Recept: Deci rumu do klobás

Recepty

Deci rumu do klobás

Klobásky a zemiaky upečené v jednom kamennom pekáči. Dobrota. Na pohľad žiadna vážna veda alebo recept, ktorý by potreboval viac priestoru. Omyl. Teda, ak nechcete žuť nestráviteľné kúsky lacných šúľkov z hypermarketu.

Stačí zopár nezvyčajných ingrediencií a klobáska chutí inak, fajnovšie. Foto: Vladimír Kampf

 

Toto nie je recept zdravej výživy. Ja som sa tohto jedla nevedel nabažiť u husliara Jána Nemčeka v Kovačici. Jeho klobásy sú ušľachtilé rovnako ako nástroje, ktoré vyrába. Neskutočný súzvuk tónov. Kým jeho etnickí susedia Srbi robia bledé klobásy, na dedinských ostrovoch našich krajanov či Maďarov vo Vojvodine sa červenajú od mletej papriky.
Najlepšie mäso na klobásy je podľa majstra z krku alebo pleca svine. Mäso treba po nakrájaní, nasolení a opaprikovaní nechať aspoň dva dni postáť. Údajne preto, aby sa z neho vytratil život. Potom ho pomelú a pridajú soľ a papriku, ak ešte treba, k tomu aj cesnak a kmín. V kovačických klobásach je mäso veľmi jemne pomleté. Na desať kilogramov pridáva Ján Nemček za hrsť cukru, aby mala klobáska lesk a aby mäso nestratilo farbu. Do hotovej zmesi ešte vyleje aj deci rumu. Údajne to bez neho nie je ono. A alkoholické klobásy z toho nakoniec ani tak nie sú. Alkohol vyprchá pri údení. Zostane len akási príjemná zložka v chuťových pohárikoch na jazyku.
Potom už naozaj stačí len pekne poukladať do kameninovej misky a šupnúť do trúby. Aby sa zemiaky a klobásky zospodu nepripiekli, treba ich podložiť tenkými plátkami údenej slaninky. Pečieme, kým nie sú zemiaky úplne mäkké.
 

08. 02. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Recepty

Suši dolnozemských Slovákov

Suši dolnozemských Slovákov

Nebudem sa hádať. Viem, že podobné jedlo varia Maďari a aj Poliaci. Ani u nás to nie je neznáma pochúťka. Jedno je však isté. U dolnozemských Slovákov je to skrátka nepredstaviteľná súčasť jednoduchých, a aj slávnostných obedov a večerí. Môže byť len predjedlom alebo aj hlavným jedlom. Poliaci mu hovoria holúbky (golubki), Slováci v Rumunsku zasa zakrúcaná kapusta a tí v Srbskej Vojvodine mu vravia v miestnom jazyku sarma.

06.01. 2011, 10:33

Koláčiky nielen na svadbu

Koláčiky nielen na svadbu

U nás doma príliš neobľubujeme ťažké krémové zákusky. Zato kysnuté buchty alebo koláčiky si doprajeme takmer každú nedeľu. Zvlášť teraz v zime dobre padnú k šálke kávy, teplého kakaa alebo vareného vínka.

22.02. 2011, 00:00

Schönovo kura na mede

Schönovo kura na mede

Fakt, ten Jožko Schön sa nám stále vracia do myšlienok. Beňo Škreko robil na jeho počesť hubársku ligu, mne občas chýba aj v kuchyni. Veď rád varil a delil sa o dobré recepty. Napríklad také jeho kura na mede sme si obľúbili na prvý šup.

15.02. 2011, 00:00

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Pozvala som na obed štyri ruské manželské páry. Chcela som sa odplatiť za peľmene. Ako prvý som servírovala rozváňajúci vývar. Bola v ňom nakrájaná kuracinka, zelenina a domáce rezance.

26.01. 2011, 21:02