VIDEO: Najchutnejší trnafský oškvarek bol z ukradnutej svine
Trnava
TRNAVA – Ďalší z fašiangových víkendov v meste oživilo podujatie organizované Trnavským dvorom. Po januárových majstrovstvách vo varení gulášu si v sobotu aktéri zmerali sily vo vytápaní slaniny.
Partizáni v noci ukradli sviňu, poobede zo slaniny urobili škvarky a zvíťazili. Foto: autor
Úlohou pre každé zo zúčastnených družstiev bolo zo slaniny vyškvariť tú najchutnejšiu škvarku. Surovina nebola presne predpísaná, každý tím však musel robiť škvarky najmenej z 20 kilogramov slaniny – najčastejšie z bôčika. No ako sa ukázalo, ani približne 400 kíl suroviny neuspokojilo všetkých záujemcov o škvarky. Možnože ani pri dvojnásobnom počte účastníkov by sa im neušlo, pretože záujem o domácu delikatesu bol značný.
Zúčastnené tímy mali na prípravu a samotnú výrobu vyčlenené tri hodiny. Stihnúť sa to dalo, keďže sme si to na vlastnej koži vyskúšali. Ten najchutnejší trnafský oškvarek určila však porota. Podľa nej si prvenstvo zaslúžila škvarka z kotla sovietskych partizánov, ktorí sa netajili, že pre získanie suroviny sviňu ukradli. Nám však prezradili aj to, že ich posypali vanilkou.
O čerstvé domáce škvarky bol veľký záujem. Každému sa ale neušli. Foto: autor
Niektoré súťažiace použili aj čary, aby porotu oklamali. Foto: autor
Bez pomoci našich čitateliek Hanky a Evky by sme finále tak bravúrne nezvládli. Foto: autor
Porotcovia mali plné ústa práce. Mastné pochúťky však zaťažili aj žalúdok. Foto: autor
20. 02. 2011 13:29