Recept: Koláčiky nielen na svadbu

Recepty

Koláčiky nielen na svadbu

U nás doma príliš neobľubujeme ťažké krémové zákusky. Zato kysnuté buchty alebo koláčiky si doprajeme takmer každú nedeľu. Zvlášť teraz v zime dobre padnú k šálke kávy, teplého kakaa alebo vareného vínka.

V originálnom recepte je tvaroh vo vnútri koláčikov, no rovnako chutný je, keď ho dáte navrch, spolu s lekvárom a posýpkou. Foto: Katarína Rosinová

 

Recept na tradičné moravské koláče dostala mama od svojej dobrej kamarátky Moravanky. Hovorí sa im aj svadobné. Vždy, keď ich urobí, zmiznú skôr, ako stihnú vychladnúť. Skvelú chuť im dodáva citrónová kôra a dva druhy plnky. Najskôr si zarobíme kvások zo 40-gramovej kocky droždia, troch až štyroch deci vlažného mlieka, štipky cukru a múky. Z kila polohrubej múky, 250 gramov klasického masla, kvásku, ôsmich lyžíc kryštálového cukru, štipky soli a troch žĺtkov vypracujeme cesto. Vmiešame doň aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry. Kým cesto kysne, zarobíme si tvarohovú plnku z tučného tvarohu, vajíčka a vanilínového cukru. Môžeme pridať aj hrozienka. Okrem toho potrebujeme aj pikantný džem, najlepšie marhuľový alebo slivkový. Z cesta vykrajujeme lyžicou kolieska. Rukou z nich urobíme placky a do stredu každej položíme kôpku tvarohovej plnky. Vymodelujeme bochníčky. Navrchu spravíme jamku, potrieme žĺtkom a naplníme džemom. Nakoniec koláčiky posypeme mrveničkou z múky, masla a práškového cukru. Keďže plnenie tvarohom je pomerne prácne, lebo vyteká, trochu sme si to zjednodušili. Tvaroh dávame navrch a naň ešte lekvár a posýpku. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi dvadsať minút. Pozor, aby ste si nepopálili jazyk!

22. 02. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Recepty

Deci rumu do klobás

Deci rumu do klobás

Klobásky a zemiaky upečené v jednom kamennom pekáči. Dobrota. Na pohľad žiadna vážna veda alebo recept, ktorý by potreboval viac priestoru. Omyl. Teda, ak nechcete žuť nestráviteľné kúsky lacných šúľkov z hypermarketu.

08.02. 2011, 00:00

Schönovo kura na mede

Schönovo kura na mede

Fakt, ten Jožko Schön sa nám stále vracia do myšlienok. Beňo Škreko robil na jeho počesť hubársku ligu, mne občas chýba aj v kuchyni. Veď rád varil a delil sa o dobré recepty. Napríklad také jeho kura na mede sme si obľúbili na prvý šup.

15.02. 2011, 00:00

Chutná barania hlava

Chutná barania hlava

Nie, nebojte sa, nebudeme variť barany, ale cícer baraní (Cicer arietinum). Jeho názov je odvodený z latinského slova aries, čo v preklade znamená barania hlava.

08.03. 2011, 00:00

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Aj vegetarián dostane raz za čas chuť na niečo, čo vyzerá ako jedlo z tanierov mäsožravcov. Čo potom? Ja som si naposledy kúpila sójový polotovar s názvom Sójové stejky.

20.12. 2010, 09:27