Recept: Schönovo kura na mede

Recepty

Schönovo kura na mede

Fakt, ten Jožko Schön sa nám stále vracia do myšlienok. Beňo Škreko robil na jeho počesť hubársku ligu, mne občas chýba aj v kuchyni. Veď rád varil a delil sa o dobré recepty. Napríklad také jeho kura na mede sme si obľúbili na prvý šup.

Jožko Schön rád varil a delil sa o dobré recepty. Jeho kura na mede chutilo každému. Foto: Janka

 

Dobrá papanica! A jednoduchá príprava. Ak chcete, uvarte si so mnou. Možno pre výpadok pamäti čosi preonačím. Žiaľ, Jožko ma už neopraví. Poďme na to.
Kuracie alebo morčacie prsia nakrájam na malé kúsky. V miske zalejem sójovou omáčkou, posypem oreganom, pridám tri lyžice medu, dve lyžice rastlinného oleja, jedno väčšie vajce, trochu rasce, štipku karí korenia. Všetko premiešam a nechám v chladničke dve hodiny marinovať. Potom doplním zmes ešte dvoma lyžicami kukuričného škrobu a po premiešaní v panvici na rozohriatom oleji rýchlo opražím. Prikryjem a asi 10 – 15 minút dusím. V prípade potreby trochu podlejem vodou, aby med v zmesi neprihorel. Voda sa pred dovarením musí úplne odpariť, aby mäso získalo sklovitý vzhľad. Nakoniec jedlo ešte navoniam troškou rozdrvenej bazalky, prípadne dochutím vegetou a určite posypem čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Vhodnou prílohou k tomuto slano-sladkému pokrmu je klasicky uvarená ryža s pridanou hrsťou sušených hrozienok. Ako doplnok poslúži napríklad rýchly jablkový kompót alebo zeleninový šalát podľa chuti.

 

JANKA

15. 02. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Recepty

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Aj vegetarián dostane raz za čas chuť na niečo, čo vyzerá ako jedlo z tanierov mäsožravcov. Čo potom? Ja som si naposledy kúpila sójový polotovar s názvom Sójové stejky.

20.12. 2010, 09:27

Vtáčik skoro ako v družine

Vtáčik skoro ako v družine

Neviem prečo, ale nejako sa mi zacnelo. V školskej jedálni som toto jedlo príliš nemusel. Zdalo sa mi nejaké čudné a neveriacky som krútil hlavou, čo to tí Španieli jedia. Vôbec som netušil, že zohnať v Španielsku niečo, čomu u nás hovoríme španielsky váčik je takmer nemožné. Nevadí.

20.12. 2010, 09:48

Chuťovky španielskeho kráľa

Chuťovky španielskeho kráľa

Tapas sa zrodil, keď španielsky kráľ Alfonso X. Múdry ochorel. Musel prijímať malé množstvá jedla a vína medzi hlavnými chodmi. Po uzdravení nariadil, aby sa v Castílii víno servírovalo s niečím na zahryznutie.

01.03. 2011, 00:00

Suši dolnozemských Slovákov

Suši dolnozemských Slovákov

Nebudem sa hádať. Viem, že podobné jedlo varia Maďari a aj Poliaci. Ani u nás to nie je neznáma pochúťka. Jedno je však isté. U dolnozemských Slovákov je to skrátka nepredstaviteľná súčasť jednoduchých, a aj slávnostných obedov a večerí. Môže byť len predjedlom alebo aj hlavným jedlom. Poliaci mu hovoria holúbky (golubki), Slováci v Rumunsku zasa zakrúcaná kapusta a tí v Srbskej Vojvodine mu vravia v miestnom jazyku sarma.

06.01. 2011, 10:33