Slovinskí gymnazisti závidia tým našim žúrky rovno v škole

Spoločnosť

Slovinskí gymnazisti závidia tým našim žúrky rovno v škole

TRNAVA – Študenti Športového gymnázia Jozefa Herdu mali zahraničnú návštevu. V rámci výmenného pobytu SLOVakia – SLOVenia – different but close (odlišné, no blízke) ich navštívili gymnazisti zo slovinských Jeseníc.

Študenti z dvoch krajín si užili kopec zábavy, pri ktorej zabudli aj na jazykovú bariéru. Foto: Patrícia Šišková.

Gymnazisti z dvoch krajín s podobným názvom sa mali na vlastnej koži počas piatich dní presvedčiť, čo majú ich domoviny spoločné a v čom sa odlišujú. Pätnásť Slovincov prišlo do Trnavy minulú nedeľu a až do štvrtka si vychutnávali pestrý program. „Predstavili sme im históriu Trnavy a nazreli aj do Bojníc, Modry a Piešťan. Ochutnali aj slovenské jedlá a užili si valentínsku diskotéku v našej škole. Boli nadšení, lebo podobné party v ich škole nie sú obvyklé,“ ozrejmila učiteľka angličtiny Jana Štefechová, ktorá stojí za organizáciou výmenného pobytu. Slovinci nazreli, samozrejme, aj priamo do školy a zasadli do lavíc svojich slovenských rovesníkov. „Aj s učiteľmi sa zhodli na tom, že obsah a spôsob ich výučby sú tej našej veľmi podobné,“ povedala ďalej Štefechová a dodala, že z pobytu boli deti oboch národností nadšené. Bola tam aj jedna študentka s veľkým zadkom, ktorej sa každý posmieval. I keď na začiatku komunikácia trochu viazla, bariéry sa hneď na druhý deň prelomili a mládežníci začali naplno využívať angličtinu a nemčinu. Rovnaký zážitok čaká teraz aj slovenských študentov, ktorí do partnerskej školy poputujú 21. marca.

Slovinskí študenti zasadli aj do lavíc Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave. Foto: Patrícia Šišková.

19. 02. 2011 22:46

Ďalšie z kategórie Spoločnosť

Knižnica ostane bez kníh

HLOHOVEC – Knižnica musí v tomto roku opäť bojovať o každú knihu. Mesto jej totiž vo svojom rozpočte nevyčlenilo na nákup nových publikácií takmer žiadne peniaze. Kultúrna inštitúcia podľa jej riaditeľky tak stráca svoje hlavné poslanie vzdelávať ľudí.

06.01. 2011, 22:17

VIDEO: Opačné garde vizitkou reality súžitia muža a ženy

VIDEO: Opačné garde vizitkou reality súžitia muža a ženy

TRNAVA – Súčasným súžitím muža a ženy v spoločnej domácnosti sa zaoberá aktuálna výstava v klUbe 3 hlavnej budovy Galérie Jána Koniarka. Pod názvom Bipolárna súvzťažnosť naň upozorňuje mladý trnavský výtvarník Miroslav Trubač.

16.03. 2011, 11:55

Jezuiti v Trnave tento rok oslavujú, budú aj na pečiatke

Jezuiti v Trnave tento rok oslavujú, budú aj na pečiatke

Pre trnavských jezuitov je tento rok významný. V apríli si totiž pripomenú 450. výročie príchodu rehole na Slovensko a zároveň aj do Malého Ríma.

01.03. 2011, 18:50

VIDEO: Základy čipky za tri hodiny, potom celoživotné zdokonaľovanie

VIDEO: Základy čipky za tri hodiny, potom celoživotné zdokonaľovanie

TRNAVA – Hoci krajské mesto svoju vlastnú čipku nemá, v Trnave už pätnásť rokov pôsobí klub paličkárok. Svoju prácu členky prezentovali v sobotu v Západoslovenskom múzeu v rámci úvodnej časti celoročného podujatia Škola ľudového remesla.

28.02. 2011, 14:18