Predseda ZsFZ Ladislav Gádoši ide tvrdo po neplatičoch

Krajské súťaže

Predseda ZsFZ Ladislav Gádoši ide tvrdo po neplatičoch

Západoslovenský futbalový zväz má od septembra 2010 nového predsedu. Bývalý popredný slovenský rozhodca Ladislav Gádoši musí hneď od nástupu do funkcie riešiť viaceré problémy. Tvrdí, že sa k nedostatkom postaví nekompromisne.

My sme tu pre kluby, a nie naopak. Tak znie heslo predsedu ZsFZ Ladislava Gádošiho. Foto: Ján Král

 

Ak nás štatistiky neklamú, máte na konte 399 prvoligových zápasov a zhruba sto medzinárodných. Ktorý bol ten najpamätnejší?
- Každý zápas je neopakovateľné divadlo. Krásne pocity zažijete nielen na Anfield Roade či Old Trafforde, ale aj v zápasoch na nižších úrovniach. V pamäti mi azda najviac zostali súboje v kvalifikácii majstrovstiev Európy Taliansko – Slovinsko a Bulharsko – Írsko, na klubovej úrovni napríklad duel Everton – Reykjavík.
S vaším rozlúčkovým stretnutím na medzinárodnej scéne sa vraj spája zábavná príhoda.
- S medzinárodnom kariérou som sa lúčil v stretnutí Malaga – Partizan Belehrad. Domáci vyhrali 1:0 z penalty. O mesiac som Partizanu rozhodoval prípravný zápas v Turecku. Keď ma hráči zbadali, chytali sa za hlavy, že znova prehrajú z jedenástky.
Keď ste rozhodovali zápas Bulharom, stretli ste sa aj s legendárnym Christom Stoičkovom.
- Christo si pred zápasom zvykol dať cigaretku. Pred zápasom som robil na chodbe strečing a pozval ma, nuž sme si spoločne zapálili. Cez zápas to potom bola na ihrisku absolútna pohoda. Aj takto sa dá vybudovať normálny vzťah medzi rozhodcom a hráčom. Samozrejme, nechcem dávať takýto návod pre mladých začínajúcich rozhodcov.
Arbitri si však na zápasoch neraz aj poriadne vytrpia. Prešli ste si tým aj vy?
- Nemám, čo tajiť. V okrese som napríklad zažil obliatie vínom zo strany diváka. V slovenskej lige po zápase Ružomberok – Petržalka prišlo v útrobách štadióna ku kontaktu s funkcionárom hostí. Po čase sme si veci vysvetlili, druhá strana sa ospravedlnila a tým považujem vec za vybavenú. Futbal prináša aj napätie, nervozitu a adrenalín. V danom momente funkcionár neudržal emócie a stalo sa to. Samozrejme, toto sú veci, čo rozhodcov nemôžu od povolania odradiť. Viem, že ťažké situácie zažívajú rozhodcovia na nižších úrovniach, kde častejšie prichádza aj k fyzickým atakom delegovaných osôb od ľudí, ktorí sú väčšinou pod vplyvom alkoholu.
Od septembra ste vo funkcii predsedu Západoslovenského futbalového zväzu. Čo môžete robiť, aby sa takéto prejavy minimalizovali?
- Osem a pol roka som bol predsedom disciplinárnej komisie. Ako bývalý rozhodca som sa snažil všetky tieto prejavy hrubosti na ihriskách potláčať v najväčšej možnej miere. Delegované osoby treba chrániť. Samozrejme, viem, že aj rozhodcovia sú niekedy dôvodom napätia na hracích plochách. Ani chybné verdikty by ale nemali dávať dôvod, aby prichádzalo k najťažším deliktom, akým fyzické napadnutie je. Podobné prehrešky som sa vždy snažil riešiť striktne, v rámci disciplinárneho poriadku. Úzko som spolupracoval s trénersko-metodickou komisiou ZsFZ. Tá si, žiaľ, nevedela dať rady s nešportovým správaním trénerov, ktorí zo svojich priestorov atakovali rozhodcov slovne i fyzicky. Preto v ostatných rokoch okrem individuálnych trestov pre previnilcov sankcionujeme pokutou aj kluby. V poslednom čase sme zaznamenali pokles týchto prejavov, keďže kluby majú pod hrozbou sankcií väčší záujem vplývať na okolie, aby sa chovalo korektne.
