Protihluková bariéra porastie, podnikatelia tvrdia, že im ublíži

Región

Protihluková bariéra porastie, podnikatelia tvrdia, že im ublíži

VLČKOVCE – Výstavba protihlukovej bariéry na rýchlostnej ceste R1 v katastri dvoch obcí naberá reálne kontúry. Národná diaľničná spoločnosť s ňou plánuje začať v druhej polovici tohto roku.

Dom Františka Kolára stojí len niekoľko metrov od rýchlostnej cesty R1. Protihluková bariéra bude podľa neho pre ľudí z tejto časti Vlčkoviec vyslobodením. Foto: Darina Kvetanová

Obyvatelia Vlčkoviec a Križovian nad Dudváhom, ktorí bývajú v blízkosti komunikácie, sa dožadovali výstavby bariéry roky. Podľa projektovej dokumentácie cesty R1 z Trnavy do Nitry mala hluk tlmiť pásová výsadba zelene. Tá tu však nikdy nevznikla a ľudia tak trinásť rokov znášajú nepriaznivé vplyvy. Vďaka pripomienkam Križovian nad Dudváhom Národná diaľničná spoločnosť (NDS) nakoniec v roku 2008 dopracovala potrebné štúdie a začala pripravovať stavbu protihlukovej bariéry. Do konca januára mala spoločnosť odovzdať príslušným orgánom stavebné povolenie a dokumentácie pre verejné obstarávanie, momentálne rieši majetkové vysporiadanie pozemkov pod stavbou. Ako informoval hovorca NDS Marcel Jánošík, stavbu začne spoločnosť realizovať v druhej časti roku 2011.
František Kolár z Vlčkoviec, ktorý býva v tesnej blízkosti cesty, povedal, že po výstavbe bariéry si ľudia z tejto časti obce konečne vydýchnu. „Bude to celkom iná kultúra. Kým som vymenil okná, hluk bol neúnosný. Od rána do večera sme počúvali piskot pneumatík.“ Rovnaké problémy s hlukom trápia aj približne päťsto obyvateľov susedných Križovian. Vznik protihlukovej bariéry za takýchto podmienok však nevníma pozitívne vedenie čerpacej stanice ÖMV a reštaurácie Hot-Pot, ktoré majú v tomto úseku cesty svoje prevádzky.

Podnikatelia tvrdia, že protihluková bariéra ich úplne zatieni a obmedzí tak ich činnosť. Foto: Darina Kvetanová

Tvrdia, že takmer šesť metrov vysoká a 2,5 kilometra dlhá stena bude brániť ich podnikateľskej činnosti. „Našu prevádzku nebudú motoristi vidieť, stena nás úplne zakryje,“ uviedol pre Trnavský hlas Peter Michalovič, konateľ firmy Acord, ktorá vlastní reštaurácie Hot-Pot. „Vieme, že dedinu a ľudí treba od hluku chrániť, preto s výstavbou súhlasíme, NDS však musí prihliadnuť na našu podmienku. Žiadame, aby na ceste umiestnili bežné značenie o prítomnosti čerpacej stanice a reštaurácie,“ objasnil Michalovič. To ale na rozdiel od diaľnice v prípade rýchlostnej komunikácie nie je bežné. Podnikatelia však od NDS dostali prísľub, že požiadavkami o značení sa bude zaoberať príslušný odbor. Okrem toho, projektovú dokumentáciu investor nakoniec upraví. V časti pri čerpacej stanici a reštaurácii bude priehľadná.

18. 02. 2011 09:21

Ďalšie z kategórie Región

Ľudí už voziť nebudú

Ľudí už voziť nebudú

SILADICE – Do Serede sa už z Leopoldova vlakom nedostanete. Ani opačne. Od polovice decembra je trať pre osobnú dopravu uzatvorená. Železničiari aj cestujúci si myslia, že je to škoda.

06.01. 2011, 21:42

Aj záložný padák potrebuje servis

Aj záložný padák potrebuje servis

TRSTÍN – Vždy raz do roka musia kôli bezpečnosti paraglajdisti prebaliť svoje záložné padáky. Akciu nazývajú záložkovica a v sobotu sa v miestnej telocvični uskutočnila už po tretí raz.

01.02. 2011, 08:26

Z účtovníčky obecná kontrolórka. Zákonnosť volieb preverí právnik

DOBRÁ VODA – Pochybnosti ohľadom voľby obecnej kontrolórky, ktoré už riešil okresný prokurátor, bude teraz preverovať právnik. Ak sa vyjadrí, že poslanci obecného zastupiteľstva ju zvolili protizákonne, budú na Dobrej Vode voliť kontrolóra druhýkrát.

27.02. 2011, 17:32

K šikmej pôjdu po rovnom

K šikmej pôjdu po rovnom

VRBOVÉ – V meste začali s projektom revitalizácie centrálnej mestskej zóny. Zmeny čakajú aj historickú pamiatku a symbol Vrbového - šikmú vežu.

07.01. 2011, 12:56