Recept: Chutná barania hlava

Recepty

Chutná barania hlava

Nie, nebojte sa, nebudeme variť barany, ale cícer baraní (Cicer arietinum). Jeho názov je odvodený z latinského slova aries, čo v preklade znamená barania hlava.

Cícerovú pochúťku môžete servírovať aj s chlebom, zemiakom alebo ryžou. Foto: Kate

 

Táto už od antickej doby známa strukovina len zriedka nachádza miesto v našom jedálničku, a to je veľká škoda. Viac o nej určite vedia vegetariáni a obyvatelia Stredomoria a arabských krajín.
Mám pre vás okrem receptu aj niekoľko zaujímavých informácií o tejto plodine. Cícer parí medzi najkvalitnejšie strukoviny. Nielen pre svoju príjemnú chuť, ale hlavne pre vysoký obsah polysacharidov a bielkovín a nízky obsah tukov. Za zmienku stojí aj vysoký obsah vápnika, horčíka, železa, vitamínu A, vitamínu B15 a vlákniny.
Nevýhodou strukovín je, že obsahujú ťažko stráviteľné a nafukujúce látky. Tieto negatíva sa dajú odstrániť namočením strukoviny na niekoľko hodín do studenej vody. Tento proces tiež skráti čas varenia.
Môj recept na sobotňajší obed je takýto: Budete potrebovať cibuľu, mrkvu a petržlen. Nakrájajte ich, cibuľku na jemno a ostatnú zeleninu podľa toho, kto bol aký dobrý v geometrii. Žartujem. Opražte všetko na troche oleja, pridajte namočený cícer a rôznofarebnú fazuľu, aby ste mali z jedla aj estetický zážitok. Podlejte vodou a nechajte variť takmer do zmäknutia. Medzičasom si nakrájajte jednu alebo dve papriky a tiež rovnaké množstvo paradajok. Ak nemáte čerstvú zeleninu, dobre poslúžia aj sterilizované zásoby z leta. Tieto suroviny pridajte k strukovinám a nechajte dovariť. Na dochutenie jedla použite soľ, čierne korenie, červenú papriku, sójovú omáčku, petržlenovú vňať, bazalku a niečo štipľavé, napríklad čili papričku. Na záver zahustite nastrúhaným zemiakom.

 

Kate

08. 03. 2011 00:00

Ďalšie z kategórie Recepty

Poctivo odpracovaná pochúťka

Poctivo odpracovaná pochúťka

Vraj spisovne sa lokeš povie lokša. Podobne ako oharek uhorka. Čo už s tým my Trnavčania narobíme? Istejšie je používať množné číslo. Neviem ako u vás, ale u nás sa cez sviatky aspoň raz objavia na stole lokše.

20.12. 2010, 09:54

Suši dolnozemských Slovákov

Suši dolnozemských Slovákov

Nebudem sa hádať. Viem, že podobné jedlo varia Maďari a aj Poliaci. Ani u nás to nie je neznáma pochúťka. Jedno je však isté. U dolnozemských Slovákov je to skrátka nepredstaviteľná súčasť jednoduchých, a aj slávnostných obedov a večerí. Môže byť len predjedlom alebo aj hlavným jedlom. Poliaci mu hovoria holúbky (golubki), Slováci v Rumunsku zasa zakrúcaná kapusta a tí v Srbskej Vojvodine mu vravia v miestnom jazyku sarma.

06.01. 2011, 10:33

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Vegetariánske mäsové pomyslenie

Aj vegetarián dostane raz za čas chuť na niečo, čo vyzerá ako jedlo z tanierov mäsožravcov. Čo potom? Ja som si naposledy kúpila sójový polotovar s názvom Sójové stejky.

20.12. 2010, 09:27

Recept na vylízané taniere

Recept na vylízané taniere

Život mi ešte stále žičí tancovať v kuchyni pre potešenie žalúdkov mojich troch najbližších. No a keď už varím pre štyroch, občas behám i s fotoaparátom, aby sa najedli aj ďalší. Aspoň očami, kým ich svojím receptom nepresvedčím, že sa oplatí vyskúšať.

20.12. 2010, 10:01