Nie sme najhoršia univerzita, bráni sa trnavská UCM

Trnava

Nie sme najhoršia univerzita, bráni sa trnavská UCM

TRNAVA – Univerzita svätých Cyrila a Metoda v Trnave reagovala na aktuálne výsledky hodnotenia Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry (ARRA). Dve z troch jej fakúlt totiž opätovne skončili na chvoste rebríčka kvality slovenských univerzít.

Podľa agentúry patria fakulty UCM na chvost rebríčka slovenských škol, vedenie školy hovorí vo svojom stanovisku o neobjektívnom hodnotení. Foto: Darina Kvetanová

Posledné v rámci svojich skupín skončili Filozofická a Prírodovedecká fakulta UCM. Fakulta masmediálnej komunikácie sa umiestnila na piatom mieste z ôsmich fakúlt s podobným zameraním. Hodnotenie vysokých škôl robí agentúra na základe údajov o vedeckej činnosti, pedagógoch, na základe počtu študentov a záujmu o štúdium. Zohľadňuje tiež granty a kvalitu doktorandského štúdia na jednotlivých školách. Podľa stanoviska UCM však metódy výskumu tejto agentúry favorizujú etablované vysoké školy a fakulty a odbory, na ktorých je dlhodobo zabehnutý tretí stupeň vzdelávania. Ten sa na UCM v súčasnosti len rozbieha. Univerzita vidí rovnako aj hodnotenie docentov a profesorov. Jasnú výhodu majú podľa nej školy s dlhodobo priznanými habilitačnými a inauguračnými právami. „Tie sa napríklad na Fakulte masmediálnej komunikácie rozbehli len koncom roka 2010, čo našu univerzitu v rámci zmieneného prieskumu opäť jasne znevýhodňuje,“ objasňujú v stanovisku a dodávajú, že agentúra neberie do úvahy napríklad uplatnenie na trhu, ktoré je v prípade jej absolventov vysoké. Hodnotenie preto UCM považuje za neobjektívne.
Negatívne stanovisko voči hodnoteniam ARRA zaujala vo februári 2010 aj Slovenská rektorská konferencia. Podľa rektorov agentúra publikuje nepravdivé a neprofesionálne vyjadrenia, pričom ignoruje napríklad hodnotenia Akreditačnej komisie, ktorá je zo zákona jediným oprávneným orgánom vyjadrovať sa ku kvalite vysokých škôl.
Ďalšie dve trnavské vysoké školy boli v hodnotení ARRA v porovnaní UCM úspešnejšie. Fakulty Trnavskej univerzity zaujali popredné a stredné priečky, Materiálovo-technologická fakulta v Trnave sa spomedzi dvadsiatich štyroch fakúlt technického zamerania umiestnila na osemnástom mieste.

05. 02. 2011 18:19

Ďalšie z kategórie Trnava

Mŕtvy muž, ktorého našli policajti na Prednádraží, je päťdesiatročný Trnavčan

TRNAVA – Mŕtve telo neznámeho muža našli trnavskí mestskí policajti v nedeľu dopoludnia.

07.02. 2011, 12:45

Najdrahší ostal výrobcovi

Najdrahší ostal výrobcovi

TRNAVA – O najdrahší drevený betlehem na predajnej výstave v Spolku sv. Vojtecha mali záujem kňazi z rôznych farností. Nekúpil ho však nakoniec nikto.

28.12. 2010, 16:47

Pred zápachom a odpadkami už chráni obchodníkov mreža

Pred zápachom a odpadkami už chráni obchodníkov mreža

TRNAVA – Priestory pred budovou Pod stĺpmi chráni už niekoľko týždňov mreža. Mesto a správcovská firma TT-Komfort ju sem umiestnili na žiadosť nájomníkov nebytových priestorov.

17.02. 2011, 16:40

Zabudnutý Majster i králi

Zabudnutý Majster i králi

TRNAVA – Kráľov Bela IV. a Ľudovíta I. takmer rozožrali červotoče. Od skazy ich zachránilo len to, že ich odkúpil za symbolickú sumu zberateľ. Dvadsaťtri rokov tieto sochy takmer nikto nevidel. Vyhotovil ich rezbár František Hlavička na objednávku múzea a trnavskej radnice k 750. výročiu mesta.

03.02. 2011, 12:47