Elektrický prúd zabíjal! Dospelé labute a mláďatá našli zhorené pod drôtmi

Piešťany

Elektrický prúd zabíjal! Dospelé labute a mláďatá našli zhorené pod drôtmi

PIEŠŤANY– Niekoľko mŕtvych labutí našli v pondelok popoludní na poli medzi Drahovcami a Piešťanmi neďaleko hlavnej cesty.

Uhynuté labute ležali priamo pod elektrickými drôtmi. FOTO: TIBOR ŠNAJDÁR

 

Tri z nich zabil náraz do stĺpu vysokého napätia a jedno tohtoročné mláďa zásah elektrickým prúdom. To tam ležalo už niekoľko dní. Na krku a zobáku malo popáleniny. Ďalšia vysilená labuť skončila v záchrannej stanici pre zvieratá v Ratnovciach. „Mŕtve labute boli spadnuté priamo pod drôtmi. Vážia desať až dvanásť kilogramov a každý takýto náraz ich zabije,“ hovorí Tibor Šnajdár z Občianskeho združenia Havran. Labute sa v súčasnosti chodia pásť na zelené pole. Práve tam sa nachádzajú stĺpy vysokého napätia, labute ich však nevidia a prudký náraz do nich ich zabíja. Ochranár Šnajdár považuje vysadenie takýchto rastlín v blízkosti vodnej nádrže Sĺňava za nešťastné. „Problémom je aj to, že ľudia v meste kŕmia labute. Márne im vysvetľujem, že to správne nie je. Tieto vtáky musia odletieť prezimovať na juh, zostať by tu mali len staré a nevládne jedince. Lenže tu je dnes sto zdravých kusov,“ hovorí.
Občianske združenie Havran je v súčasnosti jediným, ktoré v súčasnosti ošetruje a vypúšťa do prírody voľne žijúce zvieratá. Ročne ich cez ruky ochranárov prejdú asi dve stovky.
Prípadom uhynutých labutí sa zaoberá aj Obvodný úrad životného prostredia v Piešťanoch.
 

08. 02. 2011 08:56

Ďalšie z kategórie Piešťany

VIDEO: Dvetisíc brigádnikov čistí mesto od špiny

VIDEO: Dvetisíc brigádnikov čistí mesto od špiny

PIEŠŤANY – Už žiadny neporiadok. To si povedal Piešťanec Michal Fiala a zaktivizoval školákov i úradníkov. Tí v rámci podujatia Gesto za čisté mesto už po druhý raz vyšli v pondelok do ulíc zbierať odpadky.

15.03. 2011, 11:17

Pre kúpalisko vyrúbu 330 stromov

Pre kúpalisko vyrúbu 330 stromov

PIEŠŤANY – Bazény, ktoré radnica plánuje začať stavať, rozhádali obyvateľov mesta. Kým jedni chcú, aby sa kúpalisko postavilo za každú cenu, druhí sa obávajú zničenia mestského parku. Okrem množstva náletovej zelene totiž vyrúbu aj niekoľko vzácnych starých topoľov.

12.01. 2011, 09:25

Muž sa zastrelil na toaletách v cukrárni

PIEŠŤANY – V utorok večer sa v cukrárni v centre mesta odohrala tragédia. Jeden z návštevníkov vytiahol pištoľ a na pánskej toalete si strelil do hlavy. Šlo o päťdesiatdeväťročného ročného muža z Moravian nad Váhom.

16.02. 2011, 09:03

Samovrah skončil na psychiatrii

Samovrah skončil na psychiatrii

PIEŠŤANY – Najprv sa chcel hodiť pod vlak, potom zase skočiť z mosta rovno do Váhu. Vo štvrtok ráno mestskí policajti zachraňovali štyridsaťšesťročného Jána zo Starej Lehoty.

24.01. 2011, 14:19