Trakovice prišli o turistickú atrakciu, z termálnej vody nebude nič

Región

TRAKOVICE – Obec chcela obnoviť pôvodnú päťdesiat metrov hlbokú artézsku studňu aj starý termálny vrt. Zistili však, že voda v studni nie je mineralizovaná, ale svojím zložením podobná obyčajnej z vodovodu.

Navyše, prevŕtanie sa do hĺbky k termálnemu prameňu by stálo státisíce eur. Na to obecný úrad peniaze nemá. Trakovice tak prišli o jednu z možných turistických atrakcií. „V miestach, kde sa prameň nachádza, máme naplánovanú rekreačnú zónu. Do budúcnosti nevylučujeme, že ak sa nájde investor, ktorý bude chcieť termálnu vodu využiť pre akvapark,“ hovorí starosta obce Ľudovít Tolarovič. Prameň má teplotu 79 stupňov Celzia s výdatnosťou rovnakou ako v popradskej Tatralandii. Približne 144 metrov kubických za deň. Voda je natoľko mineralizovaná, že ak by ním obec chcela zásobovať prípadný akvapark, vodu by nemohli vypúšťať do potoka, pretože by pozabíjala všetko živé.
Vrty v okolí obce urobili ešte začiatkom šesťdesiatych rokov pracovníci podniku Nafta Gbely. Hľadali tu ropu a zemný plyn. Voda podľa pamätníkov vtedy striekala až do výšky dvadsať metrov. V roku 1990 obec uvažovala nad možnosťou vykurovania skleníkov termálnym prameňom.
 

18. 02. 2011 11:59

Ďalšie z kategórie Región

Stručne z regiónu

PIEŠŤANY – Dve pobehujúce ovce v stredu predpoludním si všimli obyvatelia Rastislavovej ulice. Ich majiteľ nič netušil. Zahnať späť do jedného z dvorov rodinných domov sa ich nikto neodvážil, preto privolali mestskú políciu. Hliadka obe ovce priviedla do dvora majiteľa a bránu zabezpečila proti ďalšiemu úteku.

25.12. 2010, 15:49

Dostali odmeny

ZAVAR – V závere roka si finančne polepší nielen starosta obce, ale aj jeho zástupca, členovia obecnej rady a poslanci. Celkovo im obec vyplatí viac ako 4500 eur.

26.12. 2010, 09:21

V Cíferi budú mať prvé vojenské minimúzeum. Zriadi ho miestny rádioamatér

V Cíferi budú mať prvé vojenské minimúzeum. Zriadi ho miestny rádioamatér

Miroslav Horník má vo svojej zbierke 170 typov rádiových vysielačiek. Najstaršiu používali vojaci za druhej svetovej vojny. Niektoré prijímače si vyrobil sám, iné povymieňal s ostatnými zberateľmi a vyradené prístroje zháňal aj z armády.

18.03. 2011, 12:40

VIDEO: Vodič vrazil do školáčok, obe zomreli

VIDEO: Vodič vrazil do školáčok, obe zomreli

DUBOVANY – Tragédia sa stala v centre obce neďaleko autobusovej zastávky v stredu popoludní. Dvanásťročná Simonka s rovnako starou kamarátkou Alicou vychádzali spoza autobusu, z ktorého práve vystúpili. Keď prešli asi 50 metrov, napálil do nich devätnásťročný mladík z obce na Citroëne ZX, ktorý autobus vtedy predbiehal.

20.01. 2011, 21:23