Recept: Schönovo kura na mede

Recepty

Schönovo kura na mede

Fakt, ten Jožko Schön sa nám stále vracia do myšlienok. Beňo Škreko robil na jeho počesť hubársku ligu, mne občas chýba aj v kuchyni. Veď rád varil a delil sa o dobré recepty. Napríklad také jeho kura na mede sme si obľúbili na prvý šup.

Jožko Schön rád varil a delil sa o dobré recepty. Jeho kura na mede chutilo každému. Foto: Janka

 

Dobrá papanica! A jednoduchá príprava. Ak chcete, uvarte si so mnou. Možno pre výpadok pamäti čosi preonačím. Žiaľ, Jožko ma už neopraví. Poďme na to.
Kuracie alebo morčacie prsia nakrájam na malé kúsky. V miske zalejem sójovou omáčkou, posypem oreganom, pridám tri lyžice medu, dve lyžice rastlinného oleja, jedno väčšie vajce, trochu rasce, štipku karí korenia. Všetko premiešam a nechám v chladničke dve hodiny marinovať. Potom doplním zmes ešte dvoma lyžicami kukuričného škrobu a po premiešaní v panvici na rozohriatom oleji rýchlo opražím. Prikryjem a asi 10 – 15 minút dusím. V prípade potreby trochu podlejem vodou, aby med v zmesi neprihorel. Voda sa pred dovarením musí úplne odpariť, aby mäso získalo sklovitý vzhľad. Nakoniec jedlo ešte navoniam troškou rozdrvenej bazalky, prípadne dochutím vegetou a určite posypem čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Vhodnou prílohou k tomuto slano-sladkému pokrmu je klasicky uvarená ryža s pridanou hrsťou sušených hrozienok. Ako doplnok poslúži napríklad rýchly jablkový kompót alebo zeleninový šalát podľa chuti.

 

JANKA

15. 02. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Recepty

Recept na vylízané taniere

Recept na vylízané taniere

Život mi ešte stále žičí tancovať v kuchyni pre potešenie žalúdkov mojich troch najbližších. No a keď už varím pre štyroch, občas behám i s fotoaparátom, aby sa najedli aj ďalší. Aspoň očami, kým ich svojím receptom nepresvedčím, že sa oplatí vyskúšať.

20.12. 2010, 10:01

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Aj vegetarián dostane raz za čas chuť na niečo, čo vyzerá ako jedlo z tanierov mäsožravcov. Čo potom? Ja som si naposledy kúpila sójový polotovar s názvom Sójové stejky.

20.12. 2010, 09:27

Chuťovky španielskeho kráľa

Chuťovky španielskeho kráľa

Tapas sa zrodil, keď španielsky kráľ Alfonso X. Múdry ochorel. Musel prijímať malé množstvá jedla a vína medzi hlavnými chodmi. Po uzdravení nariadil, aby sa v Castílii víno servírovalo s niečím na zahryznutie.

01.03. 2011, 00:00

Horúca jesenná dobrôtka

Horúca jesenná dobrôtka

Sezóna tekvíc je v plnom prúde. Ak ich využívate len na vyrezávanie zubatých hláv, robíte veľkú chybu. Z tekvice môžete uvariť skvelú polievku.

20.12. 2010, 09:45