Ktorí rozhodcovia podľa vás patria k slovenskej špičke a ktorí zaostávajú?
- Veľmi dobrými rozhodcami sú Jozef Pavlík a Richard Trutz. Určitým sklamaním je pre mňa pôsobenie Vlada Vnuka a Mária Vlka na medzinárodnej scéne. Za štyri roky sa neposunuli ani o krok vyššie. Spomedzi trnavských rozhodcov je dlhoročnou oporou zboru napriek nedostatkom v jesennej časti Vlado Hracho. Peter Královič má veľkú perspektívu a šancu stať sa i medzinárodným rozhodcom. Zlepšiť musíme výchovu asistentov rozhodcu.
Korupcia. To bude asi večná téma, či v slovenskom futbale je, alebo nie...
- Verejnosť sa často domnieva, že sa niečo v zápase deje. Nie všetko však je tak, ako si vysvetľujú fanúšikovia. Určité motívy na diskusie asi dávajú posledné kauzy, ktoré sa objavili v médiách v súvislosti s naším bývalým rozhodcom a popredným funkcionárom. Mne len zostáva veriť, že obvinenia sa nezakladajú na pravde. Pevne verím, že ani jeden by sa takto neznížil. Pohyboval som sa na našich ihriskách dlhé roky, že by som sa ale osobne stretol s korupčnými praktikami, nemôžem povedať.
Máte premyslené kroky, ako znižovať priestor na vznik takýchto úvahy?
- V orgánoch ZsFZ diskutujeme i na túto tému. V predchádzajúcom období sa vyskytli prípady, ktorými sa zaoberali orgány činné v trestnom konaní aj my v našom zväze. Verím, že dotknutí dokážu svoju nevinu. V opačnom prípade vyvodíme dôsledky. ZsFZ roky spolupracuje s Úradom boja proti korupcii. Máme dohodnuté určité postupy, pevne verím, že v našom regióne v budúcnosti podobné praktiky nebudeme musieť riešiť.
Novým predsedom SFZ sa stal Ján Kováčik, vy ste taktiež vo funkcii novicom. Zlepšila sa spolupráca medzi SFZ a ZsFZ?
- Pred volebnou konferenciou SFZ sme umožnili vystúpiť všetkým kandidátom na post prezidenta pred delegátmi ZsFZ s hlasovacím právom. Každý hovoril o cieľoch, ktoré by rád naplnil. Osobne som mal pocit, že najviac presvedčil delegátov práve Ján Kováčik. Už pri prezentácii programu prejavil pevné vízie a sformuloval spôsoby, ako ich naplniť. Jednoznačne deklaroval, že má záujem o úzku spoluprácu s regiónmi. Verím, že onedlho sa to stane, pretože zatiaľ musel riešiť veľa iných problémov. K diskusii medzi jednotlivými regiónmi určite príde. Potešilo by ma, ak by sa prezident zúčastnil na najbližšej rade ZsFZ.
Priniesol úspech reprezentácie na šampionáte v Afrike zlepšenie ekonomickej situácie v slovenskom futbale?
- Ján Kováčik hovoril o nutnej stabilizácii finančnej situácie futbalového zväzu, ktorá nie je príliš ružová. Očakávali sme, že po šampionáte sa zlepší. Bohužiaľ, naše predstavy sa v tomto smere absolútne nenaplnili. Ale bude to predmet rokovania Rady SFZ vo štvrtok 17. februára. Prezident bude informovať a všetci členovia rady dostanú vyúčtovanie tímu Afrika. Predpokladám, že prezident zverejní konkrétne údaje. Nechcem ale predbiehať a ani to v tejto chvíli viac komentovať.
 

