sa červenajú od mletej papriky.
Najlepšie mäso na klobásy je podľa majstra z krku alebo pleca svine. Mäso treba po nakrájaní, nasolení a opaprikovaní nechať aspoň dva dni postáť. Údajne preto, aby sa z neho vytratil život. Potom ho pomelú a pridajú soľ a papriku, ak ešte treba, k tomu aj cesnak a kmín. V kovačických klobásach je mäso veľmi jemne pomleté. Na desať kilogramov pridáva Ján Nemček za hrsť cukru, aby mala klobáska lesk a aby mäso nestratilo farbu. Do hotovej zmesi ešte vyleje aj deci rumu. Údajne to bez neho nie je ono. A alkoholické klobásy z toho nakoniec ani tak nie sú. Alkohol vyprchá pri údení. Zostane len akási príjemná zložka v chuťových pohárikoch na jazyku.
Potom už naozaj stačí len pekne poukladať do kameninovej misky a šupnúť do trúby. Aby sa zemiaky a klobásky zospodu nepripiekli, treba ich podložiť tenkými plátkami údenej slaninky. Pečieme, kým nie sú zemiaky úplne mäkké.
 

08. 02. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Recepty

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Aj vegetarián dostane raz za čas chuť na niečo, čo vyzerá ako jedlo z tanierov mäsožravcov. Čo potom? Ja som si naposledy kúpila sójový polotovar s názvom Sójové stejky.

20.12. 2010, 09:27

Poctivo odpracovaná pochúťka

Poctivo odpracovaná pochúťka

Vraj spisovne sa lokeš povie lokša. Podobne ako oharek uhorka. Čo už s tým my Trnavčania narobíme? Istejšie je používať množné číslo. Neviem ako u vás, ale u nás sa cez sviatky aspoň raz objavia na stole lokše.

20.12. 2010, 09:54

Schönovo kura na mede

Schönovo kura na mede

Fakt, ten Jožko Schön sa nám stále vracia do myšlienok. Beňo Škreko robil na jeho počesť hubársku ligu, mne občas chýba aj v kuchyni. Veď rád varil a delil sa o dobré recepty. Napríklad také jeho kura na mede sme si obľúbili na prvý šup.

15.02. 2011, 00:00

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Na varenom víne sa toho nedá veľa pokaziť, aj keď experti sa nájdu. Horšie je to s punčom. Niektorí tento názov zneužívajú pre víno zmiešané s čajom, v lepšom prípade s džúsom, alebo postupujú dobre, ale zaklincujú to jahodovým či čerešňovým sirupom, ktorý všetko prebije.

20.12. 2010, 08:02