Recept: Chutná barania hlava

Recepty

Chutná barania hlava

Nie, nebojte sa, nebudeme variť barany, ale cícer baraní (Cicer arietinum). Jeho názov je odvodený z latinského slova aries, čo v preklade znamená barania hlava.

Cícerovú pochúťku môžete servírovať aj s chlebom, zemiakom alebo ryžou. Foto: Kate

 

Táto už od antickej doby známa strukovina len zriedka nachádza miesto v našom jedálničku, a to je veľká škoda. Viac o nej určite vedia vegetariáni a obyvatelia Stredomoria a arabských krajín.
Mám pre vás okrem receptu aj niekoľko zaujímavých informácií o tejto plodine. Cícer parí medzi najkvalitnejšie strukoviny. Nielen pre svoju príjemnú chuť, ale hlavne pre vysoký obsah polysacharidov a bielkovín a nízky obsah tukov. Za zmienku stojí aj vysoký obsah vápnika, horčíka, železa, vitamínu A, vitamínu B15 a vlákniny.
Nevýhodou strukovín je, že obsahujú ťažko stráviteľné a nafukujúce látky. Tieto negatíva sa dajú odstrániť namočením strukoviny na niekoľko hodín do studenej vody. Tento proces tiež skráti čas varenia.
Môj recept na sobotňajší obed je takýto: Budete potrebovať cibuľu, mrkvu a petržlen. Nakrájajte ich, cibuľku na jemno a ostatnú zeleninu podľa toho, kto bol aký dobrý v geometrii. Žartujem. Opražte všetko na troche oleja, pridajte namočený cícer a rôznofarebnú fazuľu, aby ste mali z jedla aj estetický zážitok. Podlejte vodou a nechajte variť takmer do zmäknutia. Medzičasom si nakrájajte jednu alebo dve papriky a tiež rovnaké množstvo paradajok. Ak nemáte čerstvú zeleninu, dobre poslúžia aj sterilizované zásoby z leta. Tieto suroviny pridajte k strukovinám a nechajte dovariť. Na dochutenie jedla použite soľ, čierne korenie, červenú papriku, sójovú omáčku, petržlenovú vňať, bazalku a niečo štipľavé, napríklad čili papričku. Na záver zahustite nastrúhaným zemiakom.

 

Kate

08. 03. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Recepty

Vtáčik skoro ako v družine

Vtáčik skoro ako v družine

Neviem prečo, ale nejako sa mi zacnelo. V školskej jedálni som toto jedlo príliš nemusel. Zdalo sa mi nejaké čudné a neveriacky som krútil hlavou, čo to tí Španieli jedia. Vôbec som netušil, že zohnať v Španielsku niečo, čomu u nás hovoríme španielsky váčik je takmer nemožné. Nevadí.

20.12. 2010, 09:48

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Čo Rusi do smetí, my do brucha

Pozvala som na obed štyri ruské manželské páry. Chcela som sa odplatiť za peľmene. Ako prvý som servírovala rozváňajúci vývar. Bola v ňom nakrájaná kuracinka, zelenina a domáce rezance.

26.01. 2011, 21:02

Suši dolnozemských Slovákov

Suši dolnozemských Slovákov

Nebudem sa hádať. Viem, že podobné jedlo varia Maďari a aj Poliaci. Ani u nás to nie je neznáma pochúťka. Jedno je však isté. U dolnozemských Slovákov je to skrátka nepredstaviteľná súčasť jednoduchých, a aj slávnostných obedov a večerí. Môže byť len predjedlom alebo aj hlavným jedlom. Poliaci mu hovoria holúbky (golubki), Slováci v Rumunsku zasa zakrúcaná kapusta a tí v Srbskej Vojvodine mu vravia v miestnom jazyku sarma.

06.01. 2011, 10:33

Všetko v jednom pekáči

Všetko v jednom pekáči

Nepatrím k ženám, ktoré s nadšením trávia nedeľné doobedie za sporákom a varia, pečú, miešajú, vaľkajú, len aby bolo čo jesť. Ponúkam typ na kompletný obed takmer bez práce a hlavne bez množstva špinavých hrncov, pretože použijem iba jednu panvicu a jeden plech.

16.03. 2011, 00:00