Počas rozhodcovskej kariéry sa zúčastnil aj na viacerých exhibíciách. S najznámejším slovenským bačom Ibrahimom Maigom sa zvečnili počas hokejového duelu. Foto: archív lg

 

Ako to vyzerá s reorganizáciou súťaží, o ktorej sa v zime veľa debatovalo?
- Topoľčiansky ObFZ už roky avizuje, že treba zmeniť štruktúru piatych líg. Bytostne sa ich dotýkajú vysoké náklady na cestovanie. Našou povinnosťou a slušnosťou bolo reagovať na návrh. Po diskusiách v dvanástich ObFZ, ktoré prerokovali myšlienku, sa sedem ObFZ vyjadrilo proti a päť za zmenu v súťažiach. Momentálne reštrukturalizácia súťaží teda neprichádza do úvahy.
Reorganizácia teda definitívne padla?
- Pokiaľ nebude všeobecná zhoda, nemôžeme k tomuto kroku pristúpiť. Samozrejme, nebránime sa ďalšej diskusii. Jednoznačný pomer hlasovania ale hovorí, že by bolo nekorektné, aby sme teraz spravili zmenu. Diskusia na túto téme ešte prebehne. Výmeny názorov sú potrebné, nechceme diktovať zvrchu. Ak by prišlo ku konsenzu do 25. februára, sme pripravení na zmenu už od najbližšieho ročníka. Povedal by som k tomu ešte jednu vec. Okrem logických argumentov, by som bol rád, aby zohrala pri rozhodovaní úlohu aj lojalita voči ostatným ObFZ. Argumenty ObFZ Topoľčany sú totiž vcelku oprávnené.
Neplatiči – to je ďalšia horúca téma zimy. Pohol sa tento problém k lepšiemu?
- Mrzí ma, že medzi neplatičmi v súvislosti s bezhotovostným vyplácaním rozhodcov a delegátov sú aj kluby z tretej ligy. Dlh momentálne dosahuje „už len“ zhruba 12 tisíc eur. Podarilo sa ho znížiť na túto hranicu z 55 tisíc eur. Podlžnosti voči rozhodcom sme zatiaľ vyplatili z prostriedkov zväzu. Inkriminované kluby nemôžu realizovať prestupy ani hosťovania. Ak si neuhradia záväzky voči zväzu ani do štartu futbalovej jari, budeme postupovať v zmysle disciplinárneho poriadku a pristúpime k odpočtu bodov po skončení súťaže.
V kandidatúre na post predsedu ZsFZ ste deklarovali záujem na vytvorení marketingového tímu. Podaril sa vám už zostaviť?
- Body svojho programu chcem napĺňať a sľuby plniť. Marketingový tím postupne tvoríme, okrem člena výkonného výboru sú doň navrhnutí zatiaľ ďalší traja podnikatelia. Mená oznámim až po zasadnutí výkonného výboru. Ďalším krokom by malo byť transformovanie tohto tímu do oficiálnej marketingovej komisie. Kluby sa boria s finančnými problémami, radi by sme prispeli k ich ekonomickej stabilizácii.
ObFZ Trnava robil pasportizáciu ihrísk. Plánujete postupne sprísňovať kritéria na štadióny aj v kraji?
- Športovo-technická komisia ZsFZ dostala za úlohu, aby pripravila podmienky, za akých kluby pripustíme do jarnej časti súťaží ZsFZ. Napríklad na štadiónoch tretích líg bude musieť byť minimálne jedna krytá tribúna. Budeme striktní a ZsFZ urobí maximum, aby sa podmienky na štadiónoch zlepšili.
Vo funkcii ste od 3. septembra. Čo považujete za svoj doteraz najväčší úspech na poste predsedu?
- Jednoznačne som vyslovil, že by som veľmi rád spolupracoval aj s ľuďmi, ktorí ma na konferencii nevolili. Premietlo sa to aj pri tvorbe a skladaní komisií SFZ. Navrhli sme zástupcov všetkých ObFZ. Podarilo sa nám nominovať do týchto komisií veľa funkcionárov, nepamätám si, že by toľko zástupcov ZsFZ fungovalo v štruktúrach SFZ. Považujem to za veľký úspech. Máme rozpracovaného finančného partnera, ktorý chce spolupracovať pri vytváraní podmienok prípravy tretích, štvrtých a piatych ročníkov. Stretávam sa s pozitívnymi ohlasmi na kvalitu internetovej stránky. Mám záujem zlepšiť aj komunikáciu s bežným divákom. Dostávam ohlasy kladné i záporné. Nestalo sa, aby som nereagoval na podnety. Komunikáciu vnímam ako povinnosť. Máme pred sebou veľa úloh, ktoré by sme radi naplnili. Nechceme sa stavať, do pozície, že kluby sú tu pre nás. Naopak, to my sme tu pre kluby.

 

Strach v Gádošiho očiach je opodstatnený. Hráčovi Evertonu zapadol jazyk. Foto: archív lg


Kto je Ladislav Gádoši
Narodil sa 3. mája 1957 v Dolnej Krupej. Ako futbalové ucho rástol v trnavskom Spartaku. Osemnásť rokov rozhodoval na najvyššej úrovni, desať rokov figuroval na listine FIFA. Neskôr pôsobil ako delegát na slovenskej i európskej úrovni. Funkcionárske posty zastával v ObFZ Trnava, bol podpredsedom rozhodcov SFZ, predsedal disciplinárnej komisii ZsFZ. Od 3. septembra je prezidentom ZsFZ. Z cudzích jazykov sa dorozumie po anglicky a rusky, s priateľmi si rád zahrá tenis. Ostré súboje zvádzal najmä s priateľmi Karolom Belkom či Jozefmi Žitníkom a Rusnákom.


Nechápe Dolnú Krupú
Ladislav Gádoši je rodák z Dolnej Krupej. Ako vníma tohtosezónnu spanilú jazdu účastníka najvyššej okresnej súťaže? „Priznám sa, že nemám čas navštevovať ich stretnutia. Sledujem aspoň dva - tri zápasi v rámci ZsFZ cez víkend. Momentálne vnímam, že Dolná Krupá dlhuje zväzu malú čiastku za bezhotovostný styk. Považujem za nepochopiteľné, že svoj záväzok nevyrovnali a vystavujú sa rizikám zastavenia činnosti,“ uviedol Ladislav Gádoši.


Tancuje na všetko
Plesová sezóna neobišla ani ZsFZ, do gala sa nahodili futbaloví činovníci v Zlatých Moravciach. „Tanečný parket bol takmer stále plný, ani som nepredpokladal, že moji kolegovia sú takí zdatní parketoví levi. Ľudia sa cítili na plese dobre, čo je dôležité. Veľa zábavy sme si užili pri ťahaní tomboly či nad ránom pri speve. Jeden kolega z Bratislavy rozospieval celú sálu,“ vraví Gádoši. „Patril mi úvodný tanec plesu, rád si zatancujem nielen klasické, ale i moderné tance a odviažem sa aj pri tónoch ľudoviek,“ usmial sa.

20. 02. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Krajské súťaže

Horvatovič chce ísť ešte aspoň raz na vlečku

KRIŽOVANY – Zlé jazyky v zimnej prestávke tvrdili, že Miroslav Horvatovič definitívne zavesí kopačky na klinec. Stredopoliar Križovian nad Dudváhom, ktorý má i ligové skúsenosti z trnavského Spartaka a Trenčína, totiž vynechal takmer celú zimnú prípravu.

19.03. 2011, 00:00

Filip povedie Moravany

MORAVANY NAD VÁHOM – Prvý jarný tréning absolvoval druholigista v piatok 14.1. Viedol ho už nový tréner Andrej Filip, ktorý naposledy pôsobil v klube FC Neded.

13.01. 2011, 22:41

Zeleneč i Šúrovce vyhrali, Križovany remizovali

Cez víkend sa hralo v regióne viacero prípravných zápasov. Prinášame vám z nich výsledkový servis.

30.01. 2011, 14:42

Skúšajú posily

Skúšajú posily

Proti Siladiciam dali Horses príležitosť viacerým adeptom na štvrtoligový dres.

30.11. 2010, 11:38