Hokejista Šúry: Európania to majú v Kanade ťažké

Hokej

Hokejista Šúry: Európania to majú v Kanade ťažké

Po polročnom pôsobení v kanadskom hokeji sa trnavský odchovanec a naposledy hráč Slovana Bratislava Frederik Šúry vrátil domov. Jeho pobyt na slovenskej pôde sa však obmedzí len na tri týždne.

Frederik Šúry v drese juniorského tímu North York Rangers. Foto: archív Frederika Šúreho

Šiesteho marca opäť odlieta za veľkú mláku, aby pomohol svojmu tímu Golden Park v play-off. „Je to môj dorastenecký tím, ktorý pôsobí v Toronte. Okrem neho hrávam ešte v juniorskom North York Rangers. Začiatky v Kanade boli veľmi ťažké. Pre mňa aj pre moju mamu, ktorá vycestovala so mnou,“ povedal Frederik, ktorý od posledného leta opäť podrástol a zmohutnel. „Moja dorastenecká liga by sa kvalitou dala prirovnať k špičkovým tímom našej juniorskej extraligy. Za Golden Park hrám dva zápasy do týždňa, za North York jeden. Medzitým mám školu, tréningy s tímom a individuálne tréningy,“ rozrečnil sa mladý útočník. Podmienkou odchodu do Kanady bolo aj navštevovanie miestnej strednej školy. „Ale neprerušil som ani štúdium na Slovensku. Okrem troch predmetov mi doma uznali všetky ostatné, a tak si za ten čas, čo som tu, musím dorobiť rozdielové skúšky.“ Aby nevyšiel zo zápasového rytmu, obdobie na Slovensku strávi v drese prvoligového juniorského tímu Piešťan. „Potrebujem hrať a zostať v kontakte s ľadom. Keď sa vrátim do Kanady, už sa bude hrať play-off. Chcem do neho naskočiť pripravený.“
Zaútočia na titul
Golden Park je vo svojej súťaži momentálne na treťom mieste a netají sa najvyššími ambíciami. Prispieť by k tomu mal aj druhý najproduktívnejší hráč tímu Frederik Šúry, ktorý dosiaľ nazbieral 38 bodov za 20 gólov a 18 asistencií. „Táto súťaž je skutočne veľmi rýchla. Najmä vďaka úzkym klziskám. Presadiť sa v tíme je veľmi ťažké. Ja som tam jediný Európan. Inak, kanadskí tréneri vo všeobecnosti nemajú európskych hráčov veľmi v láske. Cudzinci musia neustále dokazovať, že sú lepší.“ Za najväčší zážitok svojho pôsobenia na severnom kontinente označil návštevu stánku tímu NHL Ottawy Senators. „Boli sme sa pozrieť na ich tréningu. Neskutočné. Ale veľa mi dali aj rôzne turnaje, ktoré sme hrali v Kanade a USA. V apríli by som sa rád zúčastnil na ďalších try-outoch, čiže kempoch. Aj keď môžem aj v budúcej sezóne zostať v Kanade, rád by som sa dostal do nejakého tímu v Spojených štátoch,“ dodal 17-ročný hokejista.

23. 02. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Hokej

V plnej sile trebárs aj Piešťany

V plnej sile trebárs aj Piešťany

Stanislav Valach oblieka trnavský dres druhú sezónu. V minulej za trénera Jindricha Novotného, v tejto pod vedením Rudolfa Macka. 26-ročný ľavý krídelník patrí k najskúsenejším hráčom tímu. Nepredurčuje ho k tomu ani tak vek, ako kluby, v ktorých pôsobil.

12.01. 2011, 09:42

VIDEO: Hokejisti Trnavy si vyslúžili rešpekt

VIDEO: Hokejisti Trnavy si vyslúžili rešpekt

Gladiátorov čaká v stredu tretí duel štvrťfinále play-off, prvý na domácej pôde. S Liptovským Mikulášom prehrávajú Trnavčania 0:2 na zápasy. Pri skúsenostiach súpera z Liptova nie je tento fakt až taký prekvapujúci.

01.02. 2011, 19:17

Trénera hokejovej juniorky zasiahol puk do tváre, odpadol

Trénera hokejovej juniorky zasiahol puk do tváre, odpadol

Tréner juniorov HK Trnava Vladimír Matejov tak skoro na zápas s Banskou Bystricou nezabudne. Nie preto, že jeho zverenci prehrali 1:5. V prvej tretine duelu totiž nestihol zareagovať na tečovaný puk, ktorý preletel trnavskou striedačkou a zastavil sa až na jeho líci.

03.03. 2011, 00:00

Obranca Reho: Liptáci mohli byť na lopate

Veľkú úlohu v play-off zohrá najmä kvalitná obranná činnosť. V sérii proti L. Mikulášu hrali gladiátori zväčša na štyri útoky a tri obranné dvojice. Jozef Reho nastupoval v tandeme s Mariánom Haršánim ako zadné vrátka druhej formácie.

01.02. 2011, 21:15