Bejzbalisti Angels - maximálny profesionalizmus

Bejzbal

Bejzbalisti Angels - maximálny profesionalizmus

„Vždy sme sa snažili dodržiavať pravidlá. Poctivý prístup nás vyniesol na vrchné pozície,“ začal svoj prejav na výročnej členskej schôdzi trnavských bejzbalistov STU Angels Trnava člen výkonného výboru klubu Ronald Kupka.

Najlepší mladežnícky bejzbalisti Angels Trnava. Zľava Martin Lettler, Patrik Kovačocy, Andrej Viskupič, Filip Hoffmann, Jakub Okasa a Tomáš Trník. FOTO: autor

 

„Tento klub má absolútne najprofesionálnejší prístup k športu. Profesionalizmus, to nie je len o peniazoch, ale aj o vzťahu k povinnostiam a starostlivosti o svojich členov. V minulosti som pôsobil aj v predstavenstvách iných klubov, no nikde som sa s podobným prístupom nestretol. Práve naopak, v mnohých prípadoch to bola katastrofa,“ pokračoval Kupka.
Klub s vyše dvadsaťročnou tradíciou minulý štvrtok bilancoval, vyhodnotil najlepších hráčov za rok 2010, oboznámil svojich členov s novinkami vo vedení družstva, možnosťou venovať oddielu dve percentá z daní, ale i s trpkou pilulkou, ktorú budú musieť Angels v nasledujúcich rokoch prehltnúť. Klub totiž potrebuje získať nový pozemok na zriadenie ihriska. Na súčasnej hracej ploche totiž plánuje Materiálovo-technologická fakulta STU výstavbu.
Pozitívne však vyznieva záujem a účasť rodičov hráčov na schôdzi. Od leta majú zastúpenie aj vo výkonnom výbore, kde robí predĺženú ruku rodičom Anton Okasa. Prezidentom klubu je Maroš Jančovič, viceprezidentom Roman Holekši, výkonný výbor dopĺňa Ronald Kupka a zástupca hráčov Igor Jankovič.
Do novej sezóny trnavskí bejzbalisti vstúpia aj so zmenami na trénerskych postoch. Hlavnú kategóriu mužov a juniorov povedú Maroš Jančovič a Juraj Čordáš. Od prvého júna realizačný tím posilní Američan Mike Wieda. „Osvedčil sa počas turnaja v Bielorusku. Bude u nás pôsobiť za menšie peniaze ako jeho predchodca Vern Hasty, keďže potrebujeme čo najviac prostriedkov odkladať na plánovanú výstavbu nového ihriska,“ uviedol Roman Holekši.
Počas minulého roka klub prešiel aj kozmetickou zmenou názvu. Po novom sa na oficialitách objavuje ako Bejzbalový klub STU Angels Trnava. „Začlenení sme pod asociáciou športových klubov STU Trnava. Predtým sme mali veľké problémy pri získavaní grantov z mesta a VUC-ky, kde sme mali obmedzený počet žiadostí. Teraz by to malo byť jednoduchšie,“ dodal Holekši.
Jednotlivé vekové kategórie Angels sa tento rok zúčastnia okrem ligových súťaží aj na viacerých medzinárodných podujatiach. Množstvo hráčov vycestuje do cudziny s reprezentačnými výbermi, na ktoré čakajú európske šampionáty v Srbsku (kadeti), resp. Belgicku (juniori + U21).

 

Nové ihrisko komplikuje nevysporiadaný pozemok
Hrozba vysťahovania zo súčasného ihriska visí nad Angels ako damoklov meč. Klub si preto stanovil ako prioritu do nasledujúcich rokov vyriešiť svoju budúcnosť výstavbou nového športového stánku. Zraky bejzbalistov sa s nádejou upierajú na nevyužitý pľac za futbalovými ihriskami na Slávii pri Cukrovej ulici. So žiadosťou o dlhodobý prenájom pozemkov už oslovili aj trnavskú radnicu. „Veríme, že príde k schváleniu našej žiadosti,“ uviedol prezident Angels Trnava Maroš Jančovič, ktorý vie, že pôjde o finančne náročný projekt. Angels pracujú na získaní generálneho sponzora, uvedomujú si však, že na prípadnú výstavbu nového stánku budú potrebovať aj ďalšie prostriedky. „Dôležité bude, aby sme sa vysporiadali s pozemkom z hľadiska jeho zabudovania do športového komplexu. Stačí sa pozrieť do Brna, kde vznikol moderný mestský štadión v hodnote zhruba 50 miliónov českých korún. To nie je zanedbateľná čiastka. Bude na nás, na vedení, priaznivcoch bejzbalu aj rodičoch hráčov, aby sme sa spoločnými silami priblížili k vybudovaniu prvej etapy, teda základného ihriska,“ vraví Jančovič. „Aj jediný rok bez ihriska by mohol položiť bejzbal v meste,“ zaznelo tiež v miestnosti.
Jančovičove slová doplnil viceprezident klubu Roman Holekši: „Hovorili sme aj s ľuďmi z AŠK Slávia. Vyjadrili záujem, aby tam vznikol bejzbalovo-softbalový komplex a konečne sa areál uzavrel ako športovisko, aby zmizlo smetisko a priestor sa využíval tak, ako je uvedené v územnom pláne, teda ako športový komplex.“

Hovorca trnavskej radnice Pavol Tomašovič na margo veci povedal: „Navrhovaný komplex zasahuje aj do súčasného areálu psíčkarov. Museli by sme pre nich asi hľadať novú alternatívu. Problém však je, že návrh bejzbalistov zahŕňa aj pozemok, ktorý je nevysporiadaný a s jeho vlastníkom už zhruba tri roky rokujeme. Preto sme momentálne opatrní k vyjadreniam. Ak príde k vysporiadaniu pozemku, majetková komisia rozhodne o jeho ďalšom využití. Našou snahou je výjsť bejzbalistom v ústrety, zatiaľ ale nemôžeme dať záväzný prísľub."

