Škola bude vychovávať odborníkov na úsporu energie

Trnava

TRNAVA – Na Strednej odbornej škole elektrotechnickej v Trnave sa vyučí takmer tridsať študentov v novom študijnom odbore technik energetických zariadení budov.

Nové študijné zameranie je v rámci Slovenska novinkou a v rámci Trnavského kraja unikátom. Absolventi odboru budú ovládať všetky stavebné, strojárske a elektrotechnické činnosti potrebné pri zhotovovaní rozvodov budov. Stanú sa poradcami pre domácnosti a malé prevádzky, ktoré chcú dosiahnuť úsporu energie. Ako povedala zástupkyňa riaditeľa školy Iveta Bakičová, učebné osnovy odboru odrážajú najnovšie trendy v oblasti moderných technických energetických zariadení založených na báze zemného plynu v kombinácii s obnoviteľnými zdrojmi energie. V prvom ročníku študuje od septembra 28 žiakov, tí dnes čakajú na otvorenie odbornej dielne s profesionálnym vybavením. „Bude obsahovať fotovoltaické solárne zriadenia, plynové čerpadlá, kotly. Všetku techniku sme zakúpili vďaka Ekofondu Slovenského plynárenského priemyslu. Stavebne dielňu realizuje trnavská firma ESM Yzamer, s. r. o. “ uviedla ďalej zástupkyňa. Podobné odbory ponúkajú na Slovensku ešte dve stredné školy, v Banskej Bystrici a Prešove.

07. 02. 2011 12:57

Ďalšie z kategórie Trnava

Policajti chystajú pred derby opatrenia. Uzavrú celú Kollárovu ulicu

Policajti chystajú pred derby opatrenia. Uzavrú celú Kollárovu ulicu

TRNAVA - Futbalové stretnutie, ktoré sa odohrá v Trnave medzi klubmi Slovan Bratislava a Spartak Trnava v piatok 25. februára o 17.30 h, vyhodnotila polícia z hľadiska bezpečnosti ako rizikové.

15.02. 2011, 14:38

Nie sme najhoršia univerzita, bráni sa trnavská UCM

Nie sme najhoršia univerzita, bráni sa trnavská UCM

TRNAVA – Univerzita svätých Cyrila a Metoda v Trnave reagovala na aktuálne výsledky hodnotenia Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry (ARRA). Dve z troch jej fakúlt totiž opätovne skončili na chvoste rebríčka kvality slovenských univerzít.

05.02. 2011, 18:19

Prehrali bitku, vyhrali vojnu

Prehrali bitku, vyhrali vojnu

TRNAVA – Taký úspech ľavicových poslancov nik nečakal. Ani oni sami. Aj preto sa pred polnocou z krajského sídla strany Smer – SD ozývalo šťastie a spev.

23.12. 2010, 09:49

VIDEO: Nové sú zelené, lebo sú ekologické

VIDEO: Nové sú zelené, lebo sú ekologické

TRNAVA - Slovenská autobusová doprava (SAD) Trnava, a. s., dala od piatka do užívania 19 nových bezbariérových autobusov na stlačený zemný plyn (CNG) pre mestskú hromadnú dopravu.

15.04. 2011, 17:24