Na spaľovňu v Smoleniciach už pôjdu právnikmi

Región

Na spaľovňu v Smoleniciach už pôjdu právnikmi

SMOLENICE – Nikto nám nemôže vnútiť to, čo tu nechceme. Tieto slová odzneli od ľudí na verejnom zasadnutí poslaneckého zboru obce v pondelok. Protest obyvateľov však odteraz prechádza do právneho sporu.

Starostka obce Pavlína Hornáčková plánuje stretnutie s tajomníkom životného prostredia. Baviť sa budú o spaľovni. foto: ras

 

Investor, ktorý chce stavať spaľovňu nebezpečných odpadov v areáli Chemolaku, požiadal o územné rozhodnutie. Obec zostala jeho postupom zaskočená. Poslanci prijali uznesenie o tom, aby investor dokázal, že jeho zámer je v súlade s územným plánom obce. Občiansky aktivista a poslanec Vladimír Polák tvrdí, že teraz už nie je proti čomu bojovať. Občianske združenie Smolenice proti spaľovni sa tak obracia na právnikov. „Odborné argumenty zlyhali, teraz to bude chytanie sa za slovíčka,“ hovorí Polák. Chemolak totiž tvrdí, že územie, kde chce stavať, sa nachádza v extraviláne obce, naopak, obecný úrad argumentuje tým, že stále ide o intravilán.
Ozývajú sa však aj hlasy za to, aby spaľovňu postavili. Bývalý hlavný energetik Chemolaku Miroslav Jabubec vidí výhodu v tom, že obec by v nej mohla zadarmo likvidovať komunálny odpad. „Ľudia si to musia nárokovať. Pracoval som v Chemolaku veľmi dlho. Viem, že spĺňajú všetky normy. Platí úzus, že odpad, ktorý sa tu vyprodukuje, by sa tu mal aj zničiť. Všetky protesty sú len mlátenie prázdnej slamy a vyrovnávanie si osobných účtov,“ myslí si.
Či spaľovňa bude v katastri Smoleníc nakoniec stáť, rozhodne asi až súd. V protestnej podpisovej akcii vyzbierali aktivisti doteraz viac ako desaťtisíc podpisov.
 

18. 02. 2011 11:59

Ďalšie z kategórie Región

Veľkí zostávajú v politike

TEPLIČKY - Starosta Miroslav Veľký aj jeho brat Tibor Veľký, ktorý je hlavou Horného Trhovišťa, pokračujú vo svojich funkciách. V Tepličkách nedávno hrozilo, že zanikne futbal, no v poslednej chvíli ho práve starosta zachránil.

23.12. 2010, 10:18

Zbohom všetkým bosorkám!

Zbohom všetkým bosorkám!

VLČKOVCE – V domoch už veru mátohy nenájdete. V pondelok večer ich v treskúcej zime ľuďom z príbytkov vymietli Lucie a mládenci, čo ich sprevádzali.

28.12. 2010, 16:47

Trakovice prišli o turistickú atrakciu, z termálnej vody nebude nič

TRAKOVICE – Obec chcela obnoviť pôvodnú päťdesiat metrov hlbokú artézsku studňu aj starý termálny vrt. Zistili však, že voda v studni nie je mineralizovaná, ale svojím zložením podobná obyčajnej z vodovodu.

18.02. 2011, 11:59

Trikrát Hrčka

V Trnavskom okrese budú nasledujúce štyri roky na čele obcí až traja starostovia s rovnakým priezviskom.

23.12. 2010, 11:06