Budú mať kde v budúcnosti hrať? Foto: Ivan Kopčáni


Bejzbal životnou láskou
Na výročnej členskej schôdzi bejzbalisti vyhlasovali aj najlepších hráčov z jednotlivých mládežníckych kategórií. Ceny odovzdávali najlepším pálkarom a najužitočnejším hráčom.
Medzi najmladšími, teda žiakmi, najlepšie pálil Filip Hoffmann, za najužitočnejšieho hráča vyhlásili Andreja Viskupiča. Spomedzi kadetov ocenili pálku Martina Lettlera a výkonnosť Patrika Kovačocyho. „Všetko sa začalo jedným nevinným tréningom. Odvtedy ma bejzbal chytil a stal sa mojím životom. Bývam na Prednadraží, takže i to zohralo úlohu pri výbere športu,“ hovoril oduševnene Patrik Kovačocy. Druhý ocenený Martin Lettler, pre ktorého to bol zároveň krásny darček k sobotným 16. narodeninám, pridal úsmevnú story zo svojich začiatkov. „Najprv som ani bejzbal nechcel hrávať, až ma v desiatich rokoch donútila mama. Asi som mal príliš veľa energie a málo príležitostí na jej využitie. Teraz si bejzbal neviem vynachváliť, som vďačný, že sa mu venujem. Milujem tento šport."
Množstvo juniorov Angels už nastupuje aj za A-tím. To je prípad aj Jakuba Okasu, momentálne jedného z najväčších slovenských talentov. „V zimnej príprave pracujeme na zlepšení koordinácie pohybu, zvýšení rýchlosti, zlepšení techniky pohybu. Posilňujeme, robíme veci na silu nôh, výdrž,“ priblížil proces zdokonaľovania sa trnavský elitný nadhadzovač Okasa. V lete sa zúčastnil na kempe v Taliansku pod záštitou Major League Baseball. „Písal som skautovi Tampa Bay Patovi Doylovi, zatiaľ však ďalšie kontakty neprebehli. Na tohtoročnej kvalifikácii majstrovstiev Európy v Belgicku by som sa rád ukázal v dobrom svetle. Vnímam to ako svoju šancu dostať sa do pozorností skautov z Európy i Ameriky. V lete by som sa chcel opäť raz zúčastniť na Major League Campe v Taliansku,“ predstavil svoje plány Jakub Okasa.
Za najlepšieho juniorského pálkara označili organizátori ankety Tomáš Trníka. Sedemnásťročného borca ocenenie zaskočilo. „Nečakal som ho, o to viac ma teší. V klube pracujú super ľudia, náš tím tvorí výbornú partiu. Bejzbal patrí medzi netradičné športy, i preto mi veľmi imponuje,“ uviedol člen reprezentačného družstva juniorov Tomáš Tŕnik.


Najlepší za rok 2010
Žiaci: Filip Hoffman (pálkar), Andrej Viskupič (MVP – najužitočnejší hráč). Kadeti: Martin Lettler (pálkar), Patrik Kovačocy (MVP). Juniori: Tomáš Trník (pálkar), Jakub Okasa (MVP)

23. 02. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Bejzbal

Trnavskí bejzbalisti pustia žilou

Výkonný výbor Baseballového klubu STU Angels Trnava vyzýva všetkých svojich hráčov a priaznivcov darovať krv! Pripojte sa a pomôžte dobrej veci. Príďte aj vy darovať najvzácnejšiu tekutinu na svete!

07.03. 2011, 00:48

VIDEO: Skúsení bejzbalisti púšťali spojku na plese pomalšie

VIDEO: Skúsení bejzbalisti púšťali spojku na plese pomalšie

Tak tomu sa hovorí zábava vo veľkom štýle! Bejzbalisti a softbalistky ukázali, že ani kroky na tanečnom parkete im nie sú cudzie. Na ich spoločnom plese bolo bujaro do ranných hodín.

10.03. 2011, 00:00

Šlachetný Angels

Šlachetný Angels

Podujali sa na šľachetný čin. Bejzbalisti Angels Trnava hromadne darovali krv. K odberu najvzácnejšej tekutiny na svete pristúpili v národnej transfúznej službe vo Fakultnej nemocnici v Trnave.

10.01. 2011, 00:02

Oslavujú majstrovský titul

Oslavujú majstrovský titul

Bejzbalisti Angels Trnava majú majstrovský titul. O zisk trofeje sa postaral kolektív juniorov pod vedením trénera Maroša Jančoviča. Vo finále zdolali Seals Košice 2:0 na zápasy po výsledkoch 13:2 a 12:5.

02.01. 2011, 21:54