VIDEO: Spálená vám poriadne rozpáli lyže aj dosky

Tipy na výlet

VIDEO: Spálená vám poriadne rozpáli lyže aj dosky

Po Donovaloch a Skalke sme sa vybrali otestovať ďalšie lyžiarske stredisko, tentoraz v Západných Tatrách. Lokalitu Zverovka-Spálená v Roháčoch mnohí považujú za jednu z najkrajších. Zisťovali sme, prečo. Nabrúsiť hrany a ide sa!

Keď vyjde počasie, v Západných Tatrách je ako v raji. Foto: Katarína Rosinová

 

Na Orave dobre, na Orave zdravo. Malebná krajina a v nej pohostinní ľudia. Ak sa ubytujete v niektorom z penziónov alebo privátov v Zuberci či Habovke, máte Spálenú na skok a na výber aj niekoľko ďalších stredísk. Priamo v Zuberci sú nenáročné Janovky, asi desať kilometrov vzdialené sú Oravice a ešte kúsok ďalej Kubínska hoľa. Pred náročným víkendom na lyžiach sa treba posilniť. Domáci vám na privítanie naľejú páľenky z čučoriedok – takzvanej hafirovice, a možno k nej aj pravej oravskej slaninky ukroja. Mäkčene v predchádzajúcej vete sú zámerné, všetci tu rozprávajú veľmi mäkko. Našincovi to znie priam exoticky.

 

Spálenú v Roháčoch mnohí považujú za jedno z najkrajších stredísk na Slovensku. Foto: Katarína Rosinová


Auto, skibus, vrtuľník
Do strediska sa dostanete autom alebo skibusom. Zo Zuberca je to asi desať kilometrov. Otvárajú klasicky o 9. a lyžuje sa do 16. h. Zdola až k stanici štvorsedačkovej lanovky sa vyveziete pomou, lanovka premáva až po samý vrch. Lyžovať sa dá buď po celej dĺžke svahu, alebo len v hornej časti so samostatným vlekom. Spodný úsek je vhodný pre začiatočníkov. Okrem červených a modrých zjazdoviek je tu aj jedna čierna. Tú ako jedinú neupravujú a podľa toho aj vyzerá, takže je lepšie uspokojiť sa s menej strmým, a upraveným kopcom.
Pri našej návšteve sme boli svedkami nepríjemného incidentu. Lyžiarka narazila do stĺpa a ostala ležať. Dianie na svahu sa na chvíľu zastavilo. Všetci sledovali, ako po ňu priletel vrtuľník a odviezol ju do nemocnice. Až neskôr som sa dočítala, že išlo o 36-ročnú Bratislavčanku a utrpela zranenie hrudníka.

 

Je čas dať si niečo na zahriatie na terase reštaurácie. Foto: Katarína Rosinová


Víťazia plusy
Dojem z lyžiarskeho strediska do veľkej miery ovplyvní počasie. Ak máte slnečno, znesiteľne mrazivo a k tomu aspoň 70 centimetrov snehu, budete sa tu cítiť ako v raji. Najväčším plusom je krásne prostredie a náročnosť pre každého. Samozrejme lanovka, ktorá by nemala chýbať už v žiadnom stredne veľkom stredisku. Aj keď tá v Spálenej ide hore veľmi pomaly, až sa začínate nudiť. Plusom a zároveň mínusom je samoobslužná reštaurácia. Majú veľký výber jedál aj nápojov, vonku varia kotlíkový guláš a nalievajú roháčsku medovinu. Dostanete tu aj čučoriedkový sen, už spomínanú hafirovicu. Hoci receptúru tohto vraj 40-percentného likéru nám odmietli prezradiť, na internete som sa dopátrala, že pozostáva z rumu, čučoriedok a cukru. Mínusom je, že ak by ste sa chceli zohriať niekde vo vnútri, možnosť máte iba na vykúrených toaletách. Na krytej terase bufetu nie je oveľa teplejšie ako vonku.
V Spálenej nájdete aj servis, požičovňu lyží a lyžiarsku aj snowboardovú školu. Oceníte aj bezkontaktové čipové skipasy. V centrálnej pokladni si môžete zakúpiť celodenný lístok za 20 eur, ale aj časový či viacdňový lístok za výhodnejšie ceny.
 

 

 

Ako sa tam dostať?
Autom z Trnavy po diaľnici D1 cez Považskú Bystricu až do Žiliny. Pokračujte výjazdom na Čadcu a odbočte na Dolný Kubín. Prejdete okolo krásneho Oravského zámku a hľadáte odbočku na Zuberec. Habovka je hneď vedľa. V cieli ste asi za tri a pol hodiny. Do lyžiarskeho strediska sa nechajte viesť tabuľami alebo sa, ako my, spýtajte milých a ochotných Oravcov :-). 

03. 02. 2011 21:35

Ďalšie z kategórie Tipy na výlet

Hravé múzeum po sto rokoch aj na Slovensku! Dotýkať sa je povolené

Hravé múzeum po sto rokoch aj na Slovensku! Dotýkať sa je povolené

Múzeá sú pre deti väčšinou nuda, s výnimkou vypchatých zvieratiek. Texty pri exponátoch sú písané pre ne nezrozumiteľným jazykom, no ešte viac ich hnevá, že sa nemôžu ničoho chytať. A vy ich musíte neustále napomínať. Detské múzeum v Bratislave takéto obmedzenia nepozná.

16.01. 2011, 14:51

Naozaj, ako v Európe

Naozaj, ako v Európe

Pozývame vás do Európy. Netreba chodiť ďaleko ani dlho cestovať. Celú Európu nájdete na jednom mieste, v Komárne. Pomerne extravagantný projekt, Nádvorie Európy, tam slávnostne otvorili pred desiatimi rokmi. Na námestie postavili jeho tvorcovia charakteristické budovy takmer všetkých krajín.

04.01. 2011, 11:22

Vláčikom sa sem nedostanete

Vláčikom sa sem nedostanete

Malebné zákutia, kus histórie, posedenie pri vínku. Modra je príjemným miestom na prechádzky a na jeseň má obzvlášť svoje čaro. Ak ste tu boli naposledy na povinnej exkurzii zo školy, možno budete prekvapení, ako sa za posledné roky zmenila. I keď stále je čo doháňať.

19.12. 2010, 13:16

Lyžiarska dilema pri Kremnici

Lyžiarska dilema pri Kremnici

Minulý týždeň sme zavítali na zasnežené Donovaly. Rozvinuté lyžiarske stredisko nasadilo latku vysoko. No ako sa hovorí, nie každý deň je nedeľa, preto sme sa poobzerali po niečom bližšom a lacnejšom. Hor sa na Skalku do Kremnických vrchov!

02.02. 2011, 